به گزرش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس،استاد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:
نداشتن تحمل لاکتوز اختلالی است که با کاهش توانایی هضم قند لاکتوز شناسایی میشود. نشانههای این مشکل میتواند شامل نفخ، اسهال و درد شکمی پس از مصرف لاکتوز باشد.دکترمهسا مؤذن افزود:عواملی همچون
افزایش سن، نژاد و تفاوتهای ژنتیکی ممکن است با نداشتن تحمل لاکتوز در ارتباط باشد. همچنین مواردی مانند
عفونت روده کوچک، جراحیهای دستگاه گوارش، اختلالات دستگاه گوارش (همانند سندروم روده تحریک پذیر)، اختلالات التهابی، ایدز یا سوء تغذیه میتواند منجر به بروز این مشکل شود. در کودکان نیز نبود تحمل لاکتوز به طور معمول به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی نسبت داده میشود.استاد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد:مدیریت این مشکل نیازمند
تغییر رژیم غذایی است و نشانههای آن با کاهش مصرف غذاهای حاوی لاکتوز کاهش مییابد. همچنین رژیم غذایی عاری از لاکتوز در افراد دارای کمبود «لاکتاز» (آنزیم موردنیاز برای هضم لاکتوز) ضروری نیست.
او اظهار داشت:بیشتر افرادی که
دچار سوء هاضمه لاکتوز هستند، میتوانند مقداری لاکتوز، معادل یک لیوان شیر را بدون علائم عمده مصرف کنند، به ویژه هنگامی که لاکتوز همراه با وعده غذایی یا به صورت پنیر یا محصولات لبنی تخمیر شده مصرف شود.
دکتر موذن افزود: ماست به عنوان یک محصول لبنی تخمیر شده، به دلیل محتوای پایین لاکتوز آن یا به علت فعالیت نوعی آنزیم به نام «گالاکتوزیداز» در ماست به خوبی تحمل میشودالبته حضور این آنزیم بستگی به روش فرآیند و مارک ماست مصرفی دارد.
استاد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه استفاده از
شیرهای بدون لاکتوز موجود در بازار نیز راهکار دیگری برای کاهش علائم، در این دسته از افراد است افزود: بسیاری از بزرگسالان با مصرف مقادیر متوسط شیر، به صورت دریافت تدریجی و افزایشی شیر در طی چند هفته، سرانجام نسبت به دریافت ۱۲ گرم لاکتوز در شیر (معادل یک لیوان شیر) سازگار میشوند.
وی با اشاره به اینکه تفاوتهای فردی در تحمل، ممکن است به میزان سازگاری روده فرد نسبت داده شود گفت: از نکات قابل توجه دیگر آن است که گرچه کره مقادیر ناچیزی لاکتوز دارد و در افراد دچار مشکل نبود تحمل لاکتوز قابل مصرف است، اما با توجه به ترکیبات آن و محتوای بالای چربی و میزان کلسیم پایین، جزو گروه روغنها (و نه لبنیات) محسوب میشود.
دکتر موذن افزود:باید در نظر داشت آن دسته از افرادی که به دلیل عوارض ناشی از نبود تحمل لاکتوز از مصرف محصولات لبنی پرهیز میکنند، اغلب به دریافت مکمل کلسیم نیاز دارند.