گزارش مکتوب...
عادی انگاری کرونا ؛ تقصیر مردم یا کم کاری در نظارت
تداوم وضع و پایداری بیماری کرونا در مازندران با بی توجهی مردم و مسئولان به شیوه نامههای بهداشتی همچنان تداوم دارد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران؛ بی توجهی برخی مردم و مسئولان به شیوه نامههای بهداشتی با گذشت حدود ۸ ماه همچنان در مازندران تداوم دارد و این وضع باعث شد تا شمار بستریهای روزانه کرونایی در استان دوباره روند افزایشی یابد.
هنوز نه آمار مبتلایان کرونا کمتر و نه واکسن آن تولید شده ، اما تاملی بر رفتار عموم مردم حکایت از این دارد که کرونا ، عادیتر از آن شده است که افراد برای آن محدودیتی برای خود قائل شوند.
بساط دست فروشان در کنار خیابان ، پاساژها و فروشگاههای بزرگ در فضاهای سربسته، رستورانها و بوستانها همان حالت عادی را دارند.
تنها نشانه مبتنی بر رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک است که در بیشتر مواقع آن هم دیده نمیشود و یا به طور مدام بین ماندن روی دهان و بینی یا زیر چانه سرگردان است.
اما آنچه اکنون بیشتر مشهود است، درصد رعایت شیوه نامهها کاهش یافته است و وضع قرمز در بیشتر شهرها استمرار دارد.
هرچند در کنار این حساسیت رسانه ای، نگرانی و دغدغه مسوولان و برخی خانوادهها در این زمینه وجود دارد، اما دغدغه کرونا برای آنان بسیار کمرنگ شده و با توجه به طولانی شدن زمان شیوع، بسیاری از موارد لازم برای پیشگیری از بیماری را رعایت نمیکنند.
فروشگاه بزرگ چند طبقهای در بیشتر شهرهای مازندران به خصوص آمل، شلوغهای خاص خودش را دارد، عبوری گذرا از راسته بازار قدیمی شهر آمل و نیز هسته مرکزی این شهر تردد بیش از حد تصور شهروندان را نشان میدهد.
رستورانها و دیگر مراکز عرضه مواد غذایی هم حکایت بهتری نسبت به فروشگاهها و پاساژها ندارند.
ناقوس مرگ از این بار از کوچه باغها
نشستنها و دورهمیهای حاشیه بلوارها و مرکز شهر آمل هواداران خاص خود را دارد و گویی همچنان به شکوه روزهای قبل از کرونا برپا است.
صدای بوقهای کارناولهای شادی و همراهان عروسیها بعد از دو ماه صبور آن هم به واسطه ماههای محرم وصفر دوباره از سر گرفته شد و همزمان رونق دوبارهای به آرایشگاههای زنانه با شلوغهای گذشته بخشیده و هم اینکه محل میزبانی از خانوادههای عروس و داماد تغییرکرده است.
کوچه و باغها در شهر آمل در روزهای آخر هفته ، جور تعطیلی تالارهایی که به جرم بسته بودن فضای سالن ، با توجیه فضای باز شلوغتر از ماههای گذشته شده است.
اکنون دیگر به نظر نمیرسد کسی نگران همان کرونایی باشد که هشت ماه از ترس آن، خود را در خانه نهان کرده بودند.
حاصل چنین عادی انگاری، تداوم بر وضع قرمز کرونا در بیشتر شهرها و استانهای کشور است تا آنجا که رییس شبکه بهداشت ودرمان شهرستان آمل، از همزمانی بیماری آنفولانزا فصلی و پایدارماندن بیماری کرونا نگران کننده دانست.
دکتر فرامرز اکبری ، بیان اینکه بی تفاوتی مردم، کاهش حساسیت و عملکرد نامناسب برخی نهادهای نظارتی عامل اصلی در افزایش مبتلایان به کرونا خواهد شد ، گفت: آن چیزی که اکنون بیشتر از همه برای کادر بهداشتی ودرمانی نگران کننده شده، همزمانی فصل سرما وشیوع بیماری آنفولانزا و کرونا هست که در صورت ادامه روند کنونی و رعایت نکردن شهروندان، دوباره شیوع ابتلا را در شهرستان افزایش خواهد داد.
