گزارش مکتوب
بالاتر از سیاهی
پاییز رنگارنگ ؛ امسال پا به نقشه گذاشته ؛ استان های ایران هر کدام به رنگ زرد و نارنجی و قرمز درآمدند و حالا سمنان ، با رنگ سیاه ، در وضعیت فوق خطر شیوع کرونا در کشور قرار گرفته و رتبه دوم بیشترین بیماران کرونایی بستری در بیمارستان ها را به خود اختصاص داده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، طبق آمار دانشگاه های علوم پزشکی سمنان و شاهرود ، شمار مبتلایان به کووید 19 در این استان ، به عدد هشت هزار نزدیک می شود؛ شمار درگذشتگان بر اثر کرونا هم می رود تا به 600 نفر برسد.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت ، استان های ایلام ، سمنان ، خراسان جنوبی و یزد بیشترین میزان بستری مبتلایان به کرونا را در کشور به خود اختصاص داده اند ؛ یزد ، ایلام ، آذربایجان غربی ، سمنان و خراسان جنوبی نیز با اختلاف قابل توجهی ، بالاتر از میانگین کشور در تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا قرار دارند.
هم اکنون چهار شهرستان پرجمعیت سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار در وضعیت سیاه کرونایی هستند ، شهرهای آرادان ، مهدیشهر و میامی در وضعیت نارنجی و سرخه نیز در وضعیت زرد قرار گرفته است.
همین وضعیت رنگی سبب شده سمنان ، جزء نخستین استان هایی بود که محدودیت ساعت کاری مشاغل را اعمال کرد.
حالا کمی از غروب گذشته ، کسب و کارها در بازار و معابر تجاری سمنان، شاهرود، دامغان ، گرمسار و مهدیشهر با صدای پایین آمدن کرکره ها تعطیل می شود .
اصناف قانون مدار و گلایه داربیش از 80 درصد واحدهای صنفی استان سمنان ، محدودیت ساعت کار و نکات بهداشتی به منظور قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا را رعایت میکنند.
این را مهدی یحیایی معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان تایید می کند و می گوید: هدف از کاهش ساعات کاری اصناف، ترغیب شهروندان به ماندن در خانه است، چرا که خانوادهها در ساعات پایانی عصر و شب برای تفریح ، سرگرمی و رفع بی حوصلگی از خانه خارج شده و به مراکز خرید میروند و اجتماع در اماکن شلوغ خود عامل شیوع کرونا است.
بر اساس آمار بازرسی اصناف استان سمنان با گذشت یک هفته از اجرای طرح ، با بازدید از دو هزار و 350 واحد صنفی ، 214 نفر از کسبه اخطار دریافت کردند و 26 واحد نیز بدلیل تکرار تخلف پلمپ شدند.
این یک روی سکه محدودیت ساعت کاری اصناف است ؛ روی دیگر این سکه ، صاحبان مشاغلی هستند که درآغاز اوج ساعت درآمدزایی مجبورند تابلوی " تعطیل است" را به در مغازه خود بیاویزند.
نمونه اش "رضایی" صاحب واحد صنفی کافه که کارش با آبمیوه ، قهوه و این جور خوراکی های عصرگاهی است ، او می گوید مشتری های همیشگی و ثابتش حتی در فصل سرد هم ساعت 6 عصر به بعد می آیند و ساعت های اعلام شده برای فعالیت بدرد او و همکارانش نمی خورد.
"سعید رحمتی" از بازاریان سمنان هم از چک و سفته ها و بدهکاری به بازاری های تهران حرف به میان می آورد و می گوید : اصرار بانک ها به وصول اقساط و محدودیت های ساعت کار ، دخل و خرج کسبه را به تلاطم انداخته است .
جوان 27 ساله شاگرد مغازه هم می گوید : با آغاز محدودیت های کرونایی ، صاحب کارش عذرش را خواسته و نمی داند کجا دنبال کار بگردد .
