گفتگوی ویژه قرآنی
وقف باید مردمی باشد
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه باید ظرفیت مردمی به کمک وقف بیاید گفت:نقش مردم در وقف اساسی و نقش حاکمیت فرعی است.
به گزارش خبرنگار
گروه علمی فرهنگی خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین امرالله حسنی نیا در گفتگوی ویژه قرآنی صبح امروز درباره موضوع وقف افزود: با توجه به قرار گرفتن در هفته وقف باید بتوانیم سنت وقف را به درستی تبلیغ کنیم، زیرا مقوله وقف چشمه همیشه جاری و سنت حسنه است و البته وقف در همه ادیان و مذاهب وجود دارد و در دین اسلام با توجه به این که احکام اسلام به درستی مطرح شده از همه سنتهای خوب همه ادیان موضوعات مختلف از جمله وقف در این دین هم گلچین شده است.
وی با بیان این که وقف به چشمه همیشه جاری تشبیه شده است، گفت: صدقه روزانه در طول روز مصرف میشود و به اتمام میرسد، اما آب یک چشمه همیشه جاری است و ثمره آن همیشه حفظ میشود و وقف مانند یک چشمه همیشه جاری است که عین مال حفظ میشود و مال هم مستهلک نمیشود و ثمره آن همیشه باقی میماند.
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه مردم باید به سازمان وقف اعتماد داشته باشند، افزود: اگر اعتماد مردم به سازمان وقف کمرنگ شود این سنت صدمه میبیند و وقف نامهها بالاترین سند محسوب میشوند و غیر قابل تغییر هستند و تا زمانی که فرد زنده است در صورت تعیین زمان مشخص از سوی واقف، وقف باید اجرا شود.
حجت الاسلام حسنی نیا به برخی از چالشهای مربوط به موضوع وقف اشاره کرد و گفت: وقف نباید تغییر کند و سازمان اوقاف یا حاکمیت باید بر این موضوع نظارت داشته باشند و عین آن، نیت واقف عمل شود از جمله چالشهای مربوط به موضوع وقف این است که سازمان اوقاف به تنهایی نمیتواند در این موضوع فعالیت داشته باشد بنابراین باید حکومت و دولت نیز به این موضوع ورود پیدا کند و اگر مردم بدانند که ظرفیت فعالیت آنها در امور مربوط به وقف چقدر تأثیرگذار است موقوفات خود را بیشتر میکنند.
وی تاکید کرد: تغییر قوانین در دورههای مختلف یکی دیگر از چالشهایی است که در موضوع وقف وجوددارد چنانچه که در دوره پهلوی تلاش میشده که وقف از بین برود و خوشبختانه با پیروزی انقلاب در سال ۵۷ این موضوع ادامه پیدا کرد و وقف دوباره رونق گرفت.
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به این که وقف باید مردمی باشد، افزود: اگر موضوع وقف در سازمان اوقاف ثبت شود تا ابد حفظ میشود، ولی اگر شخص واقف موضوع وقف را تنها به زمان زنده بودن خود موقوف کند این موضوع میتواند تغییر کند و در شرایط مختلف وضعیت وقف تغییر میکند و همین یکی از چالشهای موضوع وقف است.
حجت الاسلام حسنی نیا درخصوص موضوع دماوند گفت: وقف این موضوع و موضوعات مربوط به این امر کاری شطینت آمیز بوده و تمام تلاش در این موضوع برای این بوده است که چنین مواردی به بحث نظارت قاضی و حاکمیت نرسد و این موضوعات به راحتی در بین سازمانها برطرف و این اختلافات حل شود بنابراین کسانی که چنین موضوعاتی را مطرح میکنند باید با آنها برخورد شود، زیرا این موضوعات به نهاد وقف ضربه میزند و مشکلات زیادی را در میان آحاد جامعه و مردم بوجود میآورد.
وی با بیان این که بیش از هزار بیمارستان ما در بحث خیریه و وقف قرار دارد، افزود: با توجه به بحث کرونا فعالیت این بیمارستانها در برخورد با مردم و ارائه مواد ضدعفونی کننده متفاوت است چنانچه براساس وقف نامههای هر یک از بیمارستانها فعالیت آن بیمارستان تعیین میشود و اگر غیر از این عمل شود خلاف قانون است و با متخلفان برخورد میشود.
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این که باید در امور وقف و اجرای آن جدیتر برخورد شود، گفت: باید مجلس به این موضوع ورود پیدا کند چرا که بحث حمایتی از نهاد وقف باید در خود مجلس هم مطرح شود و خود مجلس باید به عنوان یک رسالت ذاتی به این موضوع توجه کند.
حجت الاسلام حسنی نیا تاکید کرد: هم اکنون ۱۲ هزار مدرسه وقفی در کشور وجود دارد که فعالیت این مدارس مورد بررسی سازمان اوقاف قرار گرفته است بنابراین نقش مردم در وقف اساسی است و نقش حاکمیت فرعی محسوب میشود.
وی در ادامه گفت: در کتاب استفتائات وقف تمام سوالات مربوط به موضوع وقف از مقام معظم رهبری پرسیده شده و پاسخ سوالات ذکر شده است بنابراین توصیه میشود که ادارات مختلف از این کتاب بهرهمند شوند.
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه تاکید کرد: با توجه به اینکه وقفهای قرآنی در کشور اندک است باید در سطح جامعه موسسههای خیریه این نوع وقف رونق بگیرد و باید این نوع وقفها ثبت شود.