گردش مجازی
سنگ آبهای ندوشن، پدیدهای طبیعی و شگفتانگیز
چشمههای آهکساز نیوک ندوشن و دره آب شور مجاوز آن، یکی از زیباترین پدیدههای زمینشناسی ایران محسوب میشود که در نوع خود بسیار منحصر به فرد است.
سنگ آب «اشنیز» ندوشن، یکی از همین پدیدههای وصفنشدنی استان یزد است که میتوان آن را نمونه بسیار کوچک باداب سورت دانست. اما یکی از شگفتانگیزترین منطقههای طبیعی ندوشن، دره سنگآبهایش است، جایی که چشمههای آب آن با شکلی پلکانی چشمانداز و نمای بسیار زیبایی را به تصویر کشیدهاند.
از ویژگیهای سنگآب ندوشن میتوان به خواص درمانی و رفع امراض پوستی اشاره کرد. در جریان بودن آبهای دائمی در دل بیابانهای یزد و داشتن گونههای گیاهی و جانوری متنوع بر زیبایی این اثر طبیعی ملی افزوده است. سنگآبهای ندوشن، یکی از بینظیرترین ژئوتوپهای طبیعی استان یزد است. دره سنگآبهای ندوشن در فهرست میراث طبیعی ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
روستای ندوشن که قدمتی چند هزار ساله دارد، با آثار و نشانههای فرهنگی، تاریخی و طبیعت بکر است که نباید از دیدن آن غافل شد. علاوه بر سنگآبهای دیدنی، این روستا جاذبههای دیگری هم دارد.
مسجد جامع
به محض پا گذاشتن در این مسجد، گویا وارد موزهای تاریخی شدهاید، به طوری که با دیدن منار جنبان، ستونهای سنگی، در و دیوار کندهکاری شده و کتیبههای سنگی و کتاب خطی در مسجد جامع ندوشن، درمییابید که این اثر باستانی در دل خود رمز و رازهای زیادی دارد. این مسجد، یکی از قدیمیترین مساجد یزد است.
منبر ۹۰۰ ساله
این منبر که قدمت آن به ۹۰۰ سال پیش برمیگردد، برخی از قسمتهای آن در موزه هنرهای زیبای «متروپولین» شهر نیویورک نگهداری میشود، اما باقیمانده اجزایش بعد از مرمت در مسجد جامع ندوشن خودنمایی میکند. این منبر ۲ متری از چوب گردو درست شده و در تزیین آن از هنر معرق، منبت و گره چینی بهره بردهاند.
مسجد آمنه گل
در میان بافت قدیمی ندوشن، مسجد دیگری دیده میشود که نمایی خشتی و سقف آجری گنبدی شکلی دارد که باید گفت در حال حاضر تنها قسمت باقیمانده مسجد آمنه گل، اتاق کوچکی است که سنگ نوشتهای با خط نسخ دارد که به سازنده و بانی مسجد اشاره کرده است.
قنات تاریخی
قناتها جزو باارزشترین سازههای تاریخی محسوب میشوند که نقش زیادی در پیدایش شهرها و تمدنها داشتهاند. شاید به همین دلیل است که از جایگاه خاصی در میان بناهای تاریخی برخوردارند. قنات تاریخی ندوشن که سازهای ارزشمند است، عمیقترین بخش آن ۴۸ متر عمق دارد، اما آنچه در طول این قنات بسیار جالب توجه است اینکه ۵۱ حلقه چاه برای لایروبی و تصفیه هوای داخل قنات تعبیه شده است.
برج چهاردر
این برج که از لحاظ ارتفاع و کاربرد با دیگر برجهای ندوشن فرق دارد، بنایی مربعیشکل است که ساختمانی یک طبقه با ارتفاعی کم دارد. داخل این بنا پلکانی خودنمایی میکند که به پشت بام برج میرسد و گفته میشود در گذشته از آن برای دشتبانی استفاده میکردند.
قلعه سفید
این قلعه تاریخی که در فاصله کمی از شهر قرار گرفته از سنگ و خشت ساخته شده است.
آب انبار شاه عباسی
آبانباری بجا مانده از دوران صفویه است که سقف آجری گنبدی شکلی دارد. در دو طرف آبانبار شاهعباسی، بادگیری چهاروجهی دیده میشود که جذابیت آن را دوچندان کرده است.
مسیر دسترسی به ندوشن
دره سنگآبهای ندوشن در روستای نیوک از توابع شهرستان میبد واقع شده و در ۱۳ کیلومتری جاده ندوشن به میبد جا خوش کرده است.
به دليل شيوع کرونا و براي کنترل اين بيماري به جای سفر واقعی از سفر مجازی در قرنطینه لذت ببرید.