میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس
"وَنوُشک" میوه درخت بنه، یکی از مغزیجات خوش طعم و مفید است که در استان ایلام طرفداران زیادی دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ "ونوشک "میوه درخت "بنه" است که در برخی مناطق به آن نیز پسته کوهی میگویند و
با نامهای مختلفی، چون کولن، کولنگ، چاتلانقوش، گونُشک و ... نیز شناخته میشود.
بنه درختی مقاوم و دیر زیست بوده و در شرایط مناسب تا ۳۰۰ سال و یا حتی بیشتر عمر میکند و منبع تولید میوه ونوشک به شکل خام، مغز و شیره سقز است.
از میوه خام در خت بنه برای مصارف ترشیجات و مربا استفاده میشود و مغز آن نیز بدلیل مقوی بودن و فواید درمانی بسیار در بین مردم بسیارمورد استتفاده قرار میگیرد.
مغز درخت بنه
مغز بنه یا همان مغز وَنوشک از دلِ دانه سخت و محکم درخت بنه بدست میآید.
در کل دو نوع دانه از گونه درختان بنه حاصل میآید. نوعی از آن، دانهای ریزتر داشته و به رنگ سبز تیره میباشد و آنقدر پوسته نرم و شکنندهای دارد که براحتی با پوسته و مغز زیر دندان لِه شده و آسان جویده میشود و مزهای مَلَس دارد.
نوع دیگر، اما پوستهای سفت و بدون شکاف دارد که به این راحتیها نمیتوان با دندان آنرا شکست تا از مغز خوشمزه درون آن استفاده کرد.
فصل برداشت میوه خام بنه در تابستان است و برداشت مغز آن نیز در پائیز انجام میشود.
بیشتر بخوانید:
خواص درمانی میوه ونوشک
مغز بنه سرشار از ویتامین E میباشد و همین خاصیت سبب میشود که اثر آنتی اکسیدانی قوی داشته و مانند یک آنتی بوتیک پر قدرت، عملکرد باکتریهای مضر در بدن را از بین برده و به سلامت و تندرستی هر چه بیشتر بدن بیانجامد.
وِنُوشک برای جلوگیری از ضعف قوای بدن مناسب و در درمان نرمی استخوان بسیار مفید است. ونوشک غنی از اسیدهای چرب غیراشباع است؛ در نتیجه میتواند در کاهش بروز آترو اسکلروز و بیمارهای قلبی – عروقی بسیار مفید و مؤثر قرار گیرد.
از دیگر موارد مهم استفاده از مغز بنه روغن آن است که در درمان سرفههای خشک و عفونی و خلط آور مفید است.
این خاصیت بر اثر وجود ویتامینهای گروه A و B و D میباشد که در روغن مغز بنه موجود بوده و خواصی ضد میکوبی به آن میدهد، که اکثراً در درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا، استفاده از روغن مغز بنه موثر واقع میشود.
هم اکنون بنه در خانههای مردم استان ایلام فریز نیز میشود و آن را برای زمستان نگهداری میکنند، زیرا در فصل سرما این میوه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و لذیذتر است.
۲۵۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی استان ایلام پوشیده از درختان بنه و در اصطلاح محلی (ونوشک) است که علاوه بر میوه آن شیره این درختان به صورت سقز یا آدامس کردی در بازار عرضه میشود. از گستره ۲ میلیون هکتاری استان ایلام یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن را عرصههای طبیعی تشکیل داده است که سهم اراضی جنگلی استان از این مقدار ۶۴۰ هزار هکتار است. |
میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس میوه ای خوش طعم در دل طبیعت زاگرس