یادداشت پژوهشی
انتخابات آمریکا، "سرمایهداری"چیره بر"دموکراسی"
از دیدگاه رهبر معظم انقلاب، باطن انتخابات آمریکا، "حاکمیت سرمایه" و "حزب سالاری" بر "مردم سالاری" است. در این نوشتار با بررسی بیانات رهبر انقلاب مروری کوتاه بر واقعیتهای انتخابات آمریکا کرده ایم.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: براساس دیدگاه رهبرانقلاب، "دمکراسی واقعی" در انتخابات آمریکا وجود ندارد. نقش سرمایه و پول، اوّل است و مردم هم وجهالمصالحه اند. مشارکت پایین مردم در انتخابات نیز (برای مثال کمتر از ۴۰ درصد مشارکت در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴) تاییدی است بر این موضوع. از این اظهارات رهبر انقلاب این گونه دریافت می شود که نامزدها، چون به نظام سرمایه داری تعلق دارند، وارد رقابت انتخاباتی می شوند و میدان انتخابات درواقع برای حامیان نظام سرمایه داری باز است. براین اساس، دمکراسی، صورت انتخابات آمریکا و "حاکمیت سرمایه" باطن آن است. این اظهارات رهبر انقلاب، بر نقشِ دروازه بانی پول و سرمایه در انتخابات آمریکا تاکید دارد.
رهبر انقلاب در این باره از حکومت کارتل ها و تراست ها و کمپانی های بزرگ در انتخابات آمریکا و تسلط صهیونیست ها و لزوم داشتن حمایت آنها و شبکه سرمایهدارىِ خونخوارِ بینالمللی برای ورود به میدان انتخابات آمریکا سخن می گویند. این موضوع به ویژه با توجه به اقدام دادگاه عالی آمریکا در سال ۲۰۱۰ در به رسمیت شناختن قانونی برای "حذف محدودیت هزینهکرد پول شرکتها در رویدادهای انتخاباتی"، آشکارتر می شود.
هزینه دومیلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری نامزدها در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا نیز مُهر تاییدی است بر این موضوع؛ براساس آمارها، در سال ۲۰۱۶ دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون دلار و درکل، همه نامزدها، دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای انتخابات هزینه کردند.
"حزب سالاری" در برابر "مردم سالاری"
آمریکایی ها همواره خود را داعیه دارِ جهانیِ دموکراسی می دانند و مردم سالاری را از اساسی ترین پایه های ارزشی خود جلوه می دهند؛ این درحالی است که حزب سالاری در این کشور سبب شده است که در بیشتر انتخابات، واجدانِ شرایطِ بسیاری، از حق خود، برای تعیین سرنوشتشان استفاده نکنند.
رهبر انقلاب با نگاهی عمیق به این موضوع، از "کلوپ سیاسی بودن احزاب درآمریکا" و "باشگاههای کسب قدرت بودنِ آنها" سخن می گویند و معنای حزب در آمریکا را "انتخاب افراد با بده-بستانهای سیاسی و اقتصادی و چشمبسته و گوشبسته رای دادن مردم به آنها" می دانند. رهبر انقلاب معتقدند چیرگی حزب سالاری بر مردم سالاری در انتخابات آمریکا، سبب بی توجهی جدی به آرای مردم شده است. معنای حزب مطلوب در کلام رهبر انقلاب عبارت است از: "کانالکشی برای هدایت های فکری".
آشکارشدن واقعیت ها در مناظره های هتّاکانه
مناظره های انتخاباتی در آمریکا همواره صحنه توهین و هتّاکی نامزدها به یکدیگر و سبب آشکارتر شدن واقعیت های این کشور بوده است؛ به ویژه، در کارزار انتخاباتی امسال، بایدن و ترامپ سنگ تمام گذاشتند و حسابی از خجالت همدیگر درآمدند. این موضوع، به ویژه در نخستین مناظره این دو نامزد انتخابات آمریکا، کاملا آشکار بود؛ ۹۰ دقیقه توهین و افشاگری؛ درحدی که کارشناسان و خبرنگاران آمریکایی آن را بدترین مناظره در تاریخ آمریکا و رسوایی محض دانستند. رهبر انقلاب در همین باره، آفت بزرگ انتخابات آمریکا را نبود ایمان و معنویت در نامزدها ارزیابی می کنند.
البته ایشان اهانت و هتک حرمت را، روش آمریکایی ها، هم در سخنرانی ها و مناظره ها و هم در کارهای مطبوعاتی می دانند و آن را عاملی برای افشای واقعیت-های این کشور برمی شمارند. رهبر انقلاب دراین باره به اعتراف هایی از جمله "وجود بحران های اقتصادی، سیاسی، بینالمللی و اخلاقی درآمریکا"، " وجود فقر و تبعیض"، " وجود نژادپرستی"، " لگدمال کردن حقوق بشر"، "از بین رفتن ارزش های انسانی" و "جنگجویی" در سخنرانی ها و مناظره های نامزدهای انتخابات آمریکا اشاره می کنند.
عملکرد دشمنانه هر دو حزب در قبال جمهوری اسلامی ایران
بحث درباره بهتر بودن یا نبودن حضور رئیسجمهور دموکرات یا جمهوریخواه در کاخ سفید برای منافع جمهوری اسلامی ایران، به هنگام برگزاری انتخابات آمریکا، همواره داغ بوده است. رهبر انقلاب تکلیف این موضوع را به صراحت روشن کرده اند؛ آنجا که از تفاوت نداشتن احزاب آمریکا برای جمهوری اسلامی، عملکرد دشمنانه هر دو حزب در قبال جمهوری اسلامی ایران و مسابقه نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا در بدگویی از ایران سخن می گویند.
بی عدالتی و تقلب در انتخابات آمریکا
بی عدالتی و تقلب در انتخابات آمریکا موضوع دیگری است که از بیانات رهبر انقلاب درباره انتخابات این کشور به دست می-آید. لحاظ کردن وابستگی های حزبی در بررسی صلاحیت ها در آمریکا، نبود عدالت در استفاده برابر نامزدها از رسانهها برای تبلیغات، اجازه ندادن به مخالفان برای ورود به حاکمیت، تقلب و حاکمیت اقلیت بر اکثریت، از محورهایی است که در این راستا ارزیابی می شود. رهبر انقلاب در تحلیلی دقیق دراین باره، حاکمیت اقلیت ۲۵ درصدی بر اکثریت ۷۵ درصدی را نمونهای از خلاء نظام های مادی می دانند.
به طورکلی از تحلیل محتوای بیانات رهبر انقلاب درباره انتخابات آمریکا این گونه برمی آید که ایشان انتخابات این کشور را تاثیرپذیر از سرمایه داری و حزب سالاری می دانند که مردم وجهالمصالحه اند. رهبر انقلاب همچنین بااشاره به روش هتّاکانه نامزدها و بی عدالتی و تقلب، آفت بزرگ انتخابات آمریکا را نبود ایمان و معنویت در آنها ارزیابی می کنند.
علی السویه بودن احزاب آمریکا برای جمهوری اسلامی براساس عملکرد دشمنانه آنان، نکته دیگری است که رهبر انقلاب در تحلیل انتخابات آمریکا برآن تاکید دارند.
امید جلوداریان؛ پژوهشگر اداره پژوهش خبری