یادداشت اقتصادی
حرکت چرخ توليد و اشتغال صنعت لوازم خانگي در سال جهش توليد
صنعت لوازم خانگی از صنایع متنوع، گسترده و با دوام است. این صنعت پس از نفت، از بزرگ ترین صنایع سودآور کشور است. شاید بتوان گفت که نبض حیات اقتصادی ما در آینده پیش رو، در گرو این صنعت خواهد بود.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: صنعت لوازم خانگی از صنایع متنوع، گسترده و با دوام است. این صنعت پس از نفت، از بزرگ ترین صنایع سودآور کشور است. شاید بتوان گفت که نبض حیات اقتصادی ما در آینده پیش رو، در گرو این صنعت خواهد بود.
بر اساس شواهد و آمارها، صنعت لوازم خانگی در جایگاه سوم صنایع کشور و بعد از صنعت خودرو قرار دارد. در این میان آنچه بیش از پیش در این صنعت به چشم می خورد، شیوع گسترده کرونا و تشدید تحریمهای یکجانبه علیه ایران در سال ٩٩ و حتی خروج برخی شرکت های خارجی از ایران بود که به رغم این مشکلات، تولیدکنندگان این صنعت توانستند با افزایش تولید خود در ٥ ماهه ٩٩ به تامین نیازهای داخلی دست یابند و حتی ظرفیت مناسبی برای صادرات خود به کشورهای همسایه را فراهم کنند؛ به گونهای که طبق آمار وزارت صمت، طی این برهه زمانی این صنعت توانست به رشد و تولید ٣٧ درصدی دست یابد.
آنچه که موجب رشد ٣٧ درصدی تولید لوازم خانگی در ٥ ماهه سال جاری شد، بومی سازی قطعات و تامین مواد اولیه موردنیاز بوده است. به طوری که به گفته فعالان این صنعت، ساخت انواع لوازم خانگی توانسته به بومی سازی ٧٠ درصدی مواد اولیه، اجزا و قطعات برسد.
از آنجایی که صنعت لوازم خانگی در بخشهای مختلف اداری، تجاری و مسکونی دارای تقاضای بالایی است، لذا میتواند بستری مهم و مناسب برای تسریع در فرایند رشد اقتصادی کشور و رونق تولید باشد و در نهایت به جهش تولید منجر شود.
هرچند برخی موانع و مشکلات هم در سر راه این صنعت قرار دارد همچون، قاچاق، نوسان نرخ ارز در سال جاری، شیوع ویروس کرونا و در نتیجه محدودیتهای صادرات، کمبودهای تکنولوژیک و ... موجب کاهش توان رقابتی این صنعت برای تولید بیشتر و صادرات آن شده است؛ اما این صنعت با قدرت در حال رشد است و روزهای خوبی برای آن قابل تصور است.
از آنجایی که صنعت لوازم خانگی به عنوان سومین صنعت بزرگ در اقتصاد کشور، ظرفیت بزرگی برای ایجاد اشتغال، توسعه صادرات غیرنفتی، خروج کشور از رکود اقتصادی و حتی جلوگیری از خروج بسیاری از منابع مالی کشور در قالب واردات و قاچاق محصولات را دارد، لذا توجه به این صنعت در سال جهش تولید و حمایت آن بیش از پیش ضروری به نظر میرسد.
بنابراین صنعت لوازم خانگی به رغم تمام مشکلات و محدودیت هایی که به آن اشاره شد، افقهای روشنی پیش رو دارد که برای رسیدن به این افقها نیاز به همکاری مسئولان و سایر فعالان این حوزه را میطلبد.
اما به راستی وقت آن نرسیده است برای حمایت از تولیدکنندگان صنعت کشور فکری به حال موضوع قاچاق و تامین مواد اولیه صورت گیرد؟
البته این نکته را هم باید اضافه کرد که به دلیل افزایش قیمت ارز، با افزایش قیمّت لوازم خانگی هم مواجه شدیم که این خود موجب رکود خرید این لوازم در بازار شده است؛ به گونهای که بخش زیادی از مردم ترجیح میدهند به جای خرید، به تعمیر لوازم خانگی خود روی آورند که این خود یکی دیگر از معضلات نوسان نرخ ارز در بازار است.
زهره دانشمندی؛ پژوهشگر اداره پژوهش خبری