پخش زنده
امروز: -
ایران مهد هنر صنایع دستی است؛ هنرهای برتری که ریشه در فرهنگ غنی کشورمان دارند.
فرش دستباف و گلیم از دوران باستان تا به امروز نماد اقوام ایرانی بوده است، که شهرت جهانی دارد.
فرشهای دستباف ایرانی با طراحی منحصر بفرد نمادی از سنت ایران است. این هنر در سده ۱۷ در به اوج شکوفایی خود رسید و تا امروز فرشهای دستباف ایرانی همچون گلیم، زیلو، قالی و قالیچهها را در زمره محبوبترین آثار صنایع دستی جهان قرار داده است.
فناوری تولید ظروف مسی و شیشهای و شکل دهی با طراحی خاص از قدیمی ترین تکنولوژیهای ایرانیان محسوب می شود.
ایرانیان در صنعت شیشه گری از پیشروان این علم بودند. دوران اوج این صنعت به دوره سلجوقیان باز می گردد.
ظروف مسی با توجه به قابلیت های خوبی چون میکروب زدایی در غذا، قدرت تحمل حرارت بالا و داشتن اشکال زیبا به سرعت در کشورهای مختلف گسترش یافت.
ظروف مسی با این ویژگی های منحصر بفرد جز صنایع دستی بسیار محبوب به شمار می آید که ایران سهم بسزایی در این صنعت را دارد.
سفال و سرامیک هم از کهنترین هنریهای طراحی در ایران است که نقش این صنعت در ساخت ابزار دکوری باعث محبوبیت جهانی این محصول شده است و که ایران سهم قابل توجهی در بازار جهانی این محصول به خود اختصاص داده است.
سفالگری ساخت ظروف گلی است که میتوان به پیالهها و کوزههای سفالی که از اعصار گذشته هم مورد استفاده بودند، نام برد.
ایران از صادرکنندههای اصلی مینا کاری و طراحی های معرق است که، چشم هر بیننده را محو خود میکند.
هنرهای چوبی از دیگر نمادهای محبوب صنایع هنر دستی ایران در جهان محسوب میشود که سهم قابل توجهی را در صنعت صادراتی کشور به عهده دارد.
آلیاژهای گران قیمت از زمان قدیم مورد علاقه ایرانیان و برخی دیگر کشورها بوده است.
اهالی شهرهای غربی و جنوبی دارای معادنی از آلیاژهای مختلف مثل طلا، نقره، فیروزه و… هستند و به تولید انواع زیورآلات با طرحهای متنوع براساس فرهنگ و هنر بومی خود مشغول هستند.
این زیورآلات، نقش مهمی در آداب و رسوم اقوام مختلفی ایرانی دارند که فرهنگی بر اساس این نوع پوشش خاص و تمایز آنها با یکدیگر به وجود آورده است.
زیورآلات و نحوه طراحی و شکل دهی فلزات گرانبها، مورد توجه کشورهای مختلف قرار گرفته است و به یک صنایع دستی لوکس تبدیل شده است، که امروزه بخشی از هویت هر قوم در این طرحهای اصیل این اقوام یافت می شود.
قلاب دوزی از مشهورترین آثار رودوزی ایرانی است.
در این هنر با استفاده از نخهای ابریشمی و رنگهای متنوع آثاری هنری فوق العاده ای بر روی پارچهها ایجاد میشود، ابزار مورد نیاز در این هنر بسیار ساده است.
قدمت این صنعت به دوره اشکانیان باز میگردد، این هنر هم هنر تزیینی پارچه محسوب میشود که آن تا آنجا پیشرفت که در دوره تیموریان پردههای تزئینی خانه کعبه را با استفاده از سرمه دوزی انجام داده اند.
در گذشته سرمهها معمولا از فلزات گرانبها مانند طلا و نقره ساخته میشدند، که در دوره های بعد، از فلزات آلیاژی دیگر با قیمت کمتر، هم استفاده شد.