روزنامه دیلی تلگراف نوشت؛
اگر ترامپ شکست انتخاباتی را نپذیرد، چه خواهد شد؟
روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی نوشت، انتقال قدرت در آمریکا، با تاخیر صورت میگیرد، این بدان معنا است که در این مدت زمان، ترامپ در کاخ سفید میتواند از اهرمهای قدرت خود استفاده کند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسيما؛ روزنامه دیلی تلگراف در مقالهای به قلم «بن رایلی-اسمیت»، «دیوید میلوارد» و «نیک آلن» به بررسی این موضوع پرداخت که اگر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا شکست خود را در انتخابات ریاست جمهوری نپذیرد، چه روی خواهد داد.
در این مقاله آمده است جو بایدن نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اکنون به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور این کشور انتخاب شده است. اما دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی این کشور، هیچ نشانهای از پذیرش شکست را در خود نشان نداده و تهدیدهای خود را در این خصوص تکرار کرده است که "با چالشهای معتبر و قانونی" در خصوص انتخابات، به دادگاه شکایت خواهد کرد.
پس از آنکه شبکههای تلویزیونی، بایدن را پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کردند، ترامپ در بیانیهای متعهد شد تا زمانی که "شمارش صادقانه آراء" انجام نشود "آرام نخواهد گرفت".
در بیانیه رئیس جمهور آمریکا آمده است: "ما همگی میدانیم چرا جو بایدن به سرعت تلاش میکند تا خود را به دروغ به عنوان برنده انتخابات معرفی کند، و اینکه چرا متحدان رسانهای او تا این اندازه تلاش میکنند به او کمک کنند. آنها نمیخواهند حقیقت فاش شود. حقیقت ساده آن است که این انتخابات، هنوز هم با پایان یافتن فاصله زیادی دارد. رایهای قانونی است که تصمیم میگیرد چه کسی رئیس جمهور است، نه رسانههای خبری. "
«اندرو بیتز» سخنگوی کارزار بایدن روز جمعه به خبرنگاران گفت: "مردم آمریکا در خصوص این انتخابات تصمیم گیری خواهند کرد و دولت آمریکا، به خوبی میتواند افراد خاطی را به خارج از کاخ سفید هدایت کند. "
ترامپ اعلام کرد رقیب دموکرات وی هنوز هم رسما به عنوان برنده هیچ یک از ایالتها معرفی نشده است. وی همچنین از این موضوع شکایت کرد که به ناظران اجازه داده نشده است به فرآیند شمارش آراء در پنسیلوانیا "دسترسی معنادار" داشته باشند.
او گفت "از روز دوشنبه، کارزار ما پیگرد قانونی این پرونده را در دادگاه آغاز خواهد کرد تا تضمین کند که قوانین انتخاباتی به طور کامل رعایت شده اند و برنده محق، بر کرسی مینشیند. "
وی افزود "مردم آمریکا حق دارند از انتخابات صادقانه برخوردار شوند. این به معنای شمارش همه آرای قانونی و شمرده نشدن هیچ یک از رایهای غیر قانونی است. این تنها راهی است که به واسطه آن میتوان تضمین کرد عموم مردم، به انتخابات ما اعتماد کامل دارند. همچنان مایه شگفتی است که کارزار بایدن، از پذیرفتن این اصل اولیه خودداری میکند. "
انتشار نامه ای برای تامین بودجه جهت به چالش کشیدن شمارش آراء
این موضوع پس از آن مطرح شد که کارزار ترامپ، یک نامه الکترونیک غیر عادی را منتشر کرد و در آن خواستار کمکهای مالی برای تامین بودجه جهت به چالش کشیدن شمارش آراء شد.
این پیام با عنوان "اعلان نهایی" خطاب به حامیانی منتشر شد که قرار است کمکهای مالی خود را انجام دهند. در بخشی از این نامه آمده است "تا کنون، به همه نامههای الکترونیک ما که موضوع آن درخواست برای پیوستن به «دفاع از انتخابات» بود، بی توجهی نشان داده اید. دهها هزار میهن پرست، برای نخستین بار طی ۴۸ ساعت گذشته اقدام کرده اند، پس چرا شما اقدامی انجام نداده اید. "
هدف از ارسال این پیام، جمع آوری دست کم ۶۰ میلیون دلار پول برای تامین هزینه چالشهای قانونی است که ترامپ مطرح کرده است. خوانندگان زیرک و هوشیار این نامه الکترونیک، با دقت در جزئیات آن متوجه شدند که تنها نیمی از این کمکهای مالی برای تامین هزینه اقدامات قانونی صرف خواهد شد، و بخش دیگر آن صرف پرداخت بدهی کارزار انتخاباتی ترامپ خواهد شد.
