به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز در گزارشی به قلم هلن کوپر و اریک اشمیت تحت عنوان " ترامپ وزیر دفاع را به علت مخالفت با استفاده از سربازان در خیابانهای آمریکا اخراج میکند"، در بخشی به ابراز نگرانی مقامات وزارت دفاع اشاره کرده مبنی بر اینکه که رئیس جمهور ممکن است در آخرین روزهای ریاست جمهوری خود عملیاتی را به صورت آشکار یا مخفی علیه سایر دشمنان آغاز کند.
در این گزارش آمده است:
دونالد ترامپ روز دوشنبه مارک اسپر وزیر دفاع را در شرایطی برکنار کرد که امتناع ترامپ از پذیرش نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، یک دوره گذار و انتقال قدرت پرفراز و نشیب و بالقوه خطرناک را ایجاد کرده است.
ترامپ این تصمیم را در توییتر اعلام کرد و در یک پست ناگهانی نوشت که اسپر "حذف" شده است.
رئیس جمهور آمریکا نوشت کریستوفر سی میلر که وی را به عنوان رئیس "بسیار قابل احترام" مرکز ملی ضد تروریسم توصیف کرد، به سمت سرپرست وزارت دفاع منصوب کرد. میلر چهارمین مقام مسئول پنتاگون در زمان ترامپ خواهد بود.
بعداً روز دوشنبه دو مقام کاخ سفید گفتند ترامپ کارش تمام نشده است و کریستوفر واری رئیس اف بی آی و جینا هاسپل رئیس سیا احتمالا در صف بعدی اخراج قرار دارند. برکناری این مقامات ارشد – که در واقع به مثابه بریدن سر بوروکراسی امنیت ملی کشور محسوب میشود - از سوی رئیس جمهوری که تازه در انتخابات بازنده شده است، در تاریخ آمریکا سابقه ندارد.
دموکراتها و پیشکسوتان امنیت ملی گفتند که این یک اقدام بی ثبات کننده در بازه زمانی حساس انتقال قدرت بین دولتها است، به ویژه توسط رئیس جمهوری که صریحاً اعلام کرده است که نمیخواهد قدرت را کنار بگذارد و سعی در بازیابی اختیارات در حال کاهش خود بر اغلب نهادهای قدرتمند دولت دارد.
آدام اسمیت نماینده حزب دموکرات در مجلس نمایندگان و رئیس کمیته خدمات مسلح مجلس در این باره گفت: تصمیم ترامپ در اخراج وزیر دفاع از سر عصبانیت نه فقط کودکانه، بلکه بی پروا و از سر بی ملاحظگی و بی مسئولیتی نیز هست.
وی افزود: مدتهاست مشخص شده است که ترامپ بیش از هر چیز به وفاداری به خود اهمیت میدهد، غالباً به قیمت صلاحیت و کفایت افراد و این در حالیست که در طی دوره انتقال قدرت ریاست جمهوری، صلاحیت در دولت از اهمیت بالایی برخوردار است.
دو مقام ارشد دولت روز دوشنبه گفتند ترامپ از اخراج افراد لذت میبرد و البته فقط دو ماه دیگر برای این کار فرصت دارد. برکناری اسپر همچنین به رئیس جمهور این فرصت را میدهد تا برخی از عناوین خبری پس از انتخابات را که جوزف بایدن رئیس جمهور بعدی تحت کنترل خود در آورده، دوباره پس بگیرد.
در پنتاگون برکناری اسپر به این معنی است که میلر – البته اگر دوام بیاورد - پایان دولت ترامپ را میبیند. مقامات وزارت دفاع به طور خصوصی ابراز نگرانی کرده اند که رئیس جمهور ممکن است در آخرین روزهای ریاست جمهوری خود عملیاتی را به صورت آشکار یا مخفی علیه سایر دشمنان آغاز کند.
الیسا اسلاتکین، نماینده دموکرات از میشیگان و از مقامات سابق پنتاگون در دولت اوباما، در بیانیهای گفت: طبق تجربه من، فقط چند دلیل برای اخراج وزیر دفاع در ۷۲ روز باقی مانده از عمر دولت وجود دارد.
وی افزود: یکی از آنها بی کفایتی یا ارتکاب اشتباه و عمل نادرست است که به نظر میرسد مسئله اسپر این نیست. دوم انتقام جویی که یک روش غیرمسئولانه در برخورد با مسائل امنیت ملی ما به شمار میرود. مورد سوم به این دلیل است که رئیس جمهور میخواهد اقداماتی را انجام دهد که به اعتقاد او وزیر دفاع وی از انجام آن امتناع میورزد، که این به نوبه خود نگران کننده است. دلیل هر چه که باشد، به نظر میرسد کنار گذاشتن وزیر دفاع در طول روزهای حساس گذار و انتقال قدرت به این معنی است که رئیس جمهور مهمترین وظیفه خود را نادیده گرفته است: محافظت از امنیت ملی کشور.
