همزمان با میلاد نبی مکرم اسلام و هفته وحدت
برگزاری مجازی کنفرانس وحدت اسلامی در مرکز اسلامی انگلیس
بیست و دومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با مشارکت علما و اندیشمندان شیعه و سنی به صورت مجازی در مرکز اسلامی انگلیس برگزار شد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن؛ بیست و دومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با مشارکت علما و اندیشمندان شیعه و سنی به صورت مجازی در مرکز اسلامی انگلیس برگزار شد.
همزمان با میلاد نبی مکرم اسلام و هفته وحدت، علما و اندیشمندان شیعه و سنی دیدگاههای خود را به صورت حضوری و مجازری درباره راههای گسترش روابط عمیق میان علمای شیعه وسنی بیان کردند.
در آغاز این کنفرانس پس از تلاوت کلام الله مجید پیام ویژه آیت الله مکارم شیرازی قرائت شد. ایشان بر لزوم ایجاد نقشه راه مشترک برای ارتقای همبستگی امت اسلامی برای غلبه بر تهدیدهای قدرتهای استکباری و فاسد جهانی تأکید کرد و نخستین گام را برای تحقق این هدف، گفتگو میان دانشمندان دو مکتب دانست.
در این کنفرانس نماینده، ولی فقیه و رئیس مرکز اسلامی انگلیس با اشاره به حملات گسترده دشمنان به بزرگان دین اسلام و یکپارچگی پیروان آن، تلاش برای حفظ و پایدار ساختن وحدت امت اسلامی را از ضروریات و واجبات مسلمانان توصیف کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید هاشم موسوی تصریح کرد: جهان اسلام، امروز از مشکلات زیادی رنج میبرد که یکی از آنها اتهام به تروریسم است در حالی که خود بزرگترین قربانی تروریسم است. نماینده، ولی فقیه در مرکز اسلامی انگلیس همچنین با اشاره به توهین رسانههای گروهی برخی از کشورها به پیامبر عظیم الشان اسلام (ص)، گفت: این هجمهها و توهینها به ساحت مقدس پیامبر در حالی صورت میگیرد، که بر اساس آیات قرآن پیامیر اعظم رحمة للعالمین است.
حجت الاسلام و المسلمین موسوی با انتقاد از نقش ضعیف حاکمان کشورهای اسلامی در ایجاد روابط برادرانه و محکم میان مسلمانان افزود: این شرایط مسئولیت علما و اندیشمدان مسلمان را برای تقویت وحدت مسلمانان سنگینتر کرده است.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس با اشاره به مشترکات فراوان میان دنیای اسلام، برجسته کردن نقاط اختلاف انگیز را یک توطئه بیرونی خواند و از همه مسلمانان به ویژه علمای اسلامی خواست که در تحقیقات و نوشتههای علمی خود، امت اسلام را با همه جریانها و گرایشهای مذهبی و وجود وسیعش در نظر داشته باشند و برای تامین نیازهای فکری آنان اقدام کنند.
وی همچنین تأسیس حوزهها و مدارس دینی مشترک را به منظور آشنائی بیشتر علماء و طلاب علوم دینی با منابع اصیل مذاهب مختلف، یکی از انواع تعامل مشترک دانست که امروزه جای آن در میان حوزههای علمیه ومدارس دینی هر دو مکتب خالی است.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد رضوی، از پژوهشگران شیعه از جامعه تورنتو در کانادا نیز در این کنفرانس به صورت مجازی مشارکت کرد و درباره مفهوم وحدت و چگونگی دستیابی به آن گفت: نخست همه مکاتب موجود برغم تنوع در امور فقهی و کلامی باید یکدیگر را بپذیرند و دوم باید برای حل چالشهای مشترکی که هم اکنون در جهان به ویژه در غرب با آن مواجه ایم همکاری کرد. رضوی راه حل سریع دست یابی به این هدف را شناسایی ریشه مشکلات مانند نظام آموزشی دانست و نقش مناظره و گفتگو در فضای دانشگاهی را نیز بسیار موثر ارزیابی کرد.
