درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از عزل امیرکبیر تا حمله به سفارت ایران
امروز چهارشنبه، بیست و هشتم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هشتم آبان) به شرح زیر است:
تولد لوئی داگر، مخترع دوربین عکاسی
۲۳۳ سال پیش در چنین روزی، هجدهم نوامبر سال ۱۷۸۷ میلادی «لوئی داگر» (Louis Daguerre)، نقاش، مخترع و فیزیکدان فرانسوی متولد شد.
وی با تحقیق و پشتکار، اختراعات متعددی به ثبت رساند. مهمترین اختراع داگر دوربین عکاسی در سال ۱۸۳۹ میلادی بود. وی با این دوربین توانست اولین عکس روشن و واضح را بگیرد. جالب آنکه تقریبا همزمان با داگر، ژوزف نیسفور نیه پس، هموطن او نیز موفق به اختراع دوربین عکاسی شده بود. داگر در سال ۱۸۵۱ درگذشت.
آغاز دومین دوره مبارزات ضد استعماری در الجزایر
۱۸۱ سال پیش درچنین روزی، هجدهم نوامبر سال ۱۸۳۹ میلادی دومین دوره نبردهای ضداستعماری مردم الجزایر به رهبری «عبدالقادر بن محی الدین» علیه فرانسه آغاز شد.
فرانسه ازسال ۱۸۳۰ میلادی برای تصرف الجزایر به این کشور حمله کرد. امیر عبدالقادر با ۵۰ هزار نیروی خود، تا سال ۱۸۴۷ در برابر اشغالگران فرانسوی مقاومت کرد اما سرانجام شکست خورد و به اسارت درآمد. حدود یک قرن بعد، پس از جنگ جهانی دوم، بار دیگر مبارزه مردم الجزایر علیه اشغالگران فرانسوی آغاز شد و این کشور در سال ۱۹۶۲ استقلال یافت.
عزل امیرکبیر
۱۶۹ سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم آبان سال ۱۲۳۰ هجری شمسی «امیرکبیر» صدراعظم مشهور «ناصرالدین شاه» قاجار در پی بدگویی دشمنان داخلی و خارجی از مقام صدرات عزل شد.
با مرگ محمدشاه قاجار، میرزا محمدتقى خان فراهانى معروف به امیرکبیر، تلاش زیادى براى به سلطنت رساندن ناصرالدین شاه به عمل آورد و در نهایت با تدبیر او، کار سلطنت، سامان یافت. از آن پس و همزمان با آغاز پادشاهى ناصرالدین شاه، امیرکبیر نیز به صدارت عظمى دست یافت. امیرکبیر مردى کاردان، باهوش، وطن دوست و باکفایت بود. در زمان صدارت خود خدمات شایسته و درخور تحسینى به ایران و ایرانیان نمود. وى منافع ملت را بر همه چیز مقدم مى داشت و هیچ گاه در مقابل اجانب سر فرود نمى آورد. از مهمترین اقدامات فرهنگى وى مى توان به تأسیس دارالفنون تهران اشاره کرد. استقلال نظر و خدمات عمومى و به طور کلى، سیاست داخلى و خارجى مستقل امیرکبیر، در محیط دربار و اجتماع رجال و شاهزادگان و وابستگان و حقوق بگیران بیگانه، قابل قبول و مورد پسند نبود. ِاین افراد بانفوذ و قدرتمند که از اقدامات امیرکبیر رنجیده بودند، براى متوقف کردن امیرکبیر دست به هر کارى زدند ولى، چون او را مستقیم و مستقل یافتند، اتهامات زیادى را به صورت شایعه به او وارد ساختند. شاه جوان و کم تجربه در ابتدا به این بدگویىها توجهى نمى کرد. اما توطئه، گسترده بود و اصرار در ترساندن شاه، ادامه یافت. کم کم ناصرالدین شاه که هنوز بیست سال هم نداشت به امیر سوءظن پیدا نمود و او را در ۲۸ آبان ۱۲۳۰، ۲۰ محرم ۱۲۶۸ ق، مطابق با ۱۹ نوامبر ۱۸۵۱ م از صدارت عزل نمود اما در این میان بدگویى دیگران تا آنجا ادامه یافت که شاه وحشت زده، با عزل امیر از تمامى مقام ها، او را به کاشان تبعید نمود. پس از مدتى فرمان قتل امیرکبیر نیز صادر شد و سرانجام امیر را در بیستم دى ماه ۱۲۳۰ ش (۱۸ ربیع الاول ۱۲۶۸ ق، ۱۰ ژانویه ۱۸۵۲ م) در حمام فین کاشان به قتل رساندند و جسد ایشان را به کربلا برده و در آنجا دفن کردند.
