به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ فصل خزان طبیعت زمان چیدن میوه "به" یا همان هیوا در کوثر است.
این شهرستان بیش از ۳۷۵ هکتار باغ به دارد که حجم وسیعی از این درختان پر ثمر در باغ شهر گیوی واقع شده است.
در گیوی میوه به در ۳ طعم طعم ترش، شیرین و مَلَس تولید میشود که "به" با طعم تُرش در مرباسازی و از میوههای دارای طعم شیرین و مَلَس به عنوان تازه خوری استفاده میشود.
یکی از انواع دیررس از این میوه نیز که به نام محلی "آجی شیرین" شناخته میشود دارای ماندگاری بالایی است که تا عیدنوروز هم در خانه باغها یا کلبههای باغی نگه داری میشود.
خلیل نیکشاد رییس سازمان جهاد کشاورزی استان آب و هوا، اقلیم، ارتفاع از سطح دریا، باغداران کاربَلَد و همچنین سلامت و بهداشت خاک و آب شهر گیوی و این منطقه را از مجموعه عوامل مهم در پرورش و تولید میوه به باکیفیت اعلام کرد و گفت:: ۱۶ رَقم از میوه "به" در شهر گیوی تولید میشود که یکی از غالبترین ارقام این میوه مرغوب و خاص رقم "حاج آقاکیشی" است که خود شامل انواعی از جمله "اَمرودی"، "آلمایی" و "قلعه ای" که از برترین ارقام از میوه "به" است.
"دُم سیاه"، "آجی شیرین"، "خاچا شیرین"، "آق هیوا" (تُرش سفید)، "تُرش معمولی"، "تُرش دیررس"، "مَلَسی" و "آمرودی معمولی" نیز از دیگر ارقام این میوه است.
طبق اظهار اهالی گیوی از قدیم الایام؛ به غیر از میوه "به" که مصرف تازه خوری دارد، سایر اجزای آن از جمله شکوفه، برگ، دانه این درخت بهشتی نیز دارای خواص دارویی و درمانی ویژهای است.
از دیگر برکات این میوه خاص، ایجاد اشتغال فصلی برای چندصد جوان در سطح شهرستان کوثر است.
گیوی مرکز شهرستان کوثر در ۸۰ کیلیومتری جنوب استان اردبیل به شهر هیوا یا همان "به" معروف است.