میراث فرهنگی یزد
معروفترین مساجد یزد را اینجا بشناسید
استان یزد یکی از استانهای تاریخی ایران است که دارای مساجد بسیار زیبا و معروف است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، استان یزد یکی از استانهای تاریخی ایران است که دارای مساجد بسیار زیبا و معروف است. در ادامه قصد داریم مساجد معروف این استان را معرفی کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.
معرفی مساجد مشهور یزد
این اماکن به دو نوع محلهای و جامع تقسیم میشوند که نوع نخست آن ساده و بی پیرایه و شامل گنبد خانه، صحن، گرمخانه و شبستان زمستانی است.
نگاهی گذرا به مساجد تاریخی و فرهنگی دارالعباده یزد که در طول سال و به خصوص تعطیلات نوروز میزبان خیل مسافران و مهمانان است.
در دارالعباده و دارالعلم یزد مساجد متعددی وجود دارد که به لحاظ تاریخی، هنری و معماری، حائز اهمیت هستند. این اماکن به دو نوع محلهای و جامع تقسیم میشوند که نوع نخست آن ساده و بی پیرایه و شامل گنبد خانه، صحن، گرمخانه و شبستان زمستانی است.
تعداد مساجد محلی استان در تمامی مناطق تابعه یزد خیلی زیاد است.
معروفترین مساجد استان یزد
۱. مسجد جامع یزد: معروفترین مسجد یزد
مسجد جامع یزد یکی از مسجدهای معروف یزد است که در قلب استان میدرخشد که با ارزشترین میراث تاریخی، هنری و گنجینهای از معماری اسلامی در این خطه است.
بانی ساختمان اصلی مسجد را گرشاسب آل بویه (قرن ششم) میدانند، ولی مسجد کنونی مربوط به آل مظفر و تیموریان (قرن هشتم و نهم) است.
این بنا مجموعهای از درخشندگی کاشیها و بلندی منارهها به ارتفاع ۴۸ متر، زیبایی گچبری، خوابیدگی گنبد و شبستان زمستانی وسیع که هر یک عنصر و عاملی از بزرگی، زیبایی و هنرمندی این اثر را به نمایش میگذارد.
غرفه ها، گوشواره ها، قوسهای جناغی خوش اندام که تناسب چهار به سه را دارد در عین ظرافت، باریک بینی و ژرف نگری، معماری ایرانی را در طراحی، اجرا و استواری بنا نشان میدهد.
سر در بلند این مسجد با قامتی بسیار کشیده بر شانه نازکی از گل، استوار ایستاده و فشار عمومی منارههای آسمانی را بر روی خود به نمایش گذاشته است. همچنین روشنایی گنبد با وجود تاقچههای گچ اندود در برابر روزنههای مشبک به نحوی لطیف تامین شده است.
وجود دو کتیبه نفیس، یکی به خط کوفی و دیگری به خط ثلث بر روی کاشی لاجوردی معرق در کنار تزئینات کاشی کاری شده و دیوارهای داخلی شبستان از امتیازات هنری دیگر این مسجد است.
در کنار این مسجد، کتابخانهای وجود دارد که گنجینهای نفیس از قرآنها و کتابهای خطی را در خود جای داده است.
۲. مسجد امیر چخماق یزد: مسجد تاریخی یزد
مسجد امیر چخماق یزد بنای دیگری است که در دل مجموعهای تاریخی به همین نام واقع و در سال ۸۴۱ ساخته شده است. مسجد یاد شده به دست امیر جلال الدین چخماق از سرداران شاهرخ تیموری، حاکم یزد با همکاری همسرش فاطمه خاتون ساخته شده است.
در قسمت کریاس مسجد که در آن به میدان باز میشود، سنگی نصب شده که بر آن متن وقف نامهای به خط نسخ نوشته شده است. وجود شبکههایی ظریف از کاشیهای معرق در پنجرههای دو طرف، راهرو شمالی و قسمتی از سر در ایوان زیبایی خاصی به بنا داده است.
