دانشمندان هشدار دادند
افزایش موارد ابتلاء به سل در جهان
دانشمندان هشدار دادند احتمالاً بر اثر تاثیر شیوع ویروس کرونا بر خدمات بهداشتی جهانی، چند صد هزار مرگ بیشتر امسال به سبب ابتلای افراد به سل روی خواهد داد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما روزنامه گاردین چاپ انگلیس نوشت: در بسیاری از کشورها - از جمله آفریقای جنوبی، هند و اندونزی - پزشکان و کارمندان بهداشتی از ردیابی موارد سل به ردیابی افراد آلوده به ویروس کرونا روی آورده اند. تحقیقات سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که برنامه ریزیها برای تجهیزات و بودجه نیز تغییر کرده است.
در نتیجه، میلیونها تشخیص سل از دست رفته است و طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت این وضعیت ممکن است منجر به ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار مرگ و میر بیشتر فقط در امسال و یک میلیون مورد جدید دیگر هر ساله پس از آن برای پنج سال بعدی روی دهد.
توماس کنیون مدیر ارشد بهداشت "پروژه امید" که یک سازمان مردم نهاد بشردوستانه است گفت: این فقط یک نمونه از انتخابهای بسیار دشواری است که باید برای مهار شیوع کرونا انجام شود. واضح است که مقابله با همه گیری کرونا بسیار مهم است، اما نمیتوان فراموش کرد که قاتلان دیگری نیز در میان خود داریم. ما باید در پرداختن به آنها نوآور باشیم.
سل مهمترین علت مرگ و میر در اثر ابتلاء به بیماری عفونی در جهان است و بعد از آن بیشتر افراد بر اثر ابتلاء به اچ آی وی و مالاریا جان خود را از دست میدهند. سل، یک بیماری مسری است و باکتری معروف به مایکوباکتریوم توبرکیولسس آن را ایجاد می کند که معمولاً به ریهها حمله میکند، اما میتواند به هر قسمت از بدن از جریان خون گرفته تا مغز آسیب برساند.
بشریت هزاران سال است که با خطر سل زندگی کرده است و مصریان باستان از خطرات آن آگاهی داشتند.
در دوران معاصر، سل به آفت جهانی تبدیل شده و اعتقاد بر این است که سالانه حدود ۱۰ میلیون نفر به این بیماری مبتلا
میشوند و حدود ۱.۵ میلیون نفر بر اثر آن میمیرند. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است کره زمین اکنون در معرض همه گیری جهانی سل است. این وضعیت در حالی وجود دارد که سازمان بهداشت جهانی متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ آن را شکست دهد. این بیماری به شرط اینکه به موقع تشخیص داده شود، با استفاده از یک رژیم شش ماهه دارویی قابل درمان است. تلاشهای عمده برای مهار این بیماری از سال ۲۰۱۵ آغاز شد. در ابتدا، تلاش برای مهار آن موفقیت آمیز بود و تعداد مرگ و میرها کاهش یافت. این کاهش اخیراً کند شده است. یک مشکل، گسترش گونههای سل مقاوم به آنتی بیوتیک به ویژه در کشورهایی است که اتحاد جماهیر شوروی سابق را تشکیل میدادند.
نبرد جهانی علیه سل با ورود ویروس کرونا، متحمل ضربه دیگری شد. بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، مشکلات نه تنها به این دلیل که کارکنان درمانی از ردیابی سل به آزمایش کرونا تخصیص داده شده اند، بلکه مشکلات به این دلیل بوجود آمده اند که تجهیزات و مواد با اهمیت دوباره توزیع شده اند. بعلاوه، برخی از کشورها مراقبتهای بیماران بستری و سرپایی برای مبتلایان به سل را کاهش داده اند.
یک مشکل خاص در رابطه با آزمایشی به نام جینکسپرت GeneXpert بوجود آمده است که در شناسایی نشانه مولکولی مایکوباکتریوم سل در افراد مبتلا به سل کارآمد است. این آزمایش همچنین برای شناسایی افرادی که کرونا دارند بسیار خوب است.
سازمان جهانی بهداشت گزارش داد: بسیاری از کشورها به جای استفاده از آزمایشهای تشخیصی برای سل، به سراغ ماشینهای جینکسپرت برای آزمایش کرونا روی آورده اند.
این وضعیت در هند، اندونزی، فیلیپین و آفریقای جنوبی - که ۴۴ درصد از مجموع موارد ابتلاء به سل در جهان را تشکیل میدهند - منجر به کاهش زیاد تعداد مبتلایان به این بیماری از ژانویه تا ژوئن امسال شد. گزارش سازمان بهداشت جهانی پیش بینی میکند در نتیجه، تعداد جهانی مرگ و میر ناشی از سل تنها در سال ۲۰۲۰ میتواند در حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر افزایش یابد.
گزارش سازمان بهداشت جهانی اضافه میکند ابتلاء به کرونا احتمالاً از دو طریق مهم دیگر بر ابتلا به بیماری سل در جهان تأثیر میگذارد: تولید ناخالص داخلی سرانه و سوء تغذیه. این گزارش ادامه داد: مدل سازی نشان داده است تعداد افراد مبتلا به سل در دوره سالهای ۲۰۲۰-۲۰۲۵ میتواند بیش از یک میلیون نفر در سال افزایش یابد. تأثیر بر معیشت مربوط به از دست دادن درآمد یا بیکاری همچنین میتواند درصد مبتلایان به سل و خانوارهای آنها را که با هزینههای فاجعه باری مواجه هستند افزایش دهد.
این نکته مورد حمایت کنیون نیز قرار دارد. وی گفت: ما باید با این واقعیت روبرو شویم که مرگهای بسیاری به طور مستقیم به سبب ابتلاء به کرونا بوجود میآیند، اما همچنین باید بدانیم که مرگهای زیادی را که به طور غیرمستقیم از این بیماری ایجاد شده اند نیز خواهیم داشت.