دودکشهای مرگ را بشناسیم
۸۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از گاز گرفتگی به دلیل نصب اشتباه و استفاده ناایمن از دودکش هاست، مسالهای که سالانه عدهای را به کام مرگ میفرستد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، با فرا رسیدن فصل سرما، همه به تکاپو میافتند تا وسایل گرمایشی خود را به راه کنند و در این بین تعداد افرادی که از بخاریهای گازی استفاده میکنند، زیاد هستند.
بی توجهی به نصب درست این وسیلههای گرمابخش میتواند سرمای مرگ را به همراه داشته باشد.
این حادثه تلخ و مرگ آور معمولا در فضای بسته رخ میدهد که بخاری گاز سوز و حتی سوختهای فسیلی دیگر همانند نفت گازوئیل و حتی ذغال به صورت ناقص بسوزد و، چون در این حالت اکسیژن به فضای دربسته اتاق اضافه نمیشود و مونواکسید کربن افزایش مییابد این روند باعث مسمومیت فرد به گاز خطرناک ومرگ آور مونواکسید کربن و در نهایت مرگ منجر میشود.
مهمترین منابع تولید مونواکسید کربن در منازل و ساختمان را وسایل گاز سوز و گرمایش بدون دودکش نقص در دودکش و نشت گاز به فضای مسکونی استفاده از وسایل خوراک پزی جهت ایجاد گرما به کارگیری روشنایی گازی به مدت طولانی در فضای بسته ضعف در دودکش شومینه معیوب بودن مشکل شوفاژ آبگرمکنهای دیواری و زمینی بدون دودکش مناسب است.
اغلب مرگ و میرهای مربوط به گازگرفتگی، ناشی از محکم نبودن دودکش فلزی در پشت وسایل گازسوز به ویژه بخاری یا نصب نامناسب آن در محل دریچه است.
مدیر روابط عمومی شرکت گاز کردستان گفت: بیش از ۸۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از گازگرفتگی به دلیل نصب اشتباه دودکش و استفاده ناایمن از آن است.
هوشنگ اولیزاده با بیان اینکه دودکش حتما باید از داخل دیوار به سمت پشت بام رد شده باشد، اضافه کرد: باید در واحدهای مسکونی از جمله منازل مجهز به پنجره دوجداره، با ایجاد دریچه در دیوار، منفذی برای ورود اکسیژن به منزل و جریان هوا وجود داشته باشد.
مدیر روابط عمومی شرکت گاز کردستان یادآور شد: واحدهای مسکونی و آپارتمانی که دارای موتورخانه هستند باید در محل این تاسیسات دودکش برای برون رفت گاز مونواکسیدکربن تعبیه کنند، در غیر اینصورت آن محوطه خطرناک بوده و احتمال مسمومیت افراد وجود دارد.
اولیزاده به اشتباه برخی مشترکان مبنی بر استفاده از بخاری گازسوز بدون دودکش در منزل، اظهار داشت: هیچ وسیله گازسوزی نباید بدون دودکش باشد، چرا که گاز مونواکسید کربن به راحتی در محل سکونت پخش شده و باعث ایجاد مسمومیت و خفگی میشود.
وی با اشاره به اینکه نصب وسیله گازسوز در حمام ممنوع و خطرناک است، گفت: دودکش وسایل گازسوز باید حتما از داخل دیوار رد شده و یک متر از کف پشت بام ارتفاع داشته باشد، ضمن اینکه کلاهک آن نیز به شکل اچ (H) باشد.
مدیر روابط عمومی شرکت گاز کردستان بر خطرناک بودن استفاده از دودکش فنری برای وسایل گازسوز تاکید کرد و افزود: این دودکشها به دلیل حالت انعطافپذیری که دارند، احتمال جابجایی آنها بسیار زیاد و خطرآفرین هستند.
اولی زاده این را هم گفت که از ابتدای امسال تاکنون ۳۳ حادثه مربوط به انفجار گاز و خفگی ناشی از استنشاق مونواکسیدکرین در استان روی داده است که بر اثر آن چهار نفر جان خود را از دست دادند.
وی افزود: از چهار نفر فوت شده ۲ نفر بر اثر آتشسوزی و انفجار ناشی از اتفاقات گاز طبیعی و ۲ تن هم بخاطر استنشاق گاز مونواکسید کربن دچار خفگی شده و جان خود را از دست دادند که بیشترین این حوادث در فصل بهار و تابستان روی داده است.
وی با بیان اینکه امسال ۱۲ حادثه مربوط به گاز در روستاها و ۲۱ مورد در شهرها روی داد، اضافه کرد: از ۳۳ حادثه به وجود آمده، ۳۰ مورد انفجار و آتشسوزی ناشی از سهلانگاری در استفاده از وسایل گازسوز و سه حادثه هم مربوط به گازگرفتگی بود.