شیخ محمد عمر، رئیس بنیاد رمضان و نظارت بر انجمن مرکزی مسلمانان سنی، بزرگترین نهاد نمایندگی سازمانهای سنی در انگلیس نیز در سخنانی با اشاره به چالشهای زیادی که مسلمانان درجهان امروز به ویژه در فرانسه و یا فرقه گرایی در پاکستان مواجه اند ابراز نگرانی کرد.
این عالم سنی گفت: راه حل مشکلات نشستها و گفتگو و مناظره مانند برگزاری این کنفرانس است که به همت مرکز اسلامی انگلیس برگزار شده است.
شیخ عمر، تفکرات ضعیف و تنگ نظری را آفتی برای جهان اسلام دانست و افزود: باید علمای مسلمان نسبت به همدیگر نظر مثبت داشته باشند تا زمینه حل اختلاف فراهم شود.
دکتر محمد خالد دیگر اندیشمند سنی از شهر بیرمنگهام انگلیس، قرآن را محور وحدت مسلمانان دانست و گفت: تعهدات شیعه وسنی در قرآن مشخص شده است. دکتر خالد افزود: وحدت مانند سایر وجوب دینی ازجمله نماز، روزه و زکات بر هر مسلمان واجب است.
این عالم سنی گفتگوی متقابل، دوری از تندروی ها، داشتن نگاه مثبت میان علمای اسلامی و بالا رفتن سواد دینی را از جمله راههای تقریب مذاهب دانست وگفت: نخستین مزیت گفتگو میان تقریب مذاهب اسلامی رفع سوء تفاهم ها، بیشتر شدن درک متقابل از عقاید و تمرکز بر اشتراکات در هر دو مکتب است.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز پرهیز از هر گونه اقدامات تفرقه افکنانه را از جمله نیازهای ضروری جهان اسلام دانست و گفت: پرخاشگری در جهان اسلام، همکاری میان مسلمانان علیه دشمنان مشترک و ایجاد روابط دوستانه، گسترش فرصت ها، دانش، قدرت سیاسی و همکاریهای مشترک، و نیز خودسازی از جمله ملزومات تقریب مذاهب اسلامی است که با عملی شدن آن جامعه اسلامی جدید با تفکرات عالی شکل میگیرد.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی همچنین دوری از جنگ وتشویق به صلح، دوری از تکفیرو پذیرش اجتهاد در مدارس، دوری از نزاع وتشویق همدلی و دوری از اختلافات و تکیه به دستورات اسلام را از دیگر ضروریات نزدیک شدن مذاهب اسلامی برشمرد و با محکوم کردن ترور و تروریسم گفت: امروزه پدیده ترور فاجعه غم انگیز جهان کنونی است.
در این کنفرانس همچنین با نمایش نماهنگ و گزارش تصویری از خدمات و عملکرد علمی و عملی مرحوم آیت الله تسخیری تجلیل شد.
حجت الاسلام والسلمین عابدی معاون فرهنگی مرکز اسلامی انگلیس نیز در ابتدای کنفرانس پس ازخوشامد گویی گزارشی تصویری ازدستاوردهای کنفرانس امت اسلامی را در سال ۲۰۱۹ ارایه کرد. وی تصریح کرد در زمانی که افراد و گروههای زیادی قصد دارند از اختلافات مصنوعی میان دو مکتب فکری برجسته سوء استفاده کنند نقش ما به عنوان یک مسلمان این است هوشیار باشیم و وحدت خود را تقویت کنیم.
معاون فرهنگی مرکز اسلامی با اشاره به تفرقه افکنیها در میان مسلمانان در جهان، تضعیف بدنه سیاسی اسلام را از اهداف اینگونه اقدامات دانست و افزود: تقویت برادری، بهترین راه حل برای مقابله با این توطئه است که صلح دستاورد آن خواهد بود.