در سخنرانی در کنفرانس بین المللی آوارگان در دمشق،
بشار اسد: اشک تمساح غربیها برای آوارگان سوری
رئیس جمهور سوریه، تاکید کرد کشورهای غربی با حمایت از تروریسم و کارشکنی در بازگشت آوارگان سوری، اجازه بازسازی زیرساختهای ویران شده در این کشور را نمیدهند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، بشار اسد در سخنرانی خود در کنفرانس بین المللی آوارگان در دمشق که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: به شما در دمشق خیر مقدم میگویم و شما به عنوان میهمانان عزیز، پا در این سرزمین گذاشته اید. به شما در سوریه خوشامد میگویم، با اینکه سالهای طولانی جنگ به آن آسیب رسانده و زخمهای محاصره و جنایتهای تروریسم آن را ضعیف کرده است، اما از دیدار دوستان واقعی و وفاداران واقعی خوشحال است. کسانی که در قلب ها، ذهنها و وجدان خودشان این مسئله انسانی را در هر زمان و مکانی پیگیری میکنند.
قدردانی از ایران
بشار اسد افزود: میخواهم از دوستان روسی مان به خاطر تلاش و کوشش بسیار آنها برای حمایت از برگزاری این کنفرانس با وجود تلاشهای بین المللی برای ناکام گذاشتن آن، صمیمانه تشکر کنم. من همچنین از دوستان ایرانی به خاطر تلاش هایشان در این زمینه و حمایت واقعی آنها که در کاهش پیامدهای جنگ و محاصره کمک کردند، تشکر میکنم.
من از آمدن شما به دمشق و شرکت شما در این کنفرانس قدردانی میکنم و به طور خاص از کشورهایی که آوارگان سوری را پذیرفتند و میزبانی آنها را برعهده گرفتند و معاش و فرصتهای شغلی خودشان را با وجود رنجهای اقتصادی در این کشورها، با آوارگان سوری تقسیم کردند، تشکر میکنم. شرکت کنندگان محترم، تعدادی از کشورها میزبانی پناهندگان را بر اساس اصول انسانی اخلاقی پذیرفتند.
انتقاد بشار اسد از کارشکنی غربیها در بازگشت آوارگان سوری
بشار اسد تاکید کرد: در مقابل، بعضی از کشورها از جمله کشورهای غربی و نیز کشورهایی در منطقه ما، شنیعترین سوء استفاده را از مسئله آوارگان داشتند و این مسئله انسانی را به یک برگه سیاسی برای چانه زنی تبدیل کردند. همچنین از آنها به عنوان یک منبع تامین پول استفاده کردند که بازگو کننده فساد مقامات این کشورهاست، بدون آنکه هیچ ارزشی برای رنجهای واقعی که فرزندان ما در خارج متحمل میشوند، قائل باشند.
برخی به دروغ برای آوارگان اشک تمساح می ریزند
بشار اسد افزود: به جای اقدام واقعی برای ایجاد شرایط مناسب برای بازگشت آوارگان، آنها را وادار کردند تا گاهی با وسوسه و گاهی با فشار و ترساندن، در آن کشورها باقی بمانند. این مسئله عجیب نیست، زیرا این کشورها برای گسترش تروریسم در سوریه که باعث کشته شدن صدها هزار نفر از شهروندان آن و آوارگی میلیونها نفر از آنها در خارج شد، به صورت جدی تلاش کردند. از نظر منطقی، این کشورها نمیتوانند عامل و راه بازگشت آوارگان به سرزمین شان باشند و بهترین دلیل در این باره آن است که حاضر نشدند در این کنفرانس که برای بازگشت آوارگان برگزار میشود، شرکت کنند، در حالی که برای بازگشت این آوارگان به دروغ اشک تمساح میریزند.
مساله پناهندگان برای ما مساله ملی است
بشار اسد افزود: اگر مسئله پناهندگان برای جهانیان یک مسئله بشردوستانه است، برای ما علاوه بر آن یک مسئله ملی است. ما در طی چند سال گذشته موفق شدیم صدها هزار پناهنده را بازگردانیم. امروز هم همچنان به سختی برای بازگشت هر آوارهای که مایل به بازگشت و مشارکت در ساختن سرزمینش باشد، تلاش میکنیم. اما موانع بسیار زیادی وجود دارد. علاوه بر فشارهایی که پناهندگان سوری در خارج برای جلوگیری از بازگشت با آن روبرو هستند، تحریمهای غیرقانونی اقتصادی و محاصره تحمیلی از طرف نظام آمریکا و متحدانش مانع تلاش نهادهای دولتی سوریه میشود که هدف آنها بازسازی زیرساختهای مناطق تخریب شده به دست تروریست هاست تا آوارگان بتوانند به کشورشان بازگردند و زندگی شرافتمندانه در شرایط طبیعی داشته باشند. این موضوع، دلیل اصلی در تردد بسیاری از این آوارگان برای بازگشت به مناطق و روستا هایشان است، زیرا حداقل نیازهای اساسی شان تامین نمیشود. با همه اینها، اکثریت سوریها در خارج امروز و بیش از هر زمان دیگر، تمایل دارند به میهن خودشان بازگردند، زیرا نمیخواهند ”رقمی“ در فهرست سرمایهگذاریهای سیاسی و برگهای در دست نظامهای حامی تروریسم باشند که علیه میهن شان عمل میکنند.
