در پی اعتراضات به توافق آتش بس
گزارش شبکه فرانس ۲۴ از تحولات ارمنستان
هزاران ارمنی روز چهارشنبه با برگزاری تظاهرات خشم شان از توافق با روسیه و آذربایجان را به نمایش گذاشتند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزيوني فرانس بیست و چهار، هزاران ارمنی روز چهارشنبه با برگزاری تظاهرات خشم شان از توافق با روسیه و آذربایجان را به نمایش گذاشتند. آنها به این توافقنامه به چشم خیانت و تسلیم نخست وزیر نگاه میکنند.
گزارشگر این شبکه گفت: ارامنه در ایروان پایتخت ارمنستان به رغم ممنوعیت برگزاری تظاهرات، در خیابان تجمع کرده و خشم شان را ابراز کردند. این افراد شکست در قره باغ را نمیپذیرند. از نظر آنها نیکول پاشینیان نخست وزیر مسئول این شکست است. از زمان اعلام برقراری آتش بس با آذربایجان، نمیتوان فهمید که نخست وزیر کجاست. نیکول پاشینیان اطمینان داده که خاک ارمنستان را ترک نکرده است. وی روزانه چندین بار از طریق شبکههای اجتماعی خطاب به شهروندان صحبت میکند.
فرانس بیست و چهار بخشی از سخنان پاشینیان را پخش کرد. وی گفت: من مسئول این وضعیت هستم و مسئولیتم را بر عهده میگیرم. این، شکست و فاجعهای بزرگ برای ما بود.
گزارشگر گفت: اما برای نیکول پاشینیان چه آیندهای را میتوان متصور شد؟ این سوالی است که بر سر زبان هاست: آیا پاشینیان استعفا میکند؟ وی در سال ۲۰۱۸ در پی انقلابی صلح آمیز به قدرت رسید. پاشینیان که رهبر مخالفان بود، اکنون بیش از هر وقت دیگری زیر فشار است. مردم ارمنستان که دو سال پیش وی را به قدرت رساندند، احتمالا برای برکناری وی تلاش میکنند.
مجری از برونو دارو کارشناس مسایل بین المللی پرسید: نیکول پاشینیان که در سال ۲۰۱۸ به قدرت رسید، امروز با اعتراضات مردم روبروست و به تسلیم شدن در برابر جمهوری آذربایجان متهم شده است. این طور نیست؟
کارشناس پاسخ داد: بله. ارمنیها بسیار خشمگین هستند. آنها بر این باورند که پاشینیان به سادگی آینده قره باغ را به آذربایجان سپرده است. اکنون ارتش جمهوری آذربایجان تمامی این منطقه و حتی مناطقی در شمال قره باغ را تصرف کرده است. در جنوب نیز اوضاع بسیار دشوار است. مسئلهای که باعث شد نیکول پاشینیان پیشنهاد صلح را بپذیرد این است که نیروهای جمهوری آذربایجان به شهر شوشا پایتخت تاریخی قره باغ واقع در ۱۵ کیلومتری قره باغ رسیده اند. وی میگوید من قصد داشتم آن چه باقی مانده را حفظ کنم. اما حقیقت این است که این تصمیم برای ارمنستان و شخص نخست وزیر یک شکست و برای علی اف رئیس جمهور و ارتش آذربایجان یک پیروزی است.
نیکول پاشینیان که در سال ۲۰۱۸ به قدرت رسید، اکنون مورد اعتراض مردم قرار گرفته و معلوم نیست کجاست.
مجری گفت: تظاهرات در ارمنستان ممنوع است و شماری از معترضان دستگیر شده اند. صدها نفر در این تظاهرات دستگیر شده اند. آذربایجان، روسیه و رئیس جمهور ترکیه در این ماجرا پیروز شدند. این طور نیست؟
کارشناس پاسخ داد: روسیه و ترکیه دو فعال منطقهای و پیروز بزرگ این ماجرا هستند. مسکو سه بار برای عقد آتش بس بین طرفهای درگیر تلاش کرد. اما این تلاشها به دلیل انعطاف ناپذیری ارامنه با شکست روبرو شد. ارامنه خواستار تحمیل شرایطی به جمهوری آذربایجان بودند و این شروط در توافقنامههای آتش بس منظور نشده بود. اما در نهایت ارمنستان در برابر پیشرویهای ارتش جمهوری آذربایجان این آتش بس را پذیرفت. این اتفاق نقش مسکو در جنوب قفقاز را تقویت کرده است. با این وجود، شکی نیست که این اقدامات روسیه در میان مدت مشکلاتی را به وجود میآورد. برای این که حدود ۲ هزار نظامی روس وظیفه تامین امنیت در خطوط مشترک بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر عهده دارند.
وي افزود: در متن توافق آتش بس به نام ترکیه اشارهای نشده است. اما میدانیم که این کشور در تامین نیروی حافظ صلح مشارکت دارد. ترکیه یکی دیگر از طرفهای پیروز این مناقشات است. حمایت نظامی و سیاسی آنکارا از باکو پیروزی آذربایجان را تسهیل کرد. ترکیه با عقد این توافقنامه آتش بس به مسیری زمینی به سوی باکو دست یافت و ارمنستان بین جمهوری آذربایجان و ترکیه به دام افتاد. ترکیه و روسیه دو قدرت منطقهای هستند که در این مناقشات پیروز شدند. افزایش قدرت این دو کشور مترادف حذف آمریکا و اروپا در این منطقه است. گروه معروف مینسک متشکل از آمریکا، فرانسه و روسیه که در سال ۱۹۹۴ در جریان برقراری آتش بس بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان ایجاد شد، در جریان این بحران کاملا خنثی بود.