دور خارجی گنبد و کتیبه پیرامون آن به خط کوفی تزئین شده و محراب ایوان اصلی آن نیز با کاشی معرق و طاق نمای مقرنس، تزئین گردیده که در وسط آن، سنگ مرمر بسیار خوش تراشی به اندازه ۳۸/۳ در ۱۵/۱ سانتیمتر نصب شده است.
این مسجد از نظر مرتبه و زیبایی بعد از مسجد جامع کبیر یزد قرار دارد و آن را به نام مسجد جامع نو نیز خوانده اند.
۳. مسجد ملا اسماعیل یکی از مساجد مهم شهر یزد
دیگر مسجد قدیمی و معروف استان یزد که دارای معماری خاص اسلامی است، مسجد ملا اسماعیل محل برپایی نماز جمعه شهر یزد است. این بنای مذهبی دیدنی توسط آخوند ملا اسماعیل عقدایی از علمای مشهور قرن ۱۳ هجری ساخته شده است.
این مسجد مشتمل بر ایوان وسیع با دهنه ۷۵/۱۵ متر، شبستانی با ۳۱ ستون، گنبدی عالی با نقش و نمای آجری درگاهها و تلفیق شده به کاشی و سنگ مکتوب است و بر سر در ورودی آن نوشتههایی به خط نستعلیق و سنگ لوحههای مختلف است.
آیت الله صدوقی، سومین شهید محراب انقلاب در این محل به شهادت رسید و همه ساله آیینهای عزاداری سیدالشهدا (ع) با شکوه خاصی در این مکان برپا میشود.
۴. مسجد جامع بفروئیه مسجد معروف استان یزد
مسجد جامع بفروییه یا مسجد "حاجی ملک" در "بفروییه" از توابع شهرستان میبد قرار دارد. این مسجد یک تابستانخانه با پوشش گنبدی و ایوانی بلند دارد و در قسمت جلو، دو طبقه است.
حیاط مسجد دارای چند غرفه در طرفین و دو ورودی در ضلعهای شمالی و غربی است. گرمخانه مسجد در ضلع شرقی تابستانخانه با اندکی اختلاف سطح بنا شده است.
گل ساختمان مسجد از خشت و گل است و فقط در شرقی بام، از آجر استفاده شده است. تنها اثر کاشیکاری مسجد، کتیبه معرق بالای سر در و ورودی غربی است.
۵. مسجد جامع عقدا مسجدی قدیمی در استان یزد
بنای این مسجد از خشت، گل و آجر در نما است. این مسجد دارای تابستانخانه و گرمخانه که در سطحی پایینتر از تابستانخانه قرار دارد است.
این مسجد در "عقدا" از توابع شهرستان اردکان قرار دارد. بنای این مسجد از خشت، گل و آجر در نما است. این مسجد دارای تابستانخانه و گرمخانه که در سطحی پایینتر از تابستانخانه قرار دارد است.
حد واسط گرمخانه و تابستانخانه حیاط است. گرمخانه مسجد، پوشش طاق و تویزه با قوسهایی با قد پای کم دارد. تابستانخانه دارای گنبد، ایوان و غرفههایی در طرفین حیاط است.
ماذنه مسجد و همچنین پلههایی که دسترسی به مسجد را از حسینیه امکان پذیر میسازد، از جمله ویژگیهای این مسجد و کاربندی آجری و گچبری سر در ورودی، از جمله تزیینات آن است.
۶. مسجد جامع اردکان یکی از مساجد تاریخی استان یزد
مسجد جامع اردکان در بافت قدیمی شهرستان اردکان و در کنار بازار آن واقع شده است. این بنا به قرن دهم هـ. ق تعلق دارد و فاقد تزیینات در کاشی کاری و گچبری است.
در ورودی چوبی آن تزیین شده است. روی دماغه سمت چپ در، هشت قطعه فلزی (الله، محمد) به خط کوفی کنده کاری شده است. در این مسجد یک زیلو با تاریخ ۱۰۳۸ هـ. ق موجود است.