او معتقد است : طرح های ضربتی تعطیلی واحد های صنفی فشار اقتصادی زیادی بر امثال او می آورد و نان امثال او که روز مزد هستند آجر شده است .
معیار انتخاب اصناف و درجه بندی آنها هم محل چون و چرای برخی هاست ؛ اینکه چرا باید داروخانه گیاهی در لیست بهداشتی آرایشی باشد و تعطیل کند با اینکه مردم این روزها برای پیشگیری و تقویت خود از بسیاری نسخه های معمول و معروف و متعارف گیاهی استفاده می کنند.
خریدهای اینترنتی ؛ شاید وقتی دیگردر شرایط شیوع کرونا و جلوگیری از افزایش بیماری، اصناف ناگزیر به تمکین از مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا هستند اما اجرای این مصوبه بر رونق کسب و کار و اشتغال پایدار تاثیر منفی خواهد گذاشت.
با این وجود ، خریدهای اینترنتی به عنوان یکی از راهکارهای پیشگیری از ضرر و زیان اصناف مطرح است ؛ خریدهایی که برخی صاحبان واحدهای صنفی معتقدند مردم استقبالی از آن نمی کنند.
"غلامرضا رازیان " از صنف لوازم خانگی با اشاره به افزایش قیمت این کالا و تمایل نداشتن مردم به خرید اینترنتی لوازم خانگی می گوید: خریدار ترجیح میدهند ابتدا از کیفیت جنس مطمئن شود و این یعنی تمایل دارد با حضور در واحد صنفی کالا را ببیند نه اینکه وسیله را در فضای مجازی بپسندد.
همین دلیل کافی است که بیشتر صاحبان مشاغل فعال در زمینه پوشاک ، لوازم آرایشی و بهداشتی و شیرینی هم از کسب درآمدهای اینترنتی ناامید باشند.
خانم میثمی از صنف پوشاک می گوید: برخی فروشندگان اینترنتی پوشاک با عمل نکردن به تعهدات خود موجب نارضایتی مشتریان شده اند که این امر باعث شده در شهری مثل سمنان ، مردم به خرید اینترنتی لباس اعتمادی نداشته باشند.
وی همچنین می گوید: در خریدهای معمول هم ، مشتری پوشاک، حداقل فاصله زمانی 2 تا 3 ساعت دور می زند تا با این گرانی ها به یک خرید مناسب رضایت دهد ؛ بنابراین صنف پوشاک و کیف و کفش از پریدن مشتری ها بدلیل کمبود وقت هم متضرر می شوند .
" خانم محمودی " از صنف شیرینی پزی هم ساعت کاری اعلام شده را با ساعت کاری قنادی ها ناهماهنگ می داند.
او می گوید: مراحل پخت شیرینی و کیک در قنادی ها ، صبح انجام شده و بعدازظهر و اوایل شب ، پخت روز در دسترس مشتری است ؛ با شرایط اعلام شده و الزام به تعطیلی از ساعت 18 ، عملا شیرینی پخت امروز ، فردا به دست مشتری می رسد و مشتریان شیرینی هم مانده روز قبل را نمیخرند .
این بانوی کارآفرین که معتقد است این محدودیت ساعت کار به ریزش کارگرانش منجر خواهد شد می افزاید : مردم استقبال چندانی از خرید اینترنتی شیرینی ندارند و ریسک خرید کالایی را که فقط عکس آن را در صفحه مجازی ببینند ؛ نمی پذیرند.
الزام تمکین از مصوبه ستاد ملی کرونا با وجود همه اما و اگرهای اجرای طرح محدودیت های فعالیت مشاغل ، همه سلامت بر درآمد را ترجیح می دهند .
این روزها محدودیت های کرونایی در بازار و معابر تجاری استان سمنان با افزایش نظارت شبانه بازرسان تشدید شده و با متخلفان با پلمپ یک ماهه واحد صنفی برخورد می شود.
