هیچ تردیدی نیست که اولین خواسته یک زن از همسرش حسن معاشرت و خوش رفتاری است. به همین دلیل است که در اسلام حسن معاشرت با همسران از نشانههای تقوی و ایمان است.
امام حسین (ع) میفرمایند: هر کس با زن و فرزندش خوش رفتار باشد عمرش پر برکت میشود.
منبع؛ ارشاد القلوب، ج ۱، ص ۳۲۳
تمثیل؛ ارزش خوبی کردنوقتی اتاق تاریک است چه میکنی؟شمع روشن میکنی ٬ یعنی کاری میکنی که ضد تاریکی است.
بدی تاریکی است. اگر میخواهی از بین برود ضد آن عمل کن ٬ یعنی خوبی کن.
از این رو قرآن کریم میفرماید؛
«
ادْفَعْ بِالَّتی هِیَ أَحْسَنُ؛ بدیها را با خوبی دفع کنید» مؤمنون/۹۶ ٬ فصلت/۳۴
و این در حالی است که همه میگویند «زدی ضربتی ٬ ضربتی نوش کن!» یا «کلوخ انداز را پاداش سنگ است»
همین جاست که بدیها کنار میروند و محدود میشوند. این که قرآن کریم میگوید؛ اگر راست میگویید مثل این قرآن را بیاورید ٬ منظورش از این جنس حرف هاست. یعنی سخنی این چنین بیاورید که مانند قران زمان بردار و مکان بردار نباشد ٬ برای همهٔ زمانها و مکانها باشد و مایهٔ نورانیّت و انسان سازی باشد.
منبع؛ مثل حبههای قند (محمد رضا رنجبر) ٬ص۷۲
داستان؛ پرهیز از زمینههای گناهمرحوم علی بن ابراهیم قمی (ره) در تفسیری که منسوب به ایشان است نقل میکند وقتی ابن عمران (حضرت موسی) دید دختران شعیب جلوی او راه افتادند و باد لباسشان را بالا میبرد ٬گفت:شما پشت سر من بیایید٬ من جلو میروم. گفتند:راه را بلد نیستی. گفت:من جلو میروم ٬ هر کجا اشتباه رفتم٬ سنگی بیندازید من راه را پیدا میکنم.
شیطان به حضرت یحیی (ع) گفت:دو سلاح٬ برندهترین سلاح و پشتوانه من است: یکی غضب است٬ انسانی که غضب میکندآدم میکُشد٬فحش میدهد٬جنایت میکند٬ دیگری زنهای نامحرم است٬ این دو نور چشم و برندهترین سلاح من هستند.
منبع؛ سخنرانیهای استاد رفیعی (ویژه خانواده ها) ج۱ ٬ ص۳۳
حدیث؛ محبوبترین مردم نزد خداوندالإمامُ الصّادقُ علیه السلام:
قالَ اللَّهُ عزّوجلّ: الخَلقُ عِیالی، فأحَبُّهُم إلَیَألْطَفُهُم بهِم، وأسْعاهُم فی حَوائجِهِم.امام صادق علیه السلام: خداوند عزّوجلّ فرموده است: مردم خانواده من هستند، پس، محبوبترین آنان نزد من کسانى هستند که با مردم مهربانتر و در راه برآوردن نیازهاى آنان کوشاتر باشند.
میزان الحکمة؛ ج۳؛ ص ۲۴۷
حدیث؛ ارزش نیکوکاری در برابر خانوادهالإمامُ الصّادقُ علیه السلام: مَن حَسَّنَ بِرَّهُ أهلَ بَیتِهِ زِیدَ فی رِزقِهِ.امام صادق علیه السلام: هرکه با خانواده خود نیکوکار باشد، روزىاش زیاد شود.
میزان الحکمة؛ ج۴؛ ص ۴۴۳
تمثیل؛ نحوهٔ رابطهٔ مؤمنان با یکدیگرپیامبر اکرم (ص) فرمودند؛ «
المؤمن مرآةُ المؤمن» مؤمن ٬ آئینهٔ مؤمن است. این تشبیه بسیار زیبا ٬ میتواند نکات بسیاری را در بر داشته باشد که به برخی موارد اشاره میکنیم؛
۱) مثل آئینه باشیم ٬ هم زیبایی دیگران را ببینیم و هم نقاط ضعف آنان را. مثل مگسی نباشیم که فقط روی زخم و جراحت مینشیند.
۲) مثل آئینه باشیم ٬ نه مثل ذرّه بین. عیب مردم را بزرگتر از آن چه هست نبینیم.
۳) مثل آئینه باشیم ٬نه مثل شانه. آینه روبرو معایب را میگوید، ولی شانه پشت سر رفته و در میان موها میگوید.
۴) آئینه ٬ مراعات مقام و شخصیت افراد را نمیکند و گرفتار تهدید و تطمیع نمیشود.
۵) آئینه زمانی میتواند کارائی داشته باشد که غبار نگرفته و صاف و صیقلی باشد. انسان نیز زمانی میتواند انتقاد سازنده داشته باشد که خودش معیوب نباشد.
۶) شکستن آئینه به خاطر آن که عیب ما را نشان میدهد خطاست ٬ آزردن کسانی که انتقاد میکنند نیز نارواست.
۷) اگر آئینه را بشکنند ٬ قطعات آن هم عیب ما را نشان میدهد. مؤمن را نیز اگر اذیت کنند ٬ باز دست از کارش برنمی دارد.
۸) آئینه به خاطر صیقلی بودن عیب را میگوید. مؤمن نیز بر اساس صفا و صداقت باید عیب برادر دینی خود را بگوید نه بر اساس کینه و انتقام.
۹) آئینه عیب ما را در خود نگاه نمیدارد ٬ همین که از برابر آن کنار برویم ٬ عیب ما از صفحه آن پاک میشود. مؤمن نیز باید روبرو عیب را تذکر دهد و، چون از او جدا شدیم ٬ عیب ما را دل خود نگاه ندارد.
۱۰) کسی عیب خود را میفهمد که بخواهد بفهمد وگرنه ممکن است انسان به آئینه نگاه سطحی بکند ٬، ولی به فکر بررسی نواقص خود نباشد.
منبع؛ تمثیلات آقای قرائتی ٬ ص۱۰۸