نحوه درمان ترس از صدای بلند در کودکان
ترس از صدای بلند در کودکان امری طبیعی است که به طور کلی تا ۲ الی ۳ سالگی ادامه دارد.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما؛ ترسیدن از دیگر واکنشهای عاطفی، هیجانی و فیزیکی به حساب میآید. طبیعی است که هر آدمی در صورت مواجه با خطرهای واقعی، در جهت از دست دادن امنیت و اطمینان به ترس مبتلا شود. گفتنی است که این واکنش عاطفی، طبیعی بوده است و از ابتدای تولد در بسیاری از کودکان مشاهده میشود. ادامه مطلب را به علت ایجاد ترس از صدای بلند در کودکان و روشهای مقابله با آن پرداخته ایم.
همچنین گفتنی میباشد که در ابتدا باید علت ترس غیر طبیعی در کودکان را شناسایی کرد و سپس به فکر روشهایی برای اقدام به کاهش ترس در کودکان کرد. چرا که برخی از ترسها برای عدم مواجه با خطری بزرگ است که علاوه بر عدم ضرر به سود میانجامد.
ترس از صدای بلند در کودکان
گفتنی است که ترس همراه با رشد کودک ادامه دارد و بخشی از بزرگ شدن او به حساب میآید. طبیعی است که در کودکان؛ ترسهای بسیاری به صورت کوتاه مدت و یا بعضا بلند مدت به وجود آید و در پی آن نیز با کوچکترین چیزها به مانند؛ سوپرایز و یا صداهای خیلی بلند ناگهانی دچار ترس شوند و گریه کنند.
در بعضی از گروه کودکان، این ترسها اموری زود گذر و ملایم هستند و نمیتوان از آنان چشم چوشی کرد که به علت بزرگتر شدن و نگاهی واقع گرایانهتر به زندگی است. از این رو اگر ترس از صدای بلند و یا هر ترس دیگری در کودک شما بیش از ۶ ماه به طول انجامید، باید به فکر روشهایی برای کاهش و درمان آن باشید که در این جهت میتوانید از برخی متخصصان و روانشناسان کمک بگیرید.
معرفی نشانههای ترسیدن کودک
ترسهای دائمی هر چند که به علت اصلی و یا فرعی وابسته باشند، میتوانند تاثیرات منفی به روی روان و جسم کودک بر جای بگذارند. چرا که در این صورت کودک خود را از شرایط و زندگی شادی که در این دوران باید تجربه کند، دور میشود و طبیعتا با مرور زمان به فردی گوشه گیر، خجالتی، عدم برخورداری از قدرت تصمیم گیری و وابسته به سایرین تبدیل میشود.
این دسته از افراد، نه تنها که در طی زمان مشکلات شان حل نمیشود، بلکه ممکن است از خیلی چیزهای ساده با توجه به سنی که دارند، بترسند. ادامه مطلب را به معرفی مهمترین علائم بروز ترس در کودکان پرداخته ایم.
نشانههای این دسته از کودکان.
عدم توانایی مواجه با وضعیتهای ترس آور
اعلام کمک
فریاد زدن
چنگ کشیدن به بدن
خشکی آب دهان
لرزیدن بدن
رنگ پریدگی صورت
گرفته شدن صدا و تنگی نفس
بالا رفتن ضربان قلب
تعریق بیش از حد
احساس خستگی بیش از حد
عدم توانایی کنترل ادرار
ضعیف شدن قدرت فکر و تصمیم گیری
بریده بریده حرف زدن
تماسها چشمی غیر عادی
گوشه گیری، انزوا طلبی و خجالت
ایجاد اختلال در نحوه خواب
عارضههای گوارشی
جویدن ناخن
ابتلا به شب ادراری
بروز خشم و عصبانیت بیش از حد
حسودی
عواملی که در بروز ترسهای کودکانه تاثیر گذار هستند
علت بروز ترس کودک را باید در طی تجاربی که تا به کنون به دست آورده است، بررسی کرد. طبق باور بسیاری از محققین، ترسیدنهای کودک به روی نحوه رشد آنها تاثیر منفی قائل میشود. از این رو در ادامه مطلب به شرحی از مواقعی که به ایجاد ترسهای غیر طبیعی در کودک سبب میشود، پرداخته ایم.