بیشترین ضربه کرونایی از تجمعات عروسیها و دورهمی خانوادگی
وی افزود: به علت همزمانی ماههای عزاداری محرم وصفر برخی مراسمهای عروسی وجشنهای خانوادگی متوقف شده بود، در روزهای گذشته این نوع مراسمها چراغ خاموش از سر گرفته شد و بی توجهی به تاکیدهای بهداشتی ، عواقب جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
رییس شبکه بهداشت و درمان آمل، برپرهیز و اجتناب ازهرگونه تجمعات اعم از برپایی جشنهای عروسی ، دورهمیهای خانوادگی، جشن تولدها و مواردی از این دست به شدت تاکید کرد و گفت: متاسفانه بیشترین ضربه و آسیب ناشی از مرگ و میر و ابتلای شهروندان به کرونا ناشی از برگزاری همین تجمعها در پیک اول و دوم بوده است.
بی تفاوت شدن شهروندان به زدن ماسک
دکتر اکبری، رعایت فاصله اجتماعی افراد نسبت به یکدیگر را همچنان به عنوان یک اصل وتوصیه بهداشتی در شرایط حاد کرونایی دانست و گفت: درکنار این اصل، زدن ماسک به عنوان جدیترین واصلیترین شیوه پیشگیری هست که همه مسئولان بهداشتی جهانی، کشوری و صاحب نظران حوزه بهداشت ودرمان به افراد توصیه وتاکید میکنند.
او گفت: بعد از فروکش کردن حداقلی موج دوم انتقال کرونا، متاسفانه برخی شهروندان نسبت به زدن ماسک بی تفاوت شدن وبدون ماسک در تجمعات وسطح شهر تردد میکنند.
۳ بیمارستان آمل همچنان کرونایی؟!
رئیس شبکه بهداشت و درمان آمل با بیان اینکه از ۵ بیمارستان شهرستان آمل که درموج دوم کرونا به طور کامل به پذیرش ودرمان بیماران کرونایی این شهرستان وشهرهای همجوار اختصاص داشت، گفت: از حدود دو ماه گذشته و با بهترشدن حداقلی وضع شهرستان که مرز فوق حاد را نیز رد کرده بود، با رعایت و همراه خوب شهروندان دو بیمارستان از پذیرش خارج شد و هم اکنون در ۳ بیمارستان دیگر شهرستان، همچنان بیماران کرونایی پذیرش و تحت درمان قرار میگیرند.
دکتر اکبری با بیان اینکه ایستادگی کادر بهداشتی و درمان درمقابله با بیماری کرونا باعث خستگی و حتی افسردگی این قشر در بیمارستانها و مجموعه درمانی شهرستان شده است، گفت: متاسفانه در این بین رییس بیمارستان امام خمینی آمل و یک پرسنل از این بیمارستان به علت شدت بیماری کرونا جان خود را از دست دادند.
او گفت: برخی تجهیزات بیمارستانی نیز دراین مدت بیش از حد ظرفیت و بازدهی استاندارد کارکرد داشتند و باعث فرسودگی ومستهلک شدن زودتر این تجهیزات میشود که در مواقع اوج و اضطراری پیامدهای ناگواری به همراه خواهد داشت.
شهروندان همراه باشند
رئیس شبکه بهداشت و درمان آمل از شهروندان خواست برای قطع انتقال زنجیره بیماری کرونا همه باید طبق شیوه نامههای بهداشتی رعایت کنند و زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از سفر و تجمعات و دورهمیها را تا عادی شدن وضع در اولویت بهداشتی فردی خود لحاظ کنند.
در شهرستان حدود ۴۰۵ هزار نفری آمل بنا بر گفته برخی آمارها، از ابتدای ورود کرونا تاکنون ، حدود نیمی ازجمعیت این شهرستان به این بیماری مبتلا شده اند و تعداد قابل توجهی نیز براثر شدت ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.
هر چند محدودیتها و سخت گیریهایی از سوی دولت در خصوص بازگشایی برخی امکان عمومی اعمال میشود که با توجه به به قرار گیری افراد و ایجاد تجمع که امکان سرایت را چند برابر میکند این سیاستها اعمال شده است، ولی میتوان گفت آنچه به رفتارعادی و روزمره مردم بر میگردد نشان از عادی انگاری کرونا دارد.
آنچه به عنوان درصد رعایت اصول بهداشتی از سوی مردم اعلام میشود؛ هر یک دهم درصد کاهش در میزان آن؛ برابر با افزایش تعداد مبتلایان، تعداد افراد بستری شده و شمار مرگ و میر ناشی از کرونا است.
نویسنده : مهدی غلامی