گزارش مکتوب :
..موج های بعدی کرونا در راه است !!!
به نظر می رسد با همین فرمانی که می رویم باید منتظر موج های چهارم، پنجم، ششم و ... کرونا باشیم. چون هم مردم و هم دولت در برابر این ویروس به نوعی بی تفاوت شده اند.بعد از حدود نه ماه اولین شهید مدافع سلامت استان همدان آسمانی شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان ، یکی از شهروندان همدانی می گفت من اصلا اعتقادی به ماسک زدن ندارم و مگر واقعا ویروس کرونا وجود دارد ، من از اولی که گفتند ویروس آمده ماسک نزده ام و مریض هم نشده ام.یکی دیگه از شهروندان هم که ماسک نزده بود می گفت من اصلا ماسک نمی زنم چون این ماسک ها هیچ کاری انجام نمی دهند و از نوع خوب آن نیستند و من اگر ماسک خوب پیدا کنم می زنم ولی ماسک خوبی که بتواند از من محافظت کند در بازار نیست .
یکی هم می گفت من مدتهاست که بیکارم و نمی توانم روزی چند هزار تومان و ماهی چند ده یا چند صد هزار تومان برای خرید ماسک برای خود و خانواده ام هزینه کنم. وقتی از این همشهری پرسیدم که چرا در چنین شرایطی در محل های شلوغ و پر رفت و آمد تردد می کنی می گفت مجبورم برای کسب یه لقمه نان صبح تا شب در خیابانها پرسه بزنم.
برخی هم از بی تفاوتی و کمبود نظارت ها بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی در اماکن عمومی و پر رفت و آمد گله مندند و می گویند دیگر دولت همچون موج اول خیلی سفت و سخت عمل نمی کند و تا حدودی کارها را رها کرده است.اینها برخی از عللی است که نمایندگانی در جامعه ما دارند و شاید هم کم نباشند. اینها و برخی علل دیگر موجب شده تا ویروس کرونا در جامعه بماند و جا خوش کند.دکتر حیدری مقدم ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی می گوید اگر با همین روند بخواهیم جلو برویم حالا حالاها وضعیتمان همین است و امیدی به بهتر شدن اوضاع نباید داشته باشیم.
بر اساس آخرین آمارها تاکنون در استان همدان ۶ هزار و 807 نفر به این ویروس مبتلا شده اند و تعداد فوتی ها به 916 مورد رسیده است.
دولت همچنان بدون برنامه و نظارت موثر
اگرچه دولت در ابتدا کمی پر قدرت تر و موثر تر در صحنه حاضر بود و همین هم موجب شده بود تا آمار مبتلایان و فوت شدگان کمتر از حالا باشد اما الان به نظر می رسد در این زمینه کمتر ورود می کند و خیلی از بخش نامه ها و دستورالعمل ها در حد حرف باقی می ماند و کاری از پیش نمی برد.البته زمزمه هایی هم از بدنه دولت به گوش می رسد که معتقد است بر اساس ایده ایمنی دسته جمعی باید جمعیت بیشتری از افراد جامعه به ویروس مبتلا شوند تا جامعه به خود ایمنی برسد و در این مسیر نباید مانعی مقابل آن ایجاد کرد نمونه مثال آنها هم کشور سوئد است که در این زمینه موفقیت های خوبی هم کسب کرده است .
با توجه به ابتدای شیوع ویروس کرونا بسیاری از امکانات دولتی برای مقابله با ویروس کرونا بسیج شده بودند و در کنار اینها نیز مردم به صنه آمده بودند و همین حضور مردم و دولت در صحنه نتایج خوبی به بار آورده بود اما رفته رفته هم دولت از تلاشش کاست و هم مردم خسته شدند .در حال حاضر بجز برخی اقدامات اندک دولتی و کمک ها ی مردمی چیزی در وسط میدان نداریم که خود همین موجب نفس تازه برای این ویروس شده است و در پی بی تفاوتی و کم توجهی ما روز به روز بر جولانش می افزاید .از طرف دیگر بی توجهی برخی مسئولان به شیوه نامه های بهداشتی همچون حضور مداوم در جلسات با شمار بالای افراد، نزدن ماسک در تجمعات و مراسم افتتاح کلنگ زنی یا بازدیدها هم این سوال را در ذهن مردم ایجاد کرده که چرا خود مسئولان در رعایت این موارد کم توجه اند.
تحریم، افزایش قیمت ها و فقیرتر شدن مردم
این روزها به نظر می رسد ویروس کرونا با این همه جولانی که می دهد دیگر در اولویت زندگی مردم قرار ندارد و به موضوعی دست چندم در زندگی مردم تبدیل شده است. به نظر می رسد عموم مردم بین نمردن بر اثر کرونا و نمردن بر اثر گرسنگی ، گزین دوم را انتخاب کرده اند و می گویند اول نباید بر اثر گرسنگی بمیریم حالا کرونا هر چه می خواهد با ما بکند.قیمت های سرسام آور اجناس و کالاها و اختیاجات روزمره دیگر نایی برای مردم نگذاشته تا به کرونا فکر کنند.
