گزارش مکتوب
مسئولیت پذیر باشیم
بیش از نُه ماه است که کرونا بین مان جا خوش کرده است، پیر و جوان و کودک را درگیر و متاسفانه خیلیها هم جان خودشان را از دست داده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کرمان، درب یکی از فروشگاهها برچسب "بدون ماسک وارد نشوید" به چشم میخورد و تاکید "لطفاً "هم برروی آن دیده میشود.
به داخل فروشگاه که میروم با نگاهی میتوان دید که نیمی از مراجعه کنندگان به این الزام توجه کردهاند، نیمی هم انگار نه انگار که کرونایی هست و مشکلات و مصائب آن.
به آقایی که مشغول برداشتن جنس مورد نیازش از قفسهای است میگویم: ماسک نزدید، فراموش کرده اید؟
میگوید: "اُوه" توی ماشین جا گذاشتم.
اما خانمش بلافاصله میگوید: دروغ نگو، چند بار گفتم ماسک را بزن جواب دادی: دو دقیقهای بیشتر طول نمیکشد زود میآییم.
حدود ۳۰ نفر در این فروشگاه مشغول خرید هستند و معلوم نیست کدام یک سالم وکدام یک درگیر کرونای با علامت یا بی علامت هستند.
اما همین دو دقیقهای که آن آقا به قول خودش برای خرید آمده، امکان انتقال ویروس بسیار بالاست؛ چرا باور نمیکنیم؟
باورمندی
اینکه روزانه بالای ۳۰۰ نفر در کشور جان خودشان را از دست میدهند، غم کوچکی نیست، اما اینکه هنوز برخی به یک بیماری واگیردار و بی درمان بی توجه اند، درد بزرگی است.
داخل یک گِیم نت در فضایی کوچک و البته بسته، هفت جوان و نوجوان مشغول بازی هستند و هیچ یک ماسکی هم نزدهاند صدای هیاهو و فریاد این فضا را پر کرده است.
در کنار جوانی که بد جوری جَو بازی او را گرفته مینشینم و میگویم: اوضاع بهم ریخته است، کاش ماسک میزدید. نیم نگاهی میکند و میگوید:ای بابا ماسک چیه! کرونا چیه! حوصله داری.
جوان دیگری که مسئول گیم نت است، نزدیک ما میشود و میگوید: تصویر برداری ممنوعه!
به او میگویم:تجمع زیاد هم در یک مکان ممنوعه و شما نباید اجازه این تجمع را بدهید، حتی خود شما هم ماسک نزدید!
جوابش کوتاه است: هنوز ابلاغیهای به ما نداده اند!
نوجوان دیگری که در کنار ما ایستاده میگوید: مردم را نترسانید از اطراف ما نه کسی کرونا گرفته و نه کسی تا کنون مُرده.
او هم از جمع بی خیالانی است که هنوز برایشان سخت است بپذیرند؛ ویروس کووید ۱۹ در اطرافشان دور میزند.
مسئول گیم نت میگوید: آقا جان چرا به من میگوید! بیا تا داخل این بانکِ کنار مغازه را نشانت بدهم.
با او میروم، میگوید: داخل بانک را ببین، نگاه میکنم حدود ۱۶تا ۱۷ نفر در این بانک کوچک در صف انتظار ایستاده اند و دو باجه هم بیشتر برای جوابگوی موجود نیست.
نگاهی به من میکند و میگوید: خُب، چرا به این بانک تذکر نمیدهید، تازه نصف مردمی که اینجا هستند، ماسک نزدهاند.
مسئولیت پذیری
البته بسیاری از مردم پایبند به اصول مراقبتی و بهداشتی در مورد ویروس کرونا هستند و نه تنها از خود بشدت محافظت میکنند بلکه دیگران را هم ترغیب به رعایت مسائل بهداشتی می کنند.
خانمی عسکری هم از محافظ "شیلد" استفاده کرده وهم ماسک بر صورت دارد و حتی زیر ماسکش هم دستمالی گذاشته است.
او میگوید: من و خانواده ام از همان روزهای اول شیوع این بیماری به زدن ماسک روی آوردیم و خوشبختانه تاکنون هیچکدام به این ویروس مبتلا نشده ایم و به این الزام پایبند هستیم که زدن ماسک میتواند تا بخش زیادی ازابتلای افراد به کرونا جلوگیری کند.
او بی اطلاعی و بی مسئولیتی بخشی از مردم را موجب شیوع بیشتر این بیماری میداند و اضافه میکند: تا کنون به بالای ۴۰۰ نفر، شخصا تذکر داده ام که ماسک بزنند، خُب وقتی رعایت نمیشه باید شاهد این همه مصیبت و مرگ و میر باشیم و متاسفانه دود نبود احساس تکلیف و مسئولیت نا پذیری به چشم دیگران میرود.
