توقیف تریلر حامل ریشه شیرین بیان در محور مغان - اردبیل
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل از توقیف یکدستگاه تریلر حامل ۱۵ تن شیرین بیان خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: یک دستگاه تریلر در حالیکه قصد داشت محموله حاوی ریشه گیاه شیرین بیان را به خارج از استان منتقل کند، در محور مغان به اردبیل، شناسایی و توقیف شد.
هدایت افزود: این تریلر حامل ۱۵ تن ریشه شیرین بیان قاچاق بود که با هوشیاری و اقدام بموقع ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی توقیف و محموله قاچاق ضبط شد و در این رابطه یک نفر متخلف دستگیر و با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی روانه مراجع قضایی شد.
وی از مردم خواست در صورت اطلاع از حمل هرگونه فرآورده جنگلی و مرتعی قاچاق، مراتب را با تلفن شبانه روزی ۱۵۰۴، یگان امداد جنگل و مرتع استان اطلاع دهند.
با گیاه شیرین بیان آشنا شوید:
شیرین بیان از جمله گیاهان دارویی خودروست و کمتر مورد کشت و کار قرار میگیرد. این گیاه نورپسند است و در مدت رویش به هوای گرم و رطوبت متوسط نیاز دارد؛ بنا بر این شرایط مطلوب برای رشد این گیاه، خاکهای حاصلخیز در زمینهای کم ارتفاع (از سطح دریا) است که به خوبی زهکشی شده باشد (در مناطقی که سطح آب زمین بالاست). همچنین باید از آفتاب کافی برخوردار باشد.
روش تکثیر این گیاه تقسیم ریزوم و ریشهٔ آن است. در فصل پاییز (آبانماه) ریزوم گیاهان سه تا چهارساله را پس از خروج از خاک به قطعات ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتری تقسیم میکنند. سپس این قطعات را در ردیفهایی با فاصلهٔ ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر میکارند. فاصلهٔ مناسب پاجوشها از هم ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است. پس از کاشت باید آبیاری انجام گیرد.
با کاشت بذر نیز میتوان به تکثیر این گیاه پرداخت.
برداشت ریشههای این گیاه در فصل پاییز سال سوم یا چهارم صورت میگیرد. این عمل در سطوح کم وسعت با استفاده از بیل و در سطوح وسیع با ماشینهای مخصوص انجام میگیرد.
ریشه بریده شده شیرین بیان
عصاره شیرین بیان تقریباً حاوی ۱۰۰ کالری در هر اونس (۳۵/۲۸ گرم) است. با جوشاندن ریشهٔ گیاه و تبخیر بخش عمدهٔ آب آن، مادهای سیاهرنگ (مایل به قهوهای) به دست میآید. این ماده به دو صورت جامد (عصاره) و شیره (رب سس) عرضه میگردد.
کاربرد اصلی این ماده، (در کشورهای غربی) شیرین کردن فراوردههای غذایی است؛ چون پنجاه برابر از قند (Sucrose) شیرینتر است و علاوه بر این، خواص دارویی دارد. ریشه خشکیده شیرین بیان را میتوان به عنوان چاشنی جوید.
انواع تنقلات ساختهشده از عصاره شیرینبیان
(در کشورهای غربی) طعم عصارهٔ شیرینبیان در انواع گستردهای از تنقلات شیرین (همچون آبنبات) یافت میشود.