سیر کردن شکم خانواده در جامعه از توجه به ویروس کرونا مهم تر شده است.در این میان در برخی کشورها دولت با اعمال برخی تعطیلی های کوتاه و میان مدت و پرداخت هزینه های جاری و کمک های مختلف این یروس را توانسته تا حدودی کنترل کند اما در کشور ما یا دولت پولی ندارد و یا اگر هم دارد در مقادیر بسیار کم و در قالب وام های با بهره بالا در اتیار صاحب مشاغل قرار می دهد که در عمل دردی را دوا نمی کند.
یکی از اهالی هنر در این زمینه می گفت از ابتدای شیوع ویروس کرونا اجرای تئاتر ممنوع شده و سالنها هم تعطیل شده اند و ما در این 9 ماه اخیر هیچگونه درآمدی نداشته ایم و کمکی هم به ما نشده است. اهالی فرهنگ و هنر ، بسیاری از باشگاههای ورزشی، استخرهای ورزشی،بسیاری از اصناف،کارگران فصلی، دست فروشان و غیره همگی از این ویروس متضرر شده اند و تورم های نجومی هم در این شرایط قوز بالای قوز شده است.یکی از تولید کنندگان پوشاک در همدان با بیان اینکه به ما تسهیلات داده شده است می گوید این میزان جوابگوی نیاز ما نیست زیرا میزان ضرر ما به مراتب بیشتر از این تسهیلات است.
یک هتل دار هم با گفتن همین حرف ها می گوید 600 میلیون تومان تسهیلات گرفته ایم و حالا باز پس دادن این وام که 12 درصد سود دارد هم خود مشکلی بر مشکلات ما افزوده است که لازم است حداقل فرصت تنفس بیشتری برای بازپرداخت داده شود.
مردم و کادر درمان خسته اند
ویروسی که فکر می کردیم حداکثر چند ماه میهمان ماست و حداکثر تا اردیبهشت و خرداد از بین می رود ، همچنان با ماست و هر روز هم بر قدرتش می افزاید.در بررسی های میدانی از کسانی که برای مسافرت به استان همدان می آیند این جمله بارها و بارها شنیده می شود که دیگر خسته شده ایم .
خانمی که به همراه همسر و دو فرزندش به شهر همدان برای مسافرت آمده در گفتگو با خبرنگار ما گفت چند ماهی است که در خانه حبس شده ایم و هیچ جایی نرفته ایم و راستش دیگر خسته شده ایم و گفتیم چند روزی به مسافرت برویم تا حال و هوای بچه ها هم عوض شود.
عامل ابتلای ۵۳ درصد مبتلایان به کرونا، حضور در گردهمایی ها
رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان می گوید۹۰ درصد افرادی که به ویروس کرونا مبتلا شده اند، شیوه نامههای بهداشتی را رعایت نکرده اند.
دکتر حیدری مقدم می گوید : از این میزان، ۵۳ درصد در اجتماعات شرکت داشتند و ۳۷ درصد در ارتباطات درون خانوادگی به کرونا مبتلا شدند
او با بیان اینکه متاسفانه در مجموع۹۰۰ هزار نفر از جمعیت استان همدان، شیوه نامههای بهداشتی را رعایت نمیکنند می افزاید: هم اکنون ۷ شهرستان در وضعیت حاد و بحرانی و ۳ شهرستان دیگر این استان ، در وضعیت قرمز قرار دارند.
شهادت یک و ابتلای بیش از هزارو 300 نفر از کادر درمان استان همدان
از طرف دیگر کادر درمان هم در این چند ماه خیلی خسته شده اند و توانی برای آنها نمانده است.درگیر شدن بسیاری از پرستاران و دکتر ها به ویروس کرونا و فوت برخی از انها و لغو شدن مرخصی های آنان به علت ازدحام مراجعه کنندگان این قشر زحمتکش را خسته کرده است. خستگی از یک طرف و اینکه افق روشنی برای از بین رفتن این ویروس در جامعه مشاهده نمی شود از سوی دیگر موجب شده تا توان مقابله با این بیماری روز به روز تحلیل رود و کم و کمتر شود.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار همدان در نشست مقابله با ویروس کرونا گفته تاکنون متاسفانه هزار و۳۶۰ نفر از مدافعان سلامت در استان همدان، به کرونا مبتلا شده اند. درآخرین لحظات تنظیم این گزارش هم متاسفانه خبر رسید اولین مدافع سلامت در استان هم به شهادت رسید.