انتقال الگوهای نادرست رفتاری بر اساس ترس از والدین به کودک
دارا شدن از انتظارات و توقعات غیر عادی و دور از توان کودک
دارا شدن از برخی ویژگیهای شخصیتی، شرایط زندگی و فطری، و عدم آمادگی برای تامین نیازهای اولیه زندگی خود
عدم رشد کافی عاطفی و مغزی کودک
سخت گیر بودن بیش از حد والدین و انجام تنبیههای بسیار شدید
عدم برنامه ریزیهای از پیش تعیین شده برای درمان کودک در برخی از بیماریها
جدا شدن از مادر، پدر و یا دیگر اعضای وابسته
ترس بیش از حد برای از دست دادن عضو بدن و آسیبهای ناشی از بیماری و ترس
عدم حمایت و تامین امنیت از سوی والدین
پیامدهای منفی برخی از کتاب و فیلمها
عدم اطلاعات کافی در رابطه با برخی از بیماریها و روند درمان آن
ترس از گم شدن در مدرسه و مکانهای عمومی
پاسخ دادنهای اشتباه به سوالات کودکان
آشنایی با علت ترس از صدای بلند در کودکان
ادامه شرحی از این عوامل بدین صورت است.
عدم پرورش کافی قدرت کودک در رابطه با زمان و مکان که به علت و معلولی نا معلوم بستگی دارد.
مقابله ناگهانی با افراد غریبه، وسایل جدید، صداهای غیر طبیعی و بلند که در موقعیت و مکانهای نا آشنا به گوش میرسد.
دارا شدن از والدین هلیکوپتری که بیش از حد محافظه کار و حمایت گر هستند.
تجربه برخی از حوادث و و قایع نا گوار که در نهایت به ایجاد ترس در کودک منجر میشود.
هشدارهایی به کودک برای ایجاد نظم و ترتیب در منزل که در نهایت به ترسهای غیر عادی منجر میشود. (به صورتی که اگر قبل از ناهار دست هایت را نشویی، مریض میشوی و خواهی مرد.)
عدم بازگویی حقایق در رابطه با مکانهایی که به تازگی در آنها ورود پیدا کرده است.
از جلوگیری تا کاهش ترس کودکان
برای کاهش ترس از صدای بلند کودک ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
هیچ گاه کودک را به علت ترس، مسخره و یا تهدید نکنید. همچنین از به زبان آوردن جملات خجالت آوری به مانند؛ تو دیگر بزرگ شدهای و یا دوستانت را ببین که نمیترسند، بپرهیزید.
تا جایی که اطمینان دارد، کودک را از مهر و محبت خود مطمئن کنید. به صورتی که با انجام هر عمل قدرتمندانه از سوی او، به شدت مورد تشویق قرارش دهید.
توجه داشته باشید که چارهای جز رو به رو شدن با محرکهای ترس آور نیست. از این رو به آرامی محرکهای جدید را جایگزین موارد ترس زا کنید تا اقدام به کاهش آن کنید. گفتنی است که از بین بردن ترس کودک با جایگزین کردن محرک ها، امری بسیار گسترده است که مورد استفاده بسیاری از افراد قرار میگیرد. به طور مثال اگر کودک شما نسبت به حیوان گربه ترس دارد، باید شیرینی و یا خوراکیهایی با این طرح به کودک دهید تا به آرامی ترس خود را کنار گذاشته و آن را حیوانی عادی تلقی کند. در پی آن قرار دادن نوع اسباب بازی عامل ترس نیز در اتاق بسیار تاثیر گذار است که ممکن است در ادامه، ترسهای کودک به امری جالب مبدل گردد. توجه داشته باشید که برای انجام این کار، باید آمادگی کودک خود را بسنیجد تا خاطرهای بد بر ذهن او به جای نگذارید.
ترس از صدای بلند در کودک به چه معناست؟
به علت کاهش این امر انجام دهید.
