حقایق سرزمین فراعنه
حقایقی درباره سرزمین فرعونها را بخوانید که نمیدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سرزمین فرعونها بیشتر به دلیل داشتن اهرام بزرگ، مومیاییها و جواهرات پنهان مشهور است اما چقدر درباره این کشور پر رمز و راز میدانیم؟
اطلاعات بیشتری درباره مصر باستان داشته باشید.
۱. مصریان باستان بیش از ۱۴۰۰ خدا را پرستش میکردند
موجوداتی که در سنت باستانی مصر به عنوان خدا شناخته میشوند، به سختی قابل شمارشاند. نوشتههای مصری، نام بسیاری از خدایان را فهرست میکنند که سرشت آنها ناشناخته است و حتی نامی از آنها برده نمیشود.
"جیمز پیتر آلن"، مصر شناس، تخمین میزند که ۱۴۰۰ خدا در نوشتههای مصری نام برده شده، در حالیکه همکارش "کریستین لیتز" میگوید هزاران هزار خدا وجود داشته است!
۲. قدیمیترین لباس در مصر کشف شده است که قدمت ۵۰۰۰ ساله دارد
قدیمیترین لباس در مقبرهای در ۵۰ کیلومتری قاهره کشف شده است. آزمایشات انجام شده، این لباس را قدیمیترین لباس بشر شناخته است که قدمت آن به ۵۰۰۰ سال پیش باز میگردد.
محققان، این لباس را متعلق به زنی لاغر اندام یا یک نوجوان دانستهاند. در حال حاضر، قدیمیترین لباس جهان در موزه آثار باستانی مصر در لندن به نمایش گذاشته شده است.
۳. در مرز بین کشورهای مصر و سودان فضایی وجود دارد که به هیچیک از دو کشور تعلق ندارد
آن را بیر طویل یا بئر طویل میگویند. ناحیهای به مساحت ۲۰۶۰ کیلومتر مربع بین مرز سودان و مصر است که تحت قیمومیت هیچ کشوری نیست. با وجود شکل چهار ضلعی این ناحیه گاهی مثلث بیر طویل نامیده میشود. ناحیه بیر طویل از معدود مناطق جهان است که تحت قیمومیت هیچ کشوری نیست.
۴. کشور سودان اهرام بیشتری نسبت به مصر دارد
گر چه بیشتر افراد، کشور مصر را کشور اهرام میدانند و در حقیقت بزرگترین و مشهورترین هرم نیز در این کشور قرار دارد اما این کشور سودان است که با وجود ۲۲۰ هرم، بیشترین اهرام در دنیا را دارد.
۵. اهرام مصر بهدست بردهها ساخته نشده است!
گر چه این معمول است که بسیاری فکر کنند اهرام مصر بهدست صدها هزار برده که در سختترین شرایط کار میکردند، ساخته شده است اما مدارک باستانشناسی نشان میدهد این اهرام بهدست ۵۰۰۰ کارگر دائمی که به آنها حقوق نیز تعلق میگرفته و ۲۰۰۰۰ کارگر موقتی، ساخته شده است.
۶. مصریان باستان روی بالشهای سنگی میخوابیدند
مصریان باستان از بالشهایی از جنس چوب یا سنگ برای بالاتر نگه داشتن سر از سطح زمین استفاده میکردند. این بالشها معمولا برای ثابت نگه داشتن سر اجساد استفاده میشد، زیرا آنها معتقد بودند این کار باعث میشود که شیاطین از اجساد دور بمانند.
۷. مصریان باستان برای گربههای خود عزاداری میکردند
گربهها در مصر باستان از اهمیت بالایی برخوردار بودند. مردمان آن دوره، این حیوانات را مقدس میشمردند، طوریکه اگر گربهای میمرد، صاحب آن برای او همانند یک عضو از خانواده خود عزاداری میکرد. این عزاداری معمولا با تراشیدن ابروها همراه بود.
۸. همه مردگان مومیایی نمیشدند
مومیاییکردن مردگان از جمله کارهایی است که در مصر باستان بسیار شهرت داشت اما از آنجایی که عملیات هزینهبر و زمانبری بود، معمولا افراد ثروتمند جامعه را مومیایی میکردند.
بیشتر مردمان مصر باستان، پس از مرگ در چالههای ساده و کوچکی در صحرا رها میشدند. دلیل مومیاییکردن مردگان این بود که مصریان معتقد بودند این مردگان فرصتی برای بازگشت به زندگی خواهند داشت و این مهم است که تا جای ممکن بدن آنها به صورت فیزیکی سالم بماند و در وضعیت خوبی قرار داشته باشد!
۹. مردم غذای خود را با مردگان به اشتراک میگذاشتند
مقبرهها بهعنوان خانه ابدی مردگان مومیاییشده، در نظر گرفته و طوری طراحی شده بود که اعضای خانواده یا مریدان آن شخص میتوانستند به قسمتهایی از داخل مقبره بروند. آنها معمولا داخل مقبره برای این مومیاییها غذا و آب میگذاشