به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: این روزها و با رئیس جمهور شدن جو بایدن در انتخابات آمریکا، برخی بر این تصورند که با تغییرات در کاخ سفید و تغییر رئیس جمهور، ورق به سود جمهوری اسلامی ایران برخواهد گشت و سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر خواهد کرد. اما آیا این گونه است؟
رهبر انقلاب در بیاناتشان در دیدار مردم قم در نوزدهم دی ۹۷، با اشاره به آیه ۴۹ سوره سبا یعنی "جاءَ الْحَقُّ وَما یُبْدِئُ الْباطِلُ وَ ما یُعید" به نکته بسیار مهمی اشاره می کنند و مسئله اصلی میان ایران و آمریکا را مسئله تقابلِ دو حرکت می دانند و تاکید می کنند که با آمدن حق، باطل به طور طبیعی به خود می لرزد. به هرحال ظهور قدرت معنویِ نوظهورِ پُرتلاشِ پُرانگیزه جمهوری اسلامی، تَرَک خوردنِ قدرت ظاهری استکبار را درپی داشت و در این چهل و چند سال، این تَرَک، دائم، عمیقتر شد.
تقابل این دو حرکت زمانی آشکارتر می شود که موضوع تمدّن اسلامی و رخنه معنوی در تمدن غرب با شکل گیری انقلاب اسلامی ایران، مطرح می شود؛ تمدّنی در حال رشد و بالندگی که با بهره گیری از امکانات کنونی دنیا و ابزارهای موجود، بساط ظلم و استکبار و استعمار را برخواهد چید و این برای غربی ها و به ویژه آمریکایی ها ترسآور و رعبانگیز است.
رهبر معظم انقلاب همچنین دوازدهم آبان ۹۸ در دیدار دانشآموزان و دانشجویان، دشمنی آمریکا با مجموعه نظام اسلامی را بنیادین می دانند:" اختلاف بین ملّت ایران و آمریکا از بیست و هشتم مرداد، حتّی قبل از بیست و هشتم مرداد شروع شد؛ بیست و هشتم مرداد سال ۳۲ به اوج رسید. آنها بودند که نامردی کردند، خباثت کردند، ملّت ایران را با کودتا دچار یک رژیم فاسدِ وابسته کردند".
از سوی دیگر بنابرآنچه رهبر انقلاب بارها تاکید کرده اند، سیاست جمهوری اسلامی ایران نیز در قبال آمریکا منطقی و حساب شده است که با رفتوآمد اشخاص تغییر نمی کند؛ بنابراین محورهای دشمنی دیرین آمریکا با جمهوری اسلامی ایران، فراتر از صفبندی های زبانی و در واقع دشمنی با استقلال، عزّت و پیشرفت ملت ایران است؛ براین اساس، این دشمنی، عمیق و مربوط به هویّت ها، حرکت ها و آرمان هاست.
اساس انقلاب اسلامی ایران نیز مخالفت با آمریکاست؛ رهبر انقلاب در دیدار دانشآموزان و دانشجویان در تاریخ دوازدهم آبان ۹۸ بر این موضوع به صراحت تاکید کردند: "انقلاب اسلامی اساساً علیه آمریکا بود ... این انقلاب اسلامی ... اساساً علیه آمریکا بود؛ شعارهای مردم، شعارهای گروههایی که در خیابان ها راه می رفتند و خودشان را در معرض خطر قرار می دادند، شعارهای ضدّ آمریکایی بود".
ساقط کردن دولت مصدّق، موضوع تحریم ها و متعهد نبودن به برجام، تجزیهطلبی و آشوبطلبی در ایران، سازماندهی کودتای نظامی، تحریک افراد و قومیّت ها، تحریک صدّام به جنگ با ایران، جنگ فرهنگی دهه هفتاد، جنگ امنیتی- سیاسی سال ۸۸، اعمال نفوذ علیه ایران در سازمان ملل، تبلیغات شبانهروزی علیه ایران، حمله به ایرباس، حمله به طبس، حمله به سکّوی نفتی، تحریم های نفتی و تجاری و سرمایهگذاری از مواردی است که رهبر انقلاب مرتبط با دیرینه بودن دشمنی ها و رفتارهای شرارت آمیز آمریکا، به آنها اشاره می کنند.
علل دشمنی آمریکا با ایران
درخصوص دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران، آنچه مسلم است، روحیه استکبارستیزی و سلطه ناپذیری ایران از مهم-ترین علل است.
رهبر انقلاب به ویژه در سخنان اخیرشان در سیزدهم آبان ۹۹، باردیگر علت اصلی دشمنی آمریکا با ایران را زیر بار سیاستهای ظالمانه نرفتن جمهوری اسلامی و به رسمیت نشناختن سلطه آمریکا بیان کردند و به همین علت از ادامه دار بودن دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی سخن گفتند.
رهبر معظم انقلاب در تبیین دشمنی عمیق آمریکا با جمهوری اسلامی تاکید می کنند که آمریکاییها به دنبال بازگشت به موقعیت و جایگاه خود در ایران قبل از انقلاب هستند و به کمتر از این هم راضی نخواهند شد.
براساس بیانات رهبر انقلاب، علل دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران به مسائلی نظیر شکل گیری نهضت بزرگ دینیِ شکننده چهارچوبها در جهان تقسیم شونده میان شرق و غرب مادّی، ناکام شدن سردمداران گمراهی و ستم و چپ و راستِ مدرنیته، و سرداده شدن شعارهای جهانی، فطری، درخشان و همیشهزنده نظیر آزادی، اخلاق، معنویّت، عدالت، استقلال و عزّت در جمهوری اسلامی مربوط است.
دفاع ابدی از نظریه نظام انقلابی (اهل انفعال نبودن، فاصله نگرفتن از ارزش ها، دچارنشدن به رکود و خموشی پس از نظامسازی و جمع کردن جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی)، استکبارستیزی و ذلت گریزی، به گوشه رینگ فرستادن آمریکایی و سیلی خوردن آنها از اسلام و انقلاب اسلامی از دیگر علل دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران است.
به هر روی، تجربه های چهل و چند ساله جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با آمریکا ثابت کرده است که این کشور به ویژه، با روحیه و روش ضداستکباری و ضد سلطه گری جمهوری اسلامی مشکل دارد؛ بنابراین دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران ادامه دار خواهد بود و این دشمنی، در واقع، دشمنی با عزّت و پیشرفت ملت ایران و مربوط به هویّت ها، حرکت ها و آرمان هاست.
به همین علت نباید توقع داشت که این دشمنی بنیادین با تغییر اشخاص و روسای جمهور تغییر اساسی و واقعی کند. بیانیه جو بایدن در شب شهادت مظلومانه سردار حاج قاسم سلیمانی مبنی بر "مستحق مرگ بودن" این سردار دلاور و فداکار و مبارزه کننده با تروریسم، مشتی است نمونه خروار. در این اوضاع از بیانات رهبر انقلاب این گونه بر می آید که تنها راه مقابله با دشمنی آمریکا، مایوس کردن او از ضربه زدن به ملت و دولت ایران با قویشدن و تقویت ابزارهای قدرت واقعی، تحرک جدی مسئولان به ویژه در سه بخشِ اقتصاد، امنیت و فرهنگ و ایستادگی جانانه ملت ایران در برابر فشارها و مشکلات محقق است.
امید جلوداریان ؛ پژوهشگر اداره پژوهش خبری