به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما ،حواسپرتی انگار با فناوریهای نوین ارتباطی، با تلفن هوشمند و شبکههای اجتماعی عجین و همراه است. کافی است اعلان یک پیام یا زنگ یک تماس شنیده شود تا ما درگیر کاری شویم که وقت انجام آن نیست و از کار اصلی خود باز بمانیم. این حواسپرتی است. پدیدهای که از بهروری ما میکاهد و ما را از رسیدگی به علائق ارزشمندمان باز میدارد.
امروزه حواسپرتی مشکل بسیاری از افراد است. از کوچک و بزرگ و زن و مرد. پیرامون ما پر از عواملی است که محرک حواسپرتی ما است. از فناوریهای مدرن ارتباطی گرفته تا خانواده و دوستان و همکاران. تمام این عوامل محیطی در کنار عوامل و محرکهای درونی باعث میشوند که بسیاری از ما آنچنانکه لازم است بر کار خود تمرکز نداشته باشیم و حواسمان جمع نباشد. این عدم تمرکز و حواسپرتی بهسادگی موجب افت بهرهوری ما میشود.
حواسپرتی چیست؟تعریف حواسپرتی چنین است: "محرک یا کاری که توجه را از کار موردعلاقه و اصلی دور میکند. "
مانند اینکه هر وقت صدای اعلان جدیدی را میشنویم، به تلفن همراه خود نگاه میکنیم، یا حین انجام وظایف روزانه در محل کار با افرادی که کنار میز ما میآیند مشغول گفتگو میشویم، در شبکههای اجتماعی میگردیم یا ایمیلها را بررسی میکنیم. اینها همه حواسپرتی است!
دلایل حواسپرتیوقتی در مورد حواسپرتی صحبت میکنیم، در مورد رفتار انسان و واکنش به حواسپرتی صحبت میکنیم. تمام رفتارهای انسان با عوامل محرک بیرونی یا درونی مشخص میشود.
عوامل خارجیاین عوامل نشانهها یا محرکهایی است که ما از محیط خود میگیریم و به ما میگویند چهکاری باید انجام دهیم، مانند صدای اعلان از تلفن یا رایانه که ما را وادار میکند هر آنچه را که هشدار اعلام میکند بررسی کنیم: دریافت خبر جدیدی در تلگرام، بهروزرسانی اینستاگرام، رسیدن ایمیل و .... گاهی اوقات وجود خود شیء، ازجمله داشتن تلفن در نزدیکی خود یا روشن بودن تلویزیون، یا وارد شدن شخصی به اتاق میتواند توجه ما را به خود جلب کند و موجب پرت شدن حواس ما از کاری شود که باید روی آن تمرکز میکردیم.
عوامل داخلیهمچنین برخی محرکهای داخلی وجود دارد. آنها بهسادگی نشانههایی است که از درون ما میآید، مانند احساس گرسنگی، سرما، خشم، غم، یا احساس اضطراب از رویدادی در آینده.
مطالعات نشان داده که
مقابله با حواسپرتی بیرونی آسانتر از رفع عوامل درونی حواسپرتی است. بسیاری از اوقات میتوان بدون توجه به عوامل محیطی مانند: سروصدای زیاد، شلوغ بودن محیط و حتی داخل مترو، سرویس و هنگام مسافرت تمرکز حواس خود را حفظ کرد. اما نمیتوان در حال گرسنگی و یا تشنگی شدید، نگرانی و ناراحتی و دگرگونی فکر و اندیشه با تمرکز مطالعه کرد و یا کار دیگری را با تمرکز انجام داد.
راهکارهای کنترل حواس۱. کشف محرکهای درونیبرای غلبه بر حواسپرتی، ابتدا باید بفهمید که چه عوامل و محرکهایی باعث میشوند که رفتار شما به سمت حواسپرتی برود. انسان بهطور طبیعی تمایل دارد که از ناراحتی فرار کند. حتی در مواقعی که به دنبال لذت و کارهای خوشایند میرویم، درواقع انگیزه ما این است که خود را از ناراحتی خلاص کنیم.
* احساس یا فکر پشت حواسپرتی را بشناسید
وقتی متوجه شدید که حواستان میخواهد پرت شود، متوقف شوید و در احوال خود تامل کنید و ببنید چه چیزی حواس شما را پرت کرده است؟ یا حالتان چطور است؟ آیا اضطراب دارید، خسته شدهاید، یا شاید برای انجام این کار آماده نیستید؟
* احساسات خود را بنویسید
از یک کارنامه استفاده کنید و زمان روز و کارهایی را که انجام میدهید، همراه بااحساسی که نسبت به آن کار دارید یادداشت کنید. انجام این کار به شما کمک میکند رفتارهای خود را با عوامل درونی خود پیوند دهید و با شناخت افکار و احساسات خود قبل از انجام برخی رفتارها، آنها را بهتر مدیریت کنید.
