کاخ آپادانا شوش
کاخ آپادانا شوش یکی از آثار تاریخی و باستانی در شهرستان شوش است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، این کاخ به دستور داریوش پادشاه هخامنشی در حدود سالهای
۵۱۵_۵۲۱ روی آثار و بقایای عیلامی و در شهر باستانی شوش ساخته شد.
کاخ آپادانا قصر زمستانی شاهان هخامنشی و کاخ اصلی داریوش یکم بوده که دیوارهای کاخ از خشت و ستونهای آن از جنس سنگ است که در حفاریهای بین سالهای ۱۳۱۱ تا ۱۳۱۴ این کاخ از زیر خاک بیرون آوردهشد و پس از ۷۰ سال در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ در آثار ملی ایران به شمارهٔ ۳۹۸۱ به ثبت رسید.
در سال ۱۸۸۰ میلادی (۱۲۵۹ هجری شمسی)، یک گروه از باستان شناسان فرانسوی این کاخ را از دل خاک بیرون کشیدند و ستونها و سر ستونهای کاخ را با اره بریدند و به فرانسه منتقل کردند و امروزه در شوش، فقط چند زیرستون وجود دارد و کاخ به شکل سابقش وجود ندارد. بیشتر اشیا خارج شده، اکنون در موزه_لوور نگهداری میشوند.
ژان دیولافوا در کتاب خاطراتش میگوید: دیروز گاو سنگی بزرگی را که در روزهای اخیر پیدا شدهاست با تاسف تماشا میکردم، در حدود دوازده هزار کیلو وزن دارد! تکان دادن چنین تودهٔ عظیمی غیرممکن است. بالاخره نتوانستم به خشم خود مسلط شوم، پتکی بدست گرفتم و بجان حیوان سنگی افتادم. ضرباتی وحشیانه بهاو زدم. سر ستون در نتیجه ضربات پتک مثل میوهٔ رسیده از هم شکافت.
در تیر ماه سال ۹۴ کاخ آپادانای شوش به همراه کاخ شاپور ، دروازه شرقی، هدیش، شهر پانزدهم، روستای هخامنشی، مسجد جامع شوش و مجموعه بناهای دوره اسلامی، تپههای آكروپول و قلعه فرانسویها به عنوان هیجدهمین اثر جهانی کشورمان به نام محوطه باستانی شوش ثبت جهانی شد.