بی خیالی برخی مراکز
شیوع گسترده موج سوم کرونا، تنها معلول بی توجهی یا کمتوجهی مردم نیست، بلکه برخی مراکز مثل: ادارات و سازمانها نیز بی تقصیر نیستند.
برای نمونه شهرستان بردسیر برغم جمعیت کم، آمار مبتلایان به کرونای این شهر بسیار بالاست و نگرانی زیادی ایجاد کرده است.
با فرماندار بردسیر که صحبت کردم او این موضوع را تایید میکند و میگوید: شهرستان ما از مکانهای حاد و بحرانی کشورشناخته شده است.
آقای نجف پور با اشاره به نگرانیهای موجود، علت را کوتاهی برخی دستگاههای اجرایی در انجام وظایف خود اعلام میکند و میگوید: با برگشت دوباره شدید محدودیتها همه موظف به اجرای تمام موارد ابلاغی هستند و اگر هر دستگاهی کوتاهی کند او را به دادستانی معرفی میکنیم، چرا که مسئله جان مردم است.
کرونا معاون وزیر بهداشت را به کرمان آورد
قرار گرفتن شهرستانهای رفسنجان، بافت، بردسیر، زرند کرمان و سیرجان در ردیف شهرهای پر خطر و بحرانی کشور و آمار بالای مبتلایان به کرونا در این شهرستانها، معاون درمان وزیر بهداشت کشور را روانه کرمان میکند. آقای جان بابایی در مرحله اول محدودیتهای شدید کرونایی را اعمال و پیشنهاد میدهد مردم حتما در این زمینه با دولت همکاری داشته باشند.
با کمبود خدمات و تستهای ازمایش کرونا در استان، معاون وزیر بهداشت قول میدهد تا هفته آینده تستهای کرونا دراستان را به سه برابر افزایش دهد.
اقای جان بابایی میگوید: متاسفانه برخی تا دقیقه ۹۰ علائم را جدی نمیگیرند و زمانی مراجعه میکنند که جمع زیادی را آلوده کردهاند و در مرحله دوم نیز دچار نارسایی تنفسی شدید و احتمال مرگ در آنها وجود دارد.
او تاکید میکند: نه تنها در استان کرمان بلکه در کل کشور، شکستن سیکل این بیماری فقط با درمان، بیمارستان و پزشک امکانپذیر نیست بلکه مردم باید با مراقبت، محدودیت و بیماریابی مقابل شیوع بیشتر بیماری را سد کنیم.
تغییر شرایط در موج سوم
به سراغ رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمان میروم و از او میپرسم: دو ماه گذشته چه اتفاقی روی داده که استان کرمان به این مرحله خطرناک رسیده است؟
اقای رشیدی میگوید: مشارکت مردم در رعایت دستورالعملهای بهداشتی در تابستان حدود ۸۵ درصد بود، اما به یکباره به ۵۵ درصد میرسد.
او میگوید:کارگران فصلی نیز که در فصل برداشت برخی محصولات به استان آمدهاند، مزید بر علت است و نتوانستیم آن را کنترل کنیم و دیگر اینکه بسیاری از افراد هم بدون هیچ علامتی در جامعه در حال تردد هستند.
از او در مورد خدمات پزشکی در استان با توجه به وسعت آن میپرسم، جواب میدهد: در بزرگترین استان کشور دسترسی به خدمات درمانی آسان نیست و از لحاظ زیرساخت در حوزه سلامت ما کمبودهایی داریم وکرونا توانسته برای مان دَرد سر ایجاد کند.
او اضافه میکند: اکنون بالای ۶۵ درصد تستهای سرپایی دراستان مثبت اعلام میشود و امکان جداسازی افراد بدون علامت در جامعه وجود ندارد و خود مردم باید این را درک کنند که اگر کوچکترین علائمی را حس کردند به مراکز درمانی مراجعه نمایند.
اما معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید: وقتی تعداد افرادی در یک استان به یک باره چند برابر میشود دلایل دیگری هم باید پیدا کرد.
برگزاری مراسم کنکور، آموزشهای استخدامی، مراسمهای مذهبی، مسافرتها، مدارس و مهمانیهای دورهمی، همه وهمه دست به دست یکدیگر دادند تا به این شرایط بحرانی برسیم.
آقای وحید طباطبایی میگوید: این بیماری کشنده با کسی تعارف ندارد و شوخی بردار نیست.
حالا با توجه به بغرنج بودن اوضاع استان به لحاظ کرونا وبرگشت محدودیتهای شدید کرونایی، اینکه تا چه اندازه این وضعیت به مهار و کنترل سرایت بیماری کمک کند هنوز مشخص نیست، اما آنچه که موثر است و همه به آن اذعان دارند، رفتارهای اجتماعی، خود مراقبتی و مسئولیت پذیری همه ما در جامعه است که باید به آن پایبند باشیم و تا تک تک خودمان اقدام نکنیم اوضاع عادی نخواهد شد، پس لطفاً مسئولیت پذیر باشیم.