انعقاد پیمان کانال پاناما میان آمریکا و پاناما
۱۱۷ سال پیش در چنین روزی، هجدهم نوامبر سال ۱۹۰۳ میلادی پیمان کانال پاناما بین جمهوری پاناما و دولت آمریکا، منعقد شد.
به موجب این پیمان، منطقه کانال در مقابل ده میلیون دلار وجه نقد و ۲۵۰ هزار دلار مستمری سالیانه برای همیشه به آمریکا اجاره داده شد اما مردم پاناما با مبارزات خود، سرانجام آمریکا را وادار کردند در قرارداد اجاره مادام العمر پاناما تجدید نظر کند. بر این اساس، در سال ۱۹۷۸، کارتر و عمر توریخوس - رهبر وقت پاناما - توافقنامهای امضا کردند. بر مبنای این توافقنامه، کانال پاناما در پایان سال ۱۹۹۹ میلادی در اختیار این کشور قرار گرفت. کانال پاناما به طول ۶۸ کیلومتر، اقیانوس اطلس را به اقیانوس آرام متصل میکند.
استقلال مراکش
۶۴ سال پیش درچنین روزی، هجدهم نوامبر سال ۱۹۵۶ میلادی مراکش استقلال خود را به دست آورد.
این سرزمین در قدیم جزو دولت کارتاژ بود و سپس به اشغال رومیان درآمد. اما با گسترش دین مبین اسلام به نقاط مختلف جهان ازجمله شمال آفریقا، این کشور نیز به قلمرو سرزمینهای اسلامی پیوست. درسال ۱۹۲۱ میلادی، فرانسه، مراکش را تحت قیمومیت خود درآورد و تا نوامبر سال ۱۹۵۶ میلادی که مراکش کشوری مستقل اعلام شد، تحت الحمایه فرانسه بود. مراکش با مساحت ۴۵۸۷۳۰ کیلومتر مربع، در شمال غربی آفریقا و ساحل اقیانوس اطلس واقع شده است. این کشور با الجزایر و صحرای غربی همسایه است و نزدیک به ۹۹ درصد از جمعیت آن مسلمان هستند.
حمله تروریستی به سفارت ایران در لبنان
۷ سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم آبان سال ۱۳۹۲ هجری شمسی گروه تروریستی تکفیری گردانهای عبدالله عزام به سرکردگی تروریست سعودی ماجد الماجد یکی از شاخههای القاعده با استخدام دو تروریست انتحاری به مقر سفارت ایران در بیروت حمله کرد.
در این حمله تروریستی که منجر به دو انفجار پی در پی شد ۲۳ تن از جمله حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم انصاری رایزن فرهنگی ایران در لبنان و همسر یکی از دیپلماتهای ایرانی به شهادت رسیدند و بیش از ۱۶۰ تن هم زخمی شدند. در این جنایت تروریستی، چهارتن از نیروهای محافظ سفارت ایران در بیروت هم در میان شهدا بودند. در پی این عملیات تروریستی ماجد الماجد دستگیر و قبل از آنکه اطلاعاتی از او بتوان کسب کرد در بیمارستان نظامی بیروت به طرز مشکوکی کشته و جسدش تحویل مقامات سعودی شد.