این مدافع سلامت خانم بهیار 43 ساله ای است که شامگاه دیشب 13 آبان 99 در بیمارستان سینای شهر همدان به شهادت رسید. از این بانوی شهیده دو فرزند به یادگار مانده است.
ویروس جهش یافته است
یکی از مشکلاتی که در مورد موج افزایشی ویروس کرونا وجود دارد به این باز می گردد که علائم این بیماری زمانی بروز می کند که فرد ناقل این ویروس را بین همکاران و خانواده های خود منتشر کرده است.دکتر کرمی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با اشاره به این موضوع، فاصله گذاری اجتماعی را حتی در روابط خانوادگی و نزدیک با همکاران ضروری می داند و معتقد است همیشه در محیط های کاری و خانوادگی از ماسک استفاده کنیم و تهویه هوا را جدی بگیریم و اگر در مواجهه با افراد مبتلا قرار گرفتیم حتما به مدت دو هفته خود را قرنطینه کنیم و شیوه نامه های بهداشتی را رعایت کنیم و به مراکز 16 ساعته غربالگری مراجعه کنند.
این ویروس با ویروس زمان ابتدای شیوع کرونا تفاوت پیدا کرده است.کارشناسان معتقدند این ویروس در مقایسه با ویروس قبلی مقاوم تر و مخرب تر شده است.
وزیر بهداشت در این زمینه می گوید :" بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که این ویروس بعد از مدتی به سمت خاموشی می رود در حالی که نه تنها این اتفاق نیافتاده بلکه این ویروس قدرتمندتر شده است.و هر کسی که بگوید من این ویروس را خوب می شناسم درست نیست".
دکتر نمکی با اشاره به اینکه ژنوم این بیماری را بررسی کرده ایم می افزاید:" متاسفانه در ژنوم این بیماری اتفاقاتی افتاده که هم در بیماری زایی و هم در قدرت سرایت موثرتر شده است.
آموزش همکانی ، همچنان مهم ترین راهکار مقابله با ویروس کرونا
امروز در جامعه آموزش همگانی نقش مهمی در اجرای طرح ها و برنامه های مختلف ایجاد می کند. آموزش هم فقط برای یکبار و دوبار و سه بار نیست .به نظر می رسد که آموزش باید مرتب تکرار شود و بای هر صنف و گروهی بسته به شرایط و سنین مختلف با زبان خودشان انجام شود.امروزه با توجه به وجود رسانه های مختلف مجازی و رسانه ملی و غیره اما همچنان به نظر می رسد مردم آموزش کافی در مورد خطرات و روش ها های مقابله با این ویروس ندیده اند.
البته منکر اقداماتی که در این زمینه انجام شده و می شود نیستیم اما این میزان آموزش در مقابله با این حجم از جولان کرونا اصلا کافی نیست.بیشتر رسانه های ما بیشتر وقت و تمرکز خود را بر روی مقایسه وضعیت تلفات کرونا و مبتلایان با سایر کشورها و وضعیت درمان و بی توجهی مردم و متهم کردن یکدیگر در این وضهعیت پیش آمده گذاشته اند و از آموزش به شیوه ها و سبک های مختلف غفلت کرده اند.
اجرای طرح آمران سلامت
طرح سلامت یکی از طرح هایی است که پس از مدت ها توسط هلال احمر در حال اجراست. در قالب این طرح نیروهای هلال احمر به مناطق مختلف روستایی و شهری می روند و از نزدیک آموزش هایی را به مردم ارائه می دهند.
آموزش چهره به چهره به مردم و آموزش بهداشت و شیوه های ماسک زدن و استفاده از مواد ضد عفونی از جمله برنامه هایی است که در این طرح اجرا می شود.
کلام آخر
برخی کارشناسان معتقدند کسانی که در محیط های آلوده و گردهمایی ها و تجمعات زیاد حرف می زنند و زیاد می خندند به طوری که دهانشان مدت بیشتری باز می ماند این افراد برای دریافت ویروس کرونا مستعدترند و زودتر به این بیماری مبتلا می شوند.البته در فرهنگ ایرانی اسلامی ما هم زیاد به سکوت توصیه شده است و در مورد فواید آن سخن ها گفته شده است و در شرایط امروز شاید یکی از فواید آن جلوگیری از ابتلا به این ویروس باشد. به نظر می رسد رعایت این مورد در کنار سایر موارد بتواند گام هر چند کوچکی در جلوگیری و پیشگیری و ابتلای به این ویروس باشد.
دکتر حریرچی معاون کل وزیر بهداشت در این زمینه گفته وقتی با صدای بلند حرف می زنیم آواز می خوانیم و قهقهه می زنیم ، احتمال انتقال ویروس 50 برابر می شود.
نوشته: حسن شعبانلو