برکناری اسپر از ماهها قبل پیش بینی شده بود، پس از آنکه وی در اقدامی نادر مخالفت علنی خود را با ترامپ در ماه ژوئن اعلام کرد و گفت نیروهای نظامی فعال نباید برای کنترل موج اعتراضات در شهرهای آمریکا به خیابانها اعزام شوند.
وزیر دفاع از احتمال اخراج خود آگاه بود، اما مقامات پنتاگون اعلام کردند وی امیدوار بود تا آنجا که ممکن است به خدمت خود ادامه دهد تا بتواند سکان هدایت منظم وزارت دفاع را در اختیار داشته باشد.
اگرچه مارک اسپر نامه استعفای خود را آماده کرده بود، اما متحدان وی گفتند انتظار اقدام قریب الوقوع در روز دوشنبه از سوی ترامپ را هم نداشت. اما خشم رئیس جمهور بالاخره صبح روز دوشنبه سر باز کرد و کاخ سفید فقط چند دقیقه قبل از اخراج، این مسئله را به اطلاع اسپر رساند.
اسپر در نامهای دو صفحهای به ترامپ که نسخهای از آن به دست نیویورک تایمز رسیده است، گفت: "من با توجه به قانون اساسی به کشور خدمت میکنم، بنابراین تصمیم شما را برای برکناری خود میپذیرم.
دوستان و همکاران سرپرست جدید وزارت دفاع، از سوابق میلر و پیشینه عملکرد وی در هدایت نیروهای ویژه ارتش و مبارزه با تروریسم تمجید کردند، اما از اینکه وی حتی به صورت موقت به چنین مقام ارشدی ارتقا یافته است، ابراز تعجب کردند.
همکاران وی گفتند که میلر در حد و اندازهای نیست که جلوی اقدامات عجولانه و خطرناکی که ممکن است ترامپ در هفتههای آخر ریاست جمهوری خود اتخاذ کند، بگیرد.
نیکلاس راسموسن، یک مقام ارشد سابق ضد تروریسم در دولت بوش و اوباما در یک ایمیل اعلام کرد: حرکتی از این دست احتمالاً لرزه به تن مقامات در ردههای بالای ارتش انداخته است. نه به خاطر چیزی در مورد شخص کریس میلر، اگرچه مطمئناً این یک انتخاب کاملاً غیرمتعارف محسوب میشود. اما صرفاً به این دلیل که حرکتی مانند این باعث ایجاد حس بی ثباتی و تصمیم گیری ناپایدار دقیقاً در زمانی میشود که میخواهید از ارسال چنین پیامی به سراسر جهان اجتناب و پرهیز کنید.
میلر ۵۵ ساله یک افسر کلاه سبز سابق ارتش است که در اوایل جنگ افغانستان در آزادسازی قندهار شرکت داشت. وی همچنین پیشتر به عنوان مقام عالی سیاست ضد تروریسم در شورای امنیت ملی در کاخ سفید ترامپ فعالیت میکرد. پس از آن، او مدت کوتاهی در این سال در نقش اصلی سیاستگذاری ضد تروریسم در پنتاگون خدمت کرد.
وی علاوه بر اعزام به افغانستان، در سال ۲۰۰۳ نیز در عراق در گروه پنجم نیروهای ویژه خدمت کرد.
مارک اسپر، ۵۶ ساله وزیر اسبق ارتش و مدیر اجرایی سابق ریتون، در ژوئیه ۲۰۱۹، پس از آنکه ترامپ پاتریک شاناهان، سرپرست وزیر دفاع را برکنار کرد، وزیر دفاع شد. شاناهان خود جانشین جیم ماتیس شده بود که در سال ۲۰۱۸ از سمت وزیر دفاع استعفا داد و دلیل آن اختلافاتش با رئیس جمهور بود.
اسپر در طول دوره ریاست جمهوری ترامپ تلاش زیادی کرد تا جلوی برخی اقدامات وی را بگیرد. اما نگرانی در مورد استناد به قانون شورش برای اعزام نیرو به منظور سرکوب ناآرامیهای داخلی در سراسر کشور در پنتاگون عمیق بود. در پی انتقادات شدید مردمی، در نهایت اسپر در مقابل نظر رئیس جمهور ایستاد.
پس از وقایع ژوئن، اسپر از حضور در رسانههای خبری اجتناب کرد و برای جلوگیری از کشیده شدن پایش به سیاستهای انتخاباتی، سعی کرد در ملا عام نباشد. وی اوایل تابستان به چند کشور خارجی از جمله هند و شمال آفریقا و خاورمیانه سفر کرد و هنگام اظهار نظر علنی چه در خارج چه در واشنگتن سعی داشت در اظهاراتی از پیش ضبط شده و درخصوص مسائل خنثی مانند انتقاد از چین و روسیه حرف بزند.