این در حالی است که ترامپ کارزار خود را علیه رای پستی از چند ماه پیش آغاز کرد و در پیامهای توئیتری و سخنرانیهای خود، این اقدام را به شدت مورد انتقاد قرار داد. این درحالی است که بیشتر ایالت ها، رای دادن پستی را شیوهای امن برای مقابله با شیوع بیشتر ویروس کرونا اعلام کرده اند.
در ماه ژوئن، گروهی از سیاستمداران در کنفرانسی اینترنتی با عنوان "رزمایش"، به بررسی این موضوع پرداختند که پس از انتخابات آمریکا چه اتفاقاتی ممکن است رخ دهد. از جمله این افراد، چهرههای شاخصی بودند که پیشینه خدمت در کاخ سفید، پنتاگون، اداره امنیت داخلی و کنگره آمریکا را داشتند.
این افراد به چند گروه تقسیم شدند. برخی نقش کارکنان ترامپ یا بایدن را به عهده گرفتند و استدلالهای خود را مطرح کردند. دیگران نیز نقش جمهوریخواهان یا دموکراتها را در کنگره ایفا کردند، یا نمایندگی رسانهها و دادگاهها را به عهده گرفتند.
سناریوی مورد استفاده در این آزمون، که یکی از تکنیکهای معمول مورد استفاده در دولتها و کسب و کارها برای برنامه ریزی دوران بحران است، یک سناریوی ساده بود: اگر صبح روز انتخابات، مشخص نشود که چه کسی پیروز انتخابات بوده است، چه خواهد شد؟
در این آزمایش، به شرکت کنندگان گفته شد تصور کنید آرای پستی در ایالتهای ویسکانسین، کارولینای شمالی و میشیگان، هنوز شمرده نشده اند. بدون اعلام نتایج شمارش آرای این سه ایالت مهم، نتیجه انتخابات مشخص نخواهد شد. آنگاه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
هر یک از تیمهای شرکت کننده در این آزمایش، استدلالهای خود را مطرح کردند. تیم ترامپ تصمیم گرفت با استفاده از همه ابزارهای ممکن، به جنگ ادامه دهد.
ظرف مدت ۴۸ ساعت، رئیس جمهور به رئیس اداره خدمات پستی که از افراد منصوب شده توسط او است، دستور داد تا انتقال رایهای پستی را متوقف کند. ظرف مدت یک هفته، وی از قانون مقابله با شورش استفاده کرد تا نیروهای ارتش را برای حفاظت از صندوقهای رای، اعزام کند.
ماه دسامبر اوج چالشهای حقوقی انتخاباتی
وقتی نوامبر پایان یافت و دسامبر آغاز شد، چالشهای حقوقی به اوج خود رسید و اعتراضات رخ داد، اما هیچ نتیجه واضحی رقم نخورده بود. با فرا رسیدن بیستم ژانویه، که روز تحلیف رئیس جمهور جدید است، هیچ یک از دو طرف عقب نشینی نکرده بود.
یکی از شرکت کنندگان در این باره گفت "ما نشسته بودیم و به یکدیگر خیره نگاه میکردیم. شاهد آن بودیم که آمریکا وارد بحران قانون اساسی شده است. "
تلگراف به منظور بررسی میزان اهمیت نگرانی ها، و میزان شیوع آنها، با حدود ۲۰ فرد از جمله اعضای حزب جمهوریخواه ترامپ گفتگو کرد. از جمله این افراد میتوان به اعضای کنونی و پیشین کنگره، مقامات عالی پیشین پنتاگون، مقامات آژانسهای اطلاعاتی و دولتهای پیشین آمریکا اشاره کرد.
نتیجه آن بود که این افراد همگی به شدت نگران بودند که در صورتی که بایدن نتواند پیروزی قاطعی کسب کند، رئیس جمهور ممکن است از اهرمهای قانونی، دولتی و سیاسی برای حفظ قدرت استفاده کند.