سر مشق دهی نیز از دیگر روشهای موثر برای کاهش ترس از صدای بلند و یا دیگر عوامل است. به این صورت که با عوامل استرس زای کودک بازی و سرگرمی به راه بیندازید. قرار دادن اسباب بازی و یا عکس از چیزهایی که کودک به موجب آنها منجر به ترس میشود، بسیار تاثیر گذار است.
بر روی ویژگیهای مثبت رفتاری کودک خود دقت و تمرکز داشته باشید و شهامت و یا قدرتهای هر چند کوچک او را مورد تشویق و تحسین قرار دهید. قسمتی از ترسهای کودک را با قرار گیریهای تدریجی در محیط میتوان رفع و درمان کرد که آن نیز به روشهای گستردهای انجام میگرد. به صورتی که اگر کودک از آمپول ترس دارد، میتوانید به حین انجام آن با کودک شعر بخوانید تا به طور کلی حواس او را به چیز دیگری معطوف کنید.
در شرایطی که با به کار بردن هر یک از این شرایط نتیجای موثر دریافت نشد، باید موضوع رابا روانشناسیان کودک در میان بگذارید و در این راه نیز اقدامات لازم را زیر نظر این افراد با تجربه و فرهیخته انجام دهید؛ و در آخر نیز گفتنی است که تمام موارد گفته شده، نیازمند صبر و تحملی است که شما والدین گرامی باید در این راه از آن استفاده کنید.
پیشگیری از ایجاد ترس در کودک نیز چگونه است؟
در این روش چیزی که بسیار تاثیر گذار میباشد؛ آن است که کودک را از قرار گیری در وضعیتهای دلهره آور آگاه کنید.
اگر فکر میکنید که ممکن است، کودک تان از صدای رعد و برق بترسد، او را در یک روز ابری لباس گرم بپوشانید و به حیاط و یا بالکن منزل ببرید. به او گوشزد کنید که امکان دارد در این شرایط صدای رعدی از آسمان بشنوی که بسیار بلند خواهد بود، ولی هیچ ترسی ندارد.
اگر قرار بر این است که کودک در بیمارستان بستری شود، او را از قبل با این موضوع مطلع کنید تا به یک باره در محل مذکور، اقدام به جدا شدن از شما نشود. چرا که ایجاد و بروز ترس در این شرایط بسیار بیشتر است.
طبیعی است که کودکان از مرگ چندان خوششان نیاید، اما باید توجه داشت که نمیتوان این واقعیت را هم از آنها مخفی نگه داشت. از این رو به سوالات کودکان تان منطقی و یا نهایت درک و شعوری که توانای هضم حرفهای شما را داشته باشد، سخن بگویید. در این شرایط خوب است که با کودک از انواع بیماریها و روش درمان با توجه به سن و شرایط افراد صحبت کنید و او را در این چنین جریانات بگذارید تا احساسات خود را به دست بگیرند.
به منظور جلوگیری انجام دهید.
به هنگام شنیدن مرگ فوت شخصی، امکان دارد که کودک به شدت متاسف و ناراحت شود. در این شرایط احساساتی به مانند نا امیدی، ناراحتی به همراه ترس برایش پدیدار میشود که امکان دارد در ذهن خود هزاران فکر به مانند از ست دادن عزیزانش را بکند. از این رو با کودک تان در رابطه با احساساتش حرف بزنید و به اطمینان دهید که همواره مورد حمایت قرار خواهند گرفت.
در رابطه با همراه کردن کودک با خود به مراسمهای تدفین و ختم با توجه به شرایط و احساسات فرزندتان و این که در چه سن و شخصیتی قرار دارد، میتوانید خود اقدام به تصمیم گیری کنید. در این رابطه بسیاری از محققین بر این باورند که حضور یافتن کودکان کمتر از ۵ الی ۶ سال و کسانی که روحیه حساسی دارند، در این چنین شرایط به هیچ وجه درست نمیباشد.
به خواسته کودک احترام بگذارید و در صورت عدم خواستاری اش برای شرکت در این چینین مراسم، به او احترام بگذارید. پس از بازگشت میتوانید قسمت کوتاهی از شرح این مراسم را برای کودک بدهید تا کم کم او را با این موضوعات و مراسمات آشنا کنید.