ازدواج چه حقوقی میدهد؟
ازدواج چه حقوقی به زن و مرد میدهد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، یکی از مهمترین عقودی که هر یک از افراد جامعه با آن روبرو میشوند، عقد نکاح است؛ به زبان ساده عقد نکاح یعنی همان ازدواج که معنا و مفهوم آن برای همه افراد جامعه ما مشخص است.
باید این نکته مهم ذکر شود که عقد نکاح یا همان ازدواج علاوه بر آثار روحی و روانی و دیگر آثاری که دارد، دارای آثار مهمی به لحاظ حقوقی است که برای طرفین ازدواج بهوجود میآورد.
از نظر علم حقوق همین که نکاح بین زن و مرد واقع شود، حقوق و تکالیفی برای هر دو تن ایجاد میشود که به آن آثار نکاح میگویند.
در اینباره قانونگذار در ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی میگوید: «همین که نکاح به طور صحت واقع شد، روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.»
این که قانون برای زن و مرد حقوقی قرار داده است، نشانه تضمین خوشبختی آنها نیست بلکه آن چیزی که باعث سعادت و خوشبختی زن و مرد در زندگی مشترک میشود، اخلاق خوب، صداقت، محبت، متعهد بودن، مسئولیتپذیر بودن و غیره است.
آثار حقوقی نکاح را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: بخش اول آثاری است که دارای جنبه مالی بوده و بخش دوم آثاری است که جنبه غیر مالی دارد. در قوانین و حتی فرهنگ کشور ما زن و شوهر را به حسن معاشرت و رفتار خوب با هم تشویق کردهاند و در همین باره نیز قانونگذار در ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی بیان میکند که زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.
منظور از حسن معاشرت یعنی این که زن و مرد با عشق و صداقت با هم رفتار کنند و از دروغ، توهین، خیانت و غیره دوری کنند، زیرا سوء معاشرت باب طلاق را باز میکند. در ماده ۱۱۰۴ قانون مدنی قانونگذار به صراحت تأکید میکند: زوجین باید در تشدید مبانی خانواده و تربیت اولاد خود به یکدیگر معاضدت کنند.
این نکته مهم را باید گفت که قانونگذار مطابق با ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی میگوید: در روابط زوجین، ریاست خانواده از خصایص شوهر است.
البته باید گفته شود، ریاست مرد بر خانواده بیشتر یک وظیفه اجتماعی محسوب میشود و ما نباید از این بیان قانونگذار تفسیر کنیم که هر چه مرد بگوید زن بدون تفکر و بیچون و چرا باید اطاعت کند، بلکه زن و شوهر باید با هم در امور خانواده مشورت و همفکری کنند و خانواده را با هم مدیریت کنند و نسبت به هم با احترام کامل رفتار کنند تا هم الگوی خوبی برای فرزندان خود باشند و هم یک زندگی پر از آرامش و موفقی داشته باشند.
در حقوق کشور ما اصولا اختیار مسکن و محل زندگی پس از ازدواج کردن با مرد است و در همینباره قانونگذار در ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی به صراحت میگوید: «زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند، سکنی کند، مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.»
البته باید بگوییم این موضوع مربوط به نظم عمومی نیست و دو طرف میتوانند ضمن عقد نکاح یا بعد از آن اختیار تعیین منزل را به زن بدهند و نباید از این اختیار سوءاستفاده شود. منزل مشترک باید در شأن هر دو تن باشد و شوهر حق ندارد زن را وادار کند که با اقوام او در یک محل زندگی کند، مگر اینکه چارهای نداشته باشند و زن نیز این موضوع را قبول کند.
قانونگذار در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی در جهت حفظ سلامت زن به صراحت میگوید: اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
نکتهای که باید به آن اشاره کنیم، این است که بیم ضرر مالی و بدنی و شرافتی تنها عذر موجهی نیست که زن مسکن علی حده بخواهد، بلکه اگر شوهر محلی را برگزیده باشد که در شأن زن نباشد مثلا سکنا در محلی که زن دیگر شوهر آنجا باشد، زن میتواند از رفتن به آن خانه امتناع کند.
البته این موضوع قابل انکار نیست که زن و مرد با ازدواج کردن بخشی از استقلال و حقوق خود را از دست میدهند اما در مقابل چیزهای بهتری نیز به دست میآوردند.
یکی از حقوقی که ممکن است زن از دست بدهد، منع اشتغال زن به هر شغلی برای زن است. در اینباره قانونگذار در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی به صراحت میگوید: شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد، منع کند.
البته این نکته را باید بگوییم که زن نیز میتواند متقابلا چنین کاری با مرد انجام بدهد. جهت تشخیص این که شغل زن منافی با مصالح خانواده هست یا نه، این تشخیص با دادگاه است و شوهر نمیتواند نظر خود را ملاک عمل قرار بدهد. البته باید شغل زن با حیثیت شوهر و شغل شوهر نیز با حیثیت زن همخوانی داشته باشد.