مساله آوارگان در سوریه مساله ساختگی است
رئیس جمهور سوریه خاطر نشان کرد: مسئله آوارگان در سوریه، یک مسئله ساختگی است. در تاریخ سوریه در طول قرنهای گذشته، هیچ نوع آوارگی دسته جمعی وجود نداشته است. با اینکه سوریه در طول تاریخ معاصر و گذشته از اشغالگریهای پی در پی و ناآرامیهای مستمر تا اواخر دهه ششم قرن گذشته رنج میبرد، اما همچنان محلی بود که دیگران برای فرار از ناآرامیها و بحرانهای مختلف به آن پناه میآوردند. این شرایط به ویژه از اوایل قرن بیستم و کشتارهای عثمانیها تا زمان حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ وجود داشت و در طول تاریخ، هیچ نوع جنگی بین سوریها به دلایل قومیتی، دینی یا طایفهای پیش از تاسیس کشور سوریه و نه پس از آن، وجود نداشته است. با توجه به اینکه شرایط عینی باعث ایجاد موج پناهندگی از سوریه نمیشد، نظامهای غربی با هدایت نظام آمریکا و کشورهای وابسته به آن در همسایگی ما و به طور مشخص در ترکیه، باید شرایط ساختگی را برای واداشتن سوریها به خروج دسته جمعی از کشور وادار میکردند تا توجیهی برای دخالت در امور سوریه باشد و بعدا بتوانند با فروپاشی حاکمیت سوریه، آن را به یک کشور وابسته تبدیل کنند که به جای تامین منافع ملت خود، به دنبال تحقق منافع آن کشورها باشد. گسترش تروریسم سادهترین راه بود و این کار را با تشکیل گروه تروریستی ”الدولة الإسلامیة“ در سال ۲۰۰۶ در عراق زیر نظر آمریکا آغاز کردند که در زمان جنگ در سوریه به گروههای مشابه آن مانند اخوان المسلمین، جبهه النصره و دیگر گروهها پیوست تا زیرساختهای سوریه را ویران کنند و بیگناهان را به قتل برسانند و خدمات عمومی را فلج کنند و با گسترش ارعاب و وحشت، سوریها را به آوارگی از کشورشان وادار نمایند.
میلیون ها آواره سوری متقاضی بازگشت هستند
در سال ۲۰۱۴ و زمانی که به نظر میرسید حکومت سوریه در راه بازگرداندن امنیت و ثبات است، این کشورها، گروه تروریستی داعش را به حرکت درآوردند تا نیروهای مسلح سوریه را پراکنده کنند و به تروریستها کمک کردند تا کنترل بخش زیادی از خاک سوریه را در دست بگیرند. به لطف فداکاری ارتش و حمایت دوستان که بیشترین تاثیر را در بیرون راندن تروریستها و آزادسازی بخش زیادی از مناطق داشت، قسمت زیادی از این زمینها پس گرفته شد. اما ما امروز با یک مسئله پیچیده متشکل از سه عنصر به هم پیوسته میلیون آواره سوری متقاضی بازگشت، صدها میلیارد دلار زیرساختهای ویران شدهای که در طول چند دهه ساخته شده بود و تروریسمی روبرو هستیم که همچنان برخی مناطق سوریه را برهم میزند.
نهادهای حکومتی گام های قابل قبولی برداشته است
نهادهای حکومتی در سوریه با توجه به امکانات شان توانستند در تعامل با این چالش بزرگ، گامهای قابل قبولی بردارند. همزمان با ادامه جنگ علیه تروریسم، تسهیلات و ضمانتهایی برای بازگشت صدها هزار نفر از آوارگان به کشورشان در نظر گرفتند و قوانینی را مانند تاخیر یک ساله سربازی اجباری برای این آوارگان تصویب کردند و نیز فرمانهای عفو صادر شد که کسانی که در داخل و خارج کشور بودند، از آن استفاده کردند. با وجود محاصره غیرقانونی سوریه، حکومت توانست حداقل زیرساختها مانند آب، برق، مدارس، جادهها و دیگر خدمات عمومی را در بسیاری از مناطق تامین کند تا شهروندانی که به کشور بازگردند بتوانند با حداقل نیازهای لازم برای زندگی، معیشت خودشان را تامین کنند. تردیدی نیست که هر چه امکانات بیشتر شود، این گامها سریعتر برداشته خواهد شد. افزایش امکانات هم به برچیده شدن موانع مانند محاصره اقتصادی و تحریمها ارتباط دارد، زیرا این تحریمها کشور را از سادهترین وسایل ضروری برای بازسازی محروم میکند و باعث وخیمتر شدن اوضاع اقتصادی و معیشتی میشود و شهروندان را از فرصت زندگی شرافتمندانه محروم میکند و امکان بازگشت آوارگان را به علت کاهش فرصتهای شغلی از بین میبرد.
رئیس جمهور سوریه گفت: من اطمینان دارم برگزاری این کنفرانس، زمینه مناسب برای همکاری بین ما را در مرحله آینده به منظور پایان دادن به بحران انسانی که عامل آن بزرگترین تهاجم غربیها در طول تاریخ معاصر است، ایجاد خواهد کرد. بحرانی که در هر لحظه، هر خانهای در سوریه و وجدان هر انسان عادلی در جهان را تحت تاثیر قرار میدهد و برای ما سوریها این زخم عمیق بهبود نخواهد یافت تا زمانی که همه کسانی که بر اثر جنگ، تروریسم و محاصره، آواره شده اند به کشورشان بازگردند. من برای این کنفرانس آرزوی توفیق و موفقیت دارد و امیدوارم توصیهها و پیشنهادهایی ارائه کند که به طور مستقیم به بازگشت سوریها به کشورشان و پایداری سوریهایی که در طول ۱۰ سال گذشته باقی مانند و استقامت کردند، کمک کند.