برخی از شرکت کنندگان پیش بینی کردند ترامپ در خصوص استفاده زیاد از رای پستی شکایت خواهد کرد. دیگران نیز عقیده داشتند ترامپ ممکن است از اختیارات اجرایی، به نفع خود استفاده کند. برخی دیگر نیز از این موضوع نگران بودند که وی از طرفدارانش بخواهد به خیابانها بیایند.
سناریوی روز قیامت
«کریستی وایتمن» فرماندار جمهوریخواه پیشین ایالت نیو جرسی در این باره گفت "اگر نتایج به یکدیگر نزدیک باشد، ترامپ مانند یک گاو، خواهد جنگید. " اساتید دانشگاهی نیز هشدار دادند "سناریوی روز قیامت" یا "طوفانی از رویدادهای بد" رخ خواهد داد.
«تام کولمن» عضو جمهوریخواه پیشین کنگره در این باره گفت "بر اساس آنچه که سه سال و نیم ریاست جمهوری ترامپ نشان داده است، میتوان تصور کرد وی برای باقی ماندن در مسند قدرت هر اقدامی انجام خواهد داد. "
این جلسه آزمایشی توسط «طرح یکپارچگی گذار» برگزار شد، و هویت شرکت کنندگان در آن فاش نمیشود. اما «نیلز گیلمن»، تاریخ شناسی که تا کنون چندین مورد از این جلسات آزمایشی را برای دولت آمریکا برگزار کرده است در این باره گفت: "من چهار برداشت عمده از این بازی داشتم. نخست آنکه تا زمانی که بایدن پیروزی قاطعی کسب نکرده باشد، بحران قانون اساسی وجود خواهد داشت و احتمالا خشونتهای سیاسی رخ خواهد داد. دوم آنکه اگر نتایج انتخابات نزدیک باشد، ترامپ ابزارهای مناسب قانونی را برای به چالش کشیدن نتیجه خواهد داشت. سوم آنکه کارزار بایدن باید بداند که روز انتخابات، خط پایان مسابقه نیست، بلکه روز تحلیف است که نقطه پایان شمرده میشود. چهارم آنکه نه دیوان عالی آمریکا و نه ارتش، هیچ یک تمایل ندارند وارد قضیه شوند. "
انتقال قدرت در آمریکا، با مدت زمانی تاخیر پس از انتخابات صورت میگیرد. این بدان معنا است که در این مدت زمان، ترامپ در کاخ سفید میتواند از اهرمهای قدرت خود استفاده کند.
البته ترامپ هر گونه گمانه زنی در خصوص نپذیرفتن شکست را رد کرده است. وی اعلام کرد "قطعا اگر برنده نشوم، برنده نشده ام. " او در گفتگو با فاکس نیوز افزود اگر برنده نشود مسیرش را ادامه خواهد داد و به کارهای دیگری خواهد پرداخت. متحدان او نیز چنین اظهاراتی مطرح کرده اند.
ارتش آمریکا در چه صورت میتواند در انتخابات آمریکا دخالت کند
اما بایدن پیش بینی کرد در صورتی که ترامپ از ترک سمت ریاست جمهوری خودداری کند، ارتش باید وارد اقدام شود.
اما شماری از جمهوریخواهان در کنگره، در خصوص اینکه ترامپ در برابر شکست چه واکنشی نشان خواهد داد، سکوت در پیش گرفتند.
«لارنس ویلکرسون» از سرهنگهای بازنشسته ارتش که سابقه خدمت به عنوان رئیس دفتر «کلین پاول» وزیر امور خارجه اسبق آمریکا را دارد، در این باره اعلام کرد تابستان گذشته یکی از سناتورهای جمهوریخواه از او پرسیده است اگر رئیس جمهور در انتخابات بازنده شود، اما دفتر ریاست جمهوری را ترک نکند، یا آنکه از طرفداران خود بخواهد به خیابانها بیایند و این افراد مسلح باشند، ارتش آمریکا چه خواهد کرد؟ "
ویلکرسون نیز در پاسخ به او هشدار داد چنین وضعیتی به معنای شکست کامل نظام سیاسی آمریکا خواهد بود، و رای کنگره به این وضعیت پایان خواهد داد.
«گای اسنودگرس» طی دو سال نخست دولت ترامپ، مدیر ارتباطات «جیم ماتیس» وزیر دفاع آمریکا بود، اما از سمت خود کناره گیری کرد. او در این باره گفت طی ماههای اخیر، سه چهره عالی – یک سرهنگ ارتش، یک ناخدای نیروی دریایی و یک دریادار این نیرو – در این خصوص ابراز نگرانی کرده اند که ترامپ ممکن است از ارتش بخواهد پس از انتخابات، اقداماتی انجام دهد.
