پخش زنده
امروز: -
اسیدهای چربش به خواص فراوانش میچربد و وجود امگا ۳ در آن برای سلامت قلب حرفها برای گفتن دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، ماهی این خوراک پرفایده، علاوه بر داشتن امگا۳، پروتیئن و ید، سرشار از دهها مواد مغذی دیگراست؛ اما این روزها در سبد غذایی بسیاری از ما جایی ندارد.
دکتر نچواک پزشک تغذیه می گوید: به هر فرد توصیه می شود دو بار در هفته ماهی مصرف کند زیرا ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را به میزان زیادی کاهش می دهد و بهترین شیوه طبخ آن هم به صورت آب پز است.
در بازاری که خرید و فروش همه اجناسش با آمدن کرونا کم و بیش دستخوش تغییراتی شده به سمت ماهی فروشها رفتم، چند دهنه مغازه کناردستِ هم، بساط ماهی فروشی را پهن کرده بودند. جمله" ماهی غذای سلامتی" را با صدای بلند وبرای جذب هر چه بیشتر مشتری فریاد می زدند.
طبقهای ماهی مانند سالهای قبل لبریز از ماهی نبود... فروشندگان در مغازه هایشان در نهایت تنها ماهی قزل آلا میفروختند.
با یکی از فروشندگان ماهی در بازار، هم کلام شدم. از قیافه اش معلوم بود برادر بزرگتر است از اوضاع بازارِ فروش ماهی پرسیدم. لبخندی زد و گفت:از وقتی گرانی ماهی به اوضاع کرونا اضافه شده مردم کمتر ماهی میخرند و اگر هم بخرند فقط قزل آلا آن هم به مقدار کم. برادر دیگر هم گفت:خواهرم بسیاری از مردم اگر می دانستند ماهی چقدر خاصیتش زیاد است حتما آن را در سبد غذایی شان جا می دادند.
در حین صحبت هایم پیرمردی را دیدم که در بین سینی ماهیها، یک ماهی متوسط را انتخاب کرد و گفت این را برایم وزن کن. نزدیک شدم و پرسیدم آقا چند وقت یکبار ماهی مصرف میکنید؟ گفت والا قبلا دو روز در هفته ماهی مصرف می کردیم ولی حالا که قیمت ماهی افزایش پیدا کرده مصرفمان کمتر شده و ماهیها از دستمان لیز میخورد.
او گفت: من و همسرم، چون نمیتوانیم گوشت قرمز مصرف کنیم به همین خاطر مصرف ماهی را جایگزین کرده ایم. پیرمرد در حالی ماهی خریداری شده اش را حمل می کرد گفت: دخترم متاسفانه بسیاری از مردم خواص ماهی را نمی دانند بخاطر این است که به مصرف آن اهمیت نمی دهند.
با مرد ماهی فروش خداحافظی کردم در طول مسیر مردم را می دیدم که از کنار مغازههای ماهی فروشی بی توجه رد می شدند، یاد صحبتهای مدیر کل شیلات استان افتادم که می گفت" قرار است تا آخر سال تولید آبزیان را به ۲۳ هزار تن برسانیم".
این سوال بارها در ذهنم نقش بسته است که چرا باید در استانمان با وجود اینکه بیش از ۴۵۰ مزرعه پرورش ماهی گرمابی و سردآبی داریم، سرانه مصرف ماهی تنها ۹/۵ کیلوگرم باشد.
سوار ماشین شدم از مسیر بلوار تاق بستان که رد می شدم بازارچه ماهی که دوسال پیش افتتاح شده بود توجهم را جلب کرد. وارد بازارچه شدم. نمایی چشم نواز با آبنماهایی زیبا و آکواریومهای بزرگی که انواع ماهیها در آن با شیطنت این طرف و آنطرف می رفتند.
چند خانم و آقا در این بازارچه فروشنده ماهی بودند و مشتریانشان انگشت شمار بود. صاحب بازارچه آقای افشار نام داشت بعد از احوالپرسی از وضعیت فروش ماهی از او سوال کردم...
او گفت: من این بازارچه را با هدف آگاهی بخشی به مردم در مورد خواصی ماهی راه اندازی کردم. سر درب بازارچه هم تابلوی بزرگی از خواص ماهی نصب کرده ام و در انتهای این بازار طبح ماهی را بصورت تنوری و کبابی به مردم آموزش میدهم او گفت : فضایی هم به شکل سنتی برای مردم ایجاد کرده ایم که بتوانند با خانواده، اینجا غذایشان را بخورند. ولی از وقتی ماهی گران شده مشتریها کمتر شده اند و این روزهای کرونایی هم که اضافه شد دیگر آشپزخانه بسته و تنورهایمان سرد شده است.
با آقای صیادی که یکی از پرورش دهندگان ماهی گرمابی در سراب نیلوفر بود تماس گرفتم از وضعیت استخرهای ماهیش پرسیدم. " او گفت ۲۰ روز دیگر ماهیها رابرداشت می کند.
آقای صیادی ، بچه ماهیها را از شهرهای شمالی خریداری و پس از ۶ ماه پرورش به بازار مصرف عرضه می کند او هرسال در هر هکتار حدود ۴ تن ماهی ارگانیک که خوراکشان گندم. جو و ذرت است را روانه ی بازار می کند.
او تنها دلیل افزایش قیمت ماهی را افزایش قیمت خوراک ماهیها می داند.
بعداز این مکالمه به معاون اقتصادی استاندار زنگ زدم. " آقای حاتمی گفت: با توجه به پتانسیل خوبی که در مرز عراق داریم بزودی و در آینده نزدیک بارانداز صادرات ماهی را در مرز پرویز خان راه اندازی میکنیم و سعی داریم تا با برنامه ریزی دراز مدت از تولید کنندگان برای تامین خوراک آبزیان حمایت کنیم. "
حال که مجموعهای از تولیدکنندگان ماهی در استان گرد هم آمده اند تا هم بازار خرید و فروش ماهی راگرمتر کنند و هم سرانه مصرف ماهی استان را افزایش دهند، همت مسولان برای حمایت از پرورش دهندگان ماهی لازم است و مصرف کنندگان و مشتریانی که باید از خواص ماهی ها بیشتر بدانند.
*نویسنده: پروانه خانی