تفاوت تخلفات و جرایم پزشکی
تخلفات و جرایم پزشکی، چه تفاوتی از نظر حقوقی دارند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، گر چه پزشک در اقداماتی که به منظور درمان است، اگر برائت بگیرد، مسئولیتی ندارد، در عین حال اگر در اثر قصور یا عمد پزشک به بیمار آسیبی وارد شود، حسب مورد چنانچه عمدی یا غیرعمد باشد، طبق مقررات جنایات عمد و شبه عمد عمل خواهد شد، ضمن اینکه تخلف انتظامی نیز محسوب شود.
در اینصورت علاوه بر تحمل کیفر و پرداخت خسارت، ممکن است پروانه پزشک بر اساس مقررات انتظامی برای دورهای تعلیق یا در مواردی لغو و برای همیشه اشتغال او در این حرفه ممنوع شود.
مهمترین رابطه حقوقی بین پزشک و بیمار، این است که پزشک در قبال معالجه بیمار از همه ظرفیتها کمک بگیرد تا از روند درمان نتیجه مطلوب حاصل شود.
با این وجود گاهی پزشک آنگونه که شایسته است عمل نمیکند و از این رو مسأله خطا یا تخلف، قصور و تقصیر پزشک مطرح میشود که حسب مورد، چه ناشی از جراحیهای مختلف زیبایی باشد، مانند جراحی بینی و چه از اقدامات غیر جراحی مانند استفاده از لیزر یا استفاده از خدمات زیبایی پوست، پیامد و عواقب حقوقی آن برای پزشک متفاوت است، زیرا پزشکان هم به موجب مقررات حقوقی و جزایی و هم به موجب مقررات صنفی، مسئول تخلفات خود هستند.
تخلفات پزشکی، مواردی مانند سهلانگاری در انجام وظیفه یا افشای اسرار هستند که پزشک بر خلاف قوانین و مقررات وضع شده صنفی رفتار میکند، اما جرایم پزشکی مواردی هستند که قانونگذار در قانون مجازات اسلامی برای آن جرم و مجازات در نظر گرفته است، اما شخصی که مرتکب آن میشود، پزشک یا جزو تیم پزشکی است.
رسیدگی به تخلفات پزشکی در صلاحیت دادسرای انتظامی پزشکی است، اما رسیدگی به جرایم در حیطه صلاحیت محاکم عمومی دادگستری است.
رسیدگی به تخلفات پزشکی از سوی هیأتهای بدوی انتظامی، مانع رسیدگی از سوی محاکم قضایی نمیشود، زیرا ممکن است پزشک اقدام به عملی کند که واجد وصف مجرمانه باشد و چون چنین امری تخلف نیز محسوب میشود، محاکم دادگستری و هیأتهای بدوی انتظامی هر کدام میتوانند جداگانه به موضوع رسیدگی کنند.
در بیشتر موارد میتوان هم به سازمان نظام پزشکی و هم به محاکم دادگستری به شکل همزمان مراجعه کرد و هیچیک مانعی برای صلاحیت دیگری محسوب نمیشود.