به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از باکو ؛ متن کامل صلح امضا شده بین رؤسای جمهور روسیه، جمهوری آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان برای حل مناقشه قره باغ منتشر شد.
سران سه کشور جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه در این بیانیه اعلام کردند آتش بس کامل و توقف کامل عملیات نظامی در مناطق درگیری "قره باغ کوهستانی" از ساعت صفر بامداد ۱۰ نوامبر (برابر با ۲۰ آبان) ۲۰۲۰ میلادی به وقت مسکو اعلام میشود و جمهوری آذربایجان و ارمنستان که از این به بعد به عنوان "طرفها" مورد اشاره قرار میگیرند مواضع سرزمینی خودشان را حفظ خواهند کرد.
در بند دوم این بیانیه امده است ار تاریخ ۲۰ نوامبر (برابر با سی ام آبان) ۲۰۲۰ میلادی منطقه آغدام و اراضی آن به جمهوری آذربایجان واگذار خواهد شد.
براساس بند سوم این بیانیه، گروهی از نیروهای صلح بان روسیه به تعداد ۱۹۶۰ نیروی نظامی، ۹۰ نفربر زرهپوش و ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در طول منطقه تماس "قره باغ کوهستانی" و در طول کریدور لاچین مستقر خواهند شد.
در بند چهارم آمده است استقرار نیروهای صلح بان روسیه به موازات عقب نشینی نیروهای مسلح ارمنستان صورت می گیرد و مدت زمان استقرار انها ۵ سال خواهد بود و این مدت بطور خودکار برای ۵ سال بعد تمدید خواهد شد مگر آنکه هر کدام از طرفین ۶ ماه قبل از انقضاء این دوره قصد خود را برای انقضاء این بند اعلام کنند.
بند پنج این بیانیه میافزاید به منظور افزایش اثر بخشی فرایندهای کنترلی بر روی اجرای توافقات توسط طرفهای درگیری یک مرکز آشتی برای نظارت بر آتش بس تشکیل خواهد شد.
در بند ششم بیانیه اعلام شده است، جمهوری ارمنستان منطقه "کلبجر" را تا ۱۵ نوامبر (برابربا ۲۵ آبان) ۲۰۲۰ میلادی و منطقه لاچین را تا ۱ دسامبر (یازدهم آذر) ۲۰۲۰ میلادی تحویل جمهوری آذربایجان خواهد داد و کریدور لاچین (به عرض ۵ کیلومتر) به عنوان تامین کننده ارتباط ارمنستان با "قره باغ کوهستانی" بدون تحت تأثیر قرار دادن شهر "شوشا" تحت نظارت صلح بانان روسیه خواهد بود.
طبق این توافق در سه سال آینده برنامهای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص خواهد شد و ایمنی تردد در این کریدور جدید بر عهده صلح بانان روسی است. جمهوری آذربایجان امنیت افراد و وسایط نقلیه در هر دو جهت را در این کریدور تضمین میکند.
در بند هفت این بیانیه آمده است آوارگان و پناهندگان داخلی باید تحت نظارت دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به خاک قره باغ و مناطق همجوار برگردند.
بر اساس بند هشتم این بیانیه اسرای جنگی، گروگانها و سایر بازداشت شدگان و اجساد افراد کشته شده مبادله خواهند شد.
در بند نهم این بیانیه تأکید شده است تمامی محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل در منطقه رفع انسداد شده اند، جمهوری ارمنستان براسی سازمان دهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت و تأمین امنیت ارتباطات حمل و نقل بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خود مختار نخجوان را تضمین میکند. کنترل ارتباطات حمل و نقل تحت نظر سرویس امنیت خدمات مرزی روسیه خواهد بود.
در بند پایانی و دهم این بیانیه هم اعلام شده است با توافق طرفین ساخت محورهای حمل و نقل جدید برای متصل کردن جمهوری خود مختار نخجوان به مناطق غربی جمهوری آذربایجان انجام خواهد شد.