مراقبت از سلامت روان برای کنترل دیابت
دیابت یک بیماری روان تنی نیست بلکه یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش قند در خون و ادرار میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به
رابطه دیابت با سلامت روان افراد مبتلا گفت : سابقه ارثی و خانوادگی در بروز دیابت بسیار مهم است. هر نوع فشار جسمی به ویژه عفونت و ضربه میتونه باعث شروع یا تشدید دیابت شود، اما همه اینها فقط یک روی سکه است و روی دیگر سکه عوامل روانشناختی است.
دکتر رضا دواساز ایرانی افزود : شروع ناگهانی دیابت اغلب با استرس هیجانی در ارتباط است که تعادل حیاتی افراد مستعد این بیماری را بر هم میزند.
وی با اشاره به عوامل روانشناختی موثر در دیابت افزود : احساسات ناکامی ، تنهایی و غمگینی ، تغییرات هیجانی و مشکلات خانوادگی از جمله عوامل تشدید کننده این بیماری هستند که میتواند باعث آغاز دیابت نوع دو و یا بدتر شدن سیر بیماری و عود شوند.
دکتر رضا دواساز ایرانی گفت : عوامل روانشناختی به دو روش میتوانند کنترل دیابت رو مختل کنند. اولا تجارب استرس زا میتواند مستقیماً به تغییرات غدد درون ریز منجر شود ثانیاً بسیاری از افراد مبتلا در مراقبت از خود و همکاری در کار درمان، کوتاهی میکنند که این امر در بروز دیابت شکننده حائز اهمیت بسیار زیادی است.
وی افزود : به طور کلی این بیماران در مقایسه با جمعیت عمومی بیشتر به اختلالات روانپزشکی مبتلا میشوند جوانان و نوجوانان مبتلا به دیابت در معرض خطر ابتلای بالاتری به اختلالات روانپزشکی، اختلالات خوردن و اختلال سوء مصرف مواد قرار دارند و آسیب عملکرد شناختی خصوصاً در پسرانی که در سنین پایین یعنی زیر پنج سال دچار دیابت شدهاند یا دورههای شدیدی از کاهش یا افزایش قندخون را تجربه کردهاند گزارش شده است .
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عوامل تعدیلکننده استرس برای بیماران دیبابتی را شامل حمایتهای روانی اجتماعی که میتونند از نوع عاطفی، ورزشی، مادی، اطلاعاتی، شبکهای باشند عنوان کرد.