پخش زنده
امروز: -
فوق تخصص جراحی ارتوپدی: فشاری که هنگام استفاده طولانی مدت از تلفن همراه بر ستون فقرات و گردن وارد میشود برابر با وزن باری ۳۰ کیلوگرمی است.
آقای دکتر احمدرضا میربلوک در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، افزود: با شروع شیوع ویروس کرونا، شکایت از کمر درد در بین مراجعان به مراکز درمانی نیز بیشتر شده است.
وی گفت: آناتومی یا ساختار ستون فقرات برای نشستن طولانی مدت طراحی نشده است و در این همه گیری کرونا گرایش به استفاده از فضای مجازی، تلفن همراه و رایانهها بیشتر شده است به همین علت با کاهش فعالیتهای کاری، دورکاری ها، خریدهای اینترنتی و در مجموع کاهش فعالیتهای بدنی، موجب شده است سبک زندگی ما توأم با کم تحرکی و نشستنهای زیاد همراه باشد.
این جراح ستون فقرات با اشاره به این که دیسکهای بین مهرهای خاصیت الاستیک یا ارتجاعی دارد، ادامه داد: در نشستنهای طولانی مدت، بیشترین فشار به دیسکهای بین مهرهای تحمیل میشود و در نتیجه نخاع و اعصاب مجاور آن بر اثر نشستنهای طولانی مدت تحت فشار زیاد قرار میگیرد.
آقای دکتر میربلوک با بیان این که شایعترین بیماری استخوانی و مفصلی در بدن کمردرد است، گفت: شیوع کمردردها قبل از ویروس کرونا ۵۵ درصد بود، اما اکنون با این سبک زندگی به طور واضح این شیوع بیشتر شده که منتظر باید باشیم مقالات علمی جدید در این زمینه منتشر شود.
وی ادامه داد: چند اصل مهم در استفاده از تلفن همراه وجود دارد که قبل از کرونا نیز اهمیت داشت و الان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، اول این که در هنگام استفاده از موبایل و رایانه صفحه این وسایل موازی با چشمها باشد دوم این که صندلی که روی آن هستیم باید دسته داشته باشد و سوم این که پشتی این صندلی به گونهای باشد که قوس کمری را پر کند.
این جراح و فوق تخصص ستون فقرات با اشاره به خطرات استفاده مکرر از این وسایل، ادامه داد: استفاده تنها ۱۵ دقیقه از تلفن همراه در حالی که گردن بیش از ۱۵ درجه خم شده است باری حدود ۳۰ کیلوگرم را به ستون فقرات تحمیل میکند.
آقای دکتر میربلوک در ادامه با تأکید بر این که این ۳۰ کیلوگرم بار موجب پارگی و بیرون زدگی دیسکهای بین مهرهای میشود، گفت: با پارگی دیسک نخاع تحت فشار میشود و تنگی کانال نخاع هم رخ میدهد.
وی افزود: در این بین دانش آموزان به علت بودن در سنین رشد، در شرایط کنونی بیش از سایرین در معرض خطر هستند زیرا اندامها و استخوانهای آنها در حال شکل گیری و رشد و نمو است و اگر نحوه صحیح استفاده از این ابزارها به علت آموزش مجازی صورت نگیرد در آینده نزدیک شاهد فاجعه بروز مشکلات عضلانی و اسکلتی در کودکان و نوجوانان خواهیم بود.
این جراح با اشاره به راهکارهای ساده، اما اثرگذار در رفع خطرات استفاده از وسایل الکترونیک و ارتباطات مجازی، گفت: چند تمرین نرمشی ساده به نام ویلیامز میتواند این مشکلات را کاهش دهد.
وی افزود: هر ۲۰ دقیقه صندلی را ترک کرده و اندکی قدم بزنیم، روی زمین دراز کشیده و بالشتی کوتاه زیر کمر بگذاریم و به بدن کشش دهیم، در حالتی دیگر ایستاده و تمام عضلات را به سمت بالا و پایین کشش دهیم.
آقای دکتر میربلوک افزود: این راهکارهای ورزشی و اصلاح نحوه استفاده از این وسایل الکترونیکی کمک میکند تا عوارض دراز مدت ستون فقرات و اعصاب مرکزی آن را تحت تأثیر قرار ندهد.