تحلیل کوتاه:
مقایسه ایران با مصر، پاکستان، عراق و اردن (با تاکید بر دو گفتمان سازش و مقاومت از نگاه رهبر انقلاب)
پژوهش حاضر به مقايسه وضعيت فعلي کشور ايران با کشورهاي منطقه با تأکيد بر دو گفتمان سازش ( تسليم ) و مقاومت اختصاص دارد. اين مقايسه در حوزههاي سياسي، بين الملل، امنيتي، دفاعي، اقتصادي، فرهنگي و علمي صورت گرفته است.
پژوهش خبري: سازش ( تسليم ) و مقاومت عنوان دو گفتماني است که رهبر معظم انقلاب همواره در بيانات خود بر آن تأکيد و مرز اين دو را با ادلههاي مستند مشخص کردهاند. پژوهش حاضر به مقايسه وضعيت فعلي کشور ايران با کشورهاي منطقه با تأکيد بر دو گفتمان سازش ( تسليم ) و مقاومت اختصاص دارد. اين مقايسه در حوزههاي سياسي، بين الملل، امنيتي، دفاعي، اقتصادي، فرهنگي و علمي صورت گرفته است.
مفروض اصلي تحقيق اين است که ايران بعد از انقلاب اسلامي با اتخاذ گفتمان مقاومت و ايستادگي و بهرهگيري از توان داخلي، عليرغم وحدت دشمنان و ايجاد بلوکي عليه ايران و تحميل جنگ 8 ساله و همچنين اعمال تحريمهاي ظالمانه، در مسيري رو به رشد سير کرده و به درجهاي از توسعه يافتگي دست يافته است. در حالي که هر يک از کشورهاي منطقه غرب آسيا و شمال آفريقا مانند مصر، پاکستان، عراق و اردن، چه در گذشته و چه در بعد از برخي تحولات سياسي و انقلابي مانند وقوع رويداد بيداري اسلامي بدون توجه به ظرفيتهاي داخلي بر حمايتهاي خارجي به خصوص غرب و نزديکي به رژيم صهيونيستي متکي شده و عليرغم روابط مناسب با غرب نتوانستهاند؛ مشکلات اقتصادي، فرهنگي و سياسي خود را در حد قابل قبولي مرتفع سازند. محور اصلي اين تحقيق بررسي و محک فرضيه فوق خواهد بود که با استناد به دادهها و آمارهاي جهاني بررسي ميشود.
چارچوب نظري اين تحقيق ديدگاه هاي رهبر معظم انقلاب در خصوص دو گفتمان سازش ( تسليم ) و مقاومت است. از آنجايي که حضرت آيتالله خامنهاي داراي منظومه فکري مشخص و ديدگاههاي ايشان در حوزه گفتمانسازي از سوي بسياري از نظريه پردازان داخلي و خارجي پذيرفته شده است ما در اين تحقيق ضمن ارائه شاخصهاي سازش و مقاومت، چارچوب نظري و بناي اصلي تحقيق را مبتني بر ديدگاه ايشان قرار ميدهيم.
از ديدگاه رهبر معظم انقلاب «خيانت و ذلتآميز بودن»، «سستي»، «خائنانه و ظالمانه بودن»، «خاموش کردن قيام مسلمانان» و «ترس از دشمن» اصليترين شاخصهاي گفتمان سازش است. شاخصهايي همچون «بيداري ملتها»، «ايستادگي در برابر تحميل و نفوذ»، «برافراشتن پرچم اسلام و قرآن»، «احترام به کرامت و شرافت انساني»، « اعتماد به نفس ملي و اسلامي»، «حضور قوي و مومنانه جوانان»، «دفاع از مستضعفين و مظلومين» و «راه ندادن وسوسة سازش و تسليم به دل در برابر دشمن عنود و زيادهخواه» از عمدهترين شاخصهاي گفتمان مقاومت از نگاه رهبر معظم انقلاب محسوب ميشود.
با توجه به يافته هاي اين پژوهش که عمدتا مبتني بر داده هاي کمي است، کشور ايران در حوزه هاي سياسي بينالملل، امنيتي، دفاعي، اقتصادي و علمي فرهنگي نسبت به کشورهاي مصر، پاکستان، عراق واردن، پيشتاز و چشم انداز آن در آينده اميدوار کننده است. اين پيشتازي ايران در مقايسه با کشورهاي عربستان و ترکيه که مدعي توسعه يافتگي هستند، نيز صادق است. بدين معني که ايران در حوزه هاي مختلف به خصوص حوزه فرهنگي، سياسي، دفاعي و امنيتي دست برتر نسبت به اين دو کشور دارد.
اگر چه به ظاهر در برخي موارد تصور مي شود ترکيه يا عربستان از ايران جلوتر هستند، اما واقعيت اين است که اين دو کشور بيشتر به عنوان بازيگران وابسته در عرصه منطقه اي و بين المللي عمل مي کنند. به همين خاطر رشد آنان درونزا نيست. به عبارتي بهتر به دليل اتکاء به قدرتهاي خارجي، صنايع آنها بومي نيست و رشد اقتصادي آنها نيز در قالب نظريه «مرکز پيرامون» قابل تحليل است.
هر چند در طول سالهاي پس از انقلاب اسلامي، ايران همواره با تهديدها و نقشه هاي دشمن مواجه بوده و با مشکلاتي همچون جنگ تحميلي، تحميل هزينه هاي ناشي از بازسازي هاي پس از جنگ،تحميل تحريم هاي ظالمانه و ... روبرو بوده، اما از همه اين پيچ هاي تاريخي با موفقيت عبور کرده و اين موفقيت مرهون بهرهگيري از سياست استقلال جويانه و اتکاء به نيروها و ظرفيت هاي داخلي بوده که امروز در گفتمان ايستادگي و همچنين اقتصاد مقاومتي متبلور است.
متن کامل اين مطلب در آرشيو تحقيقات مديريت پژوهش هاي خبري معاونت خبر در دسترس است.