* در احوالات خود کنجکاوی کنید
نسبت به احساسات خود کنجکاو باشید. ببینید دلشوره دارید یا بیقرار هستید. در این صورت تصور کنید در معرض وزش باد هستید و همه افکار مزاحمی را که سبب حواس پرتی میشوند مثل برگی به جریان وزش باد بسپرید و از شر آنها خلاص شوید.
۲. برای علایق خود وقت بگذاریدبرنامهریزی برای مقابله با حواسپرتی بسیار حیاتی است، زیرا اگر شما برای روز خود برنامهریزی نکنید، مطمئناً شخص دیگری این کار را برایتان میکند و روزتان را از شما میگیرد! وقتی در مورد چگونگی انجام کارهای روزانه با توجه به وقتتان برنامه روشنی ندارید همهچیز و همهکس باعث حواسپرتی بالقوه میشود.
ابتدا باید علایق خود را به زمان تبدیل کنید. مطمئناً بسیاری از ما میخواهیم وقت بیشتری را با چیزها یا کسانی بگذرانیم که بیشترین اهمیت را برای ما دارند: خانواده، دوستان و سرگرمیها؛ اما اغلب اوقات در انجام این کار کوتاهی میکنیم. چرا؟ زیرا ما برای آنها وقت نمیگذاریم. بنابراین، شما باید ویژگیها و ارزشهای فردی را که میخواهید به آن تبدیل شوید، کسب کنید.
* تنظیم جدول زمانی
به نظر من تایم بکسینگ (محدوده زمانی) مؤثرترین راه برای اطمینان از وقتی است که برای علایق خود میگذارید. Timeboxing فرایند تعیین محدوده زمانی برای انجام کارهایی است که باید انجام دهید. شما میتوانید بهسادگی یک تقویم روزانه برای چگونگی گذران وقت خود ایجاد کنید، بهطوریکه در روز فضای خالی نداشته باشید. مهم نیست قصد انجام چهکاری را دارید، فقط به زمان انجام آن پایبند باشید. بنابراین، اگر فکر میکنید باید در شبکههای اجتماعی بگردید، حتماً مطمئن شوید که برای آن برنامهریزی مناسبی کردهاید.
برای بررسی و اصلاح تقویم خود حتماً ۱۵ دقیقه در روز وقت بگذارید تا بتوانید هفتهبههفته آن را بهبود ببخشید. میتوانید از خود بپرسید: چه زمانی کاری را که میخواستم، انجام دادم و چه زمانی حواسم پرت شد (و انجام ندادم)؟
* دیگران را با برنامه خود همگام کنید
هنگامیکه جدول هفتگی ایده آل خود را برنامهریزی کردید، حتماً آن را با دیگرانی که با جدول شما مرتبط هستند در میان بگذارید. قصد خود را برای آنها روشن کنید و به برنامههای خود پایبند باشید. حتماً باکسانی که در برنامه کاری شما بیشترین اهمیت را دارند صحبت کنید. این میتواند مربوط به تقسیم مسئولیتهای خانه با همسرتان، یا برنامه زمانی شما در محل کار با همکار و رئیستان و یا حتی تعیین وقت ملاقات با دوستتان باشد.
۳. مبارزه با عوامل خارجیبا توجه به گستردگی نقش فناوریهای نوین در زندگی روزانه ما، گوشی تلفن همراه یکی از مهمترین عوامل و محرکهای خارجی در ایجاد حواسپرتی محسوب میشود.
تحقیقات نشان میدهد نادیده گرفتن تماس یا پیام تلفن همراه میتواند بهاندازه توجه به آن باعث حواسپرتی شود. ازاینرو در مورد گوشی تلفن همراهتان باید تصمیماتی بگیرید.
برای انجام این کار، بهسادگی از خود بپرسید که آیا فلان برنامه یا اپلیکیشن به شما خدمت میکند یا شما در حال سرویسدهی به آن هستید. اگر شما را به سمت تمرکز بر علایقتان سوق میدهد، آن را نگهدارید و اگر منجر به حواسپرتی میشود از آن خلاص شوید.
در مورد گوشی تلفن همراه چند نکته را باید در نظر گرفت:۱. همه برنامههایی را که دیگر لازم ندارید حذف کنید.
۲. برنامههایی را که از آن لذت میبرید ترجیحاً از گوشی به رایانه خود منتقل کنید.
۳. با مرتبسازی مجدد برنامهها در تلفن، از شلوغی صفحه اصلی خود کم کنید.
۴. تنظیمات اعلان را برای هر برنامهای که نیازی بهروزرسانی در آن ندارید (رسانههای اجتماعی و غیره) خاموشکنید.