حرف آخر را هم که مصوبات ستاد ملی کرونا می زند ، مصوبه ای که می گوید : ساعت کاری مشاغل گروه های 2 ، 3 و 4 تا ساعت 18 است و محدودیت های جدید، بر اساس رنگبندی کرونایی و به تفکیک شهرها از اول آذر ماه اعمال می شود.
حبیب الله خجسته پور جانشین رئیس ستاد مدیریت مقابله با کرونا استان سمنان گفت: از مردم انتظار داریم به عنوان یک شهروند قانونمدار ، به منظور کمک به قطع زنجیره انتقال ویروس، با مسئولان و مجریان طرح همکاری و محدودیت های ساعت کار مشاغل تا 18 و ساعات منع آمد و شد از ساعت 21 تا 4 بامداد را رعایت کنند.
خجسته پورهشدار داد : درصورت تخلف و رعایت مقررات نشدن ، ضمن اعمال قانون متخلف ، اقدامات تنبیهی مطابق با مقررات و نوع تخلف، برای آنان اعمال خواهد شد.
جولان کرونا در دورهمی هاشادی خانواده برای قبولی نوه شان در کنکور ، سه هفته بیشتر طول نکشید ؛ آقا بزرگ برای این موفقیت نوه جانش مهمانی داد و این دورهمی ، به مراسم خداحافظی او با زندگی تبدیل شد.
سه هفته بعد از آن مهمانی ، مراسم تشییع و تدفین پیرمرد برگزار شد ؛ در حالیکه او در مدت شیوع کرونا ، به تعداد انگشتان دو دست هم از خانه خارج نشده بود.
نوید دانایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان می گوید: " دلم می خواهد دست بعضی از این مردمی را که این طور در شهر می چرخند و به خانه های هم می روند را بگیرم و به بیمارستان ببرم تا ببینند فرد مبتلا به کرونا چطور با سختی نفس می کشد و با مرگ دست و پنجه نرم می کند "
دورهمی ها عامل 51 درصد انتقال کروناست ؛ دکتر دانایی هم دورهمی های خانوادگی و شبنشینیها را ، در شرایط کنونی بحران شیوع کرونا، مهمترین محل انتقال ویروس می داند ؛ چرا که بسیاری از ناقلان ، در همین دورهمی ها ، ویروس را به افراد ضعیف و میانسال منتقل می کنند و آنها بخاطر شرایط سنی و داشتن بیماری های زمینه ای ، تاب تحمل کرونا را ندارند.
او از مردم می خواهد با رعایت دستورالعمل ها و شیوهنامههای بهداشتی برای قطع زنجیره انتقال کرونا ، استان سمنان را از شرایط سیاه کرونایی خارج کنند.
ما عدد نیستیم ...این شب های پاییزی سمنان ، بدون چراغ های نئون مغازه ها ، تاریک تر از همیشه است ، تا چند روز دیگر ، آذرهم با محدودیت آمد و شد افراد و ماشین ها می آید تا شاید کرونا که این طور خوشه ای در خانه ها به رشد کردن مشغول شده ، مهار شود.
آمارها می گوید در هر ساعت پنج نفر به فهرست کرونایی های استان سمنان افزوده می شود ؛ این تنها یک عدد نیست ؛ بلکه عزیزی در یک خانواده است که با ابتلایش به بیماری در شرایط سخت قرنطینه ، بستری و شاید مرگ قرار میگیرد.
بنابراین لزوم اجرای این طرح های محدودیت را کسی بیشتر درک می کند که پارچه عزا بر سر در خانه اش آویخته و یکی از اعضای خانواده اش را با رعایت شرایط " متوفی بر اثر کرونا" ، غریبانه به خاک سپرده ...
همان ها که وقتی اعلام می شود امروز 486 نفر بر اثر ابتلا به کرونا درگذشته اند ؛ بر سر میزنند که کاش بیشتر مواظب عزیز خود بودند که حالا این گونه با دیدن آن پارچه سیاه ، آه حسرتشان بالاتر از سیاهی نرود.
نویسنده: آرزو کاشی