وی افزود "رئیس جمهور ترامپ، طی سه سال و نیم گذشته نشان داده است تمایل دارد مردم را در موقعیتهایی دشوار قرار دهد و آنها را وادار کند میان وفاداری شخصی به او و وفاداری حرفهای به کشور، یکی را انتخاب کنند. این موضوعی است که همه از آن میترسند. مردم میترسند شرایطی پیش بیاید که طی آن، با بیرون انداختن یک رئیس جمهور، وارد درگیریهای زشت سیاسی شوند. "
بسیاری از چهرههای پیشین دولتی نیز به سرکوب اخیر اعتراضات ضد نژاد پرستی اشاره کرده اند که طی آن، معترضان به زور از اطراف کاخ سفید جمع آوری شدند.
ژنرال «مایک هیدن» در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون و جرج بوش، مدیر آژانس امنیت ملی بود. وی در دوران بوش، مدیر سازمان سیا نیز بود. او در این باره گفت "از این موضوع نگران هستم که این رئیس جمهور (ترامپ)، اعلام کند که نتایج انتخابات غیر ممکن است و در انتخابات تقلب رخ داده است.
وی افزود "ما ۲۰ سال پیش نیز شرایط مشابهی را داشتیم، زمانی که جرج بوش انتخاب شد. اما او و ال گور، افراد محترمی بودند. این رئیس جمهور، فرد محترمی نیست. به نظر من، دموکراتها پیروز خواهند شد و این رئیس جمهور خواهد گرفت که این درست نیست. دیگر نمیدانم بعد از آن چه خواهد شد. ".
اما آنچه که واقعا اتفاق خواهد افتاد از این قرار است: هر اندازه که پیروزی بایدن بزرگتر باشد، احتمال چالش ترامپ کمتر خواهد بود. دوم آنکه هر پرونده شکایتی، احتمالا بر رایهای پستی متمرکز خواهد شد.
در این انتخابات، شمار آرای پستی بسیار زیاد بود، و علت آن هم بحران شیوع همه گیری ویروس کرونا بود. اما ترامپ از این موضوع به شدت انتقاد و اعلام کرده است رای گیری پستی "به فاسدترین انتخابات در تاریخ آمریکا" منتهی میشود. ترامپ ادعا کرده است رای پستی، در برابر فساد آسیب پذیر است. اما منتقدان عقیده دارند علت این موضع گیری آن است که دموکراتهای بیشتری به شکل پستی رای داده اند.
این در حالی است که به طور انجامیدن شمارش آراء، باعث پیچیدهتر شدن اوضاع شده است. یکی از نگرانیها آن است که برخی رسانهها ممکن است یک نامزد را در یک ایالت پیروز اعلام کنند، اما با شمارش آرای پستی، نتیجه عوض شود و این موضوع باعث تقویت توطئهها شود.
آمادگی برای برخورد با رفتارهای غیر طبیعی ترامپ
برخی از هم اکنون، به کارشناسان حقوقی مراجعه کرده اند تا بدانند در صورتی که ترامپ از ترک سمت ریاست جمهوری خودداری کند، چه باید کرد. کولمن در این باره گفت "این موضوع بیش از ۲۰۰ سال است که رخ نداده است. اما باید در نظر داشته باشیم که اکنون در شرایطی غیر عادی زندگی میکنیم، و ترامپ نیز قطعا یک رئیس جمهور عادی نیست. ما باید برای هر وضعیتی آماده باشیم. "
گروهی که آزمایش بررسی شرایط احتمالی پس از انتخابات را برگزار کرد، امیدوار است یافتههای خود را در اختیار تصمیم گیرندگان در فرآیند انتخاباتی قرار دهد؛ از جمله فرمانداران، مسئولان برگزاری انتخابات و مدیران رسانه ها.
«روزا بروکز» که استاد حقوق و از طراحان این آزمایش است در این باره گفت "هدف این آزمایش، تنها آن نیست که مردم را با کابوس انحلال آمریکا روبرو کنیم، بلکه میخواهیم اطمینان حاصل کنیم این کابوس رخ نخواهد داد. امیدوار هستیم این آزمایشها بتواند مانع وقوع اوضاع بحرانی شود. ".
اما همگی به زودی خواهیم فهمید که آیا چنین کابوسی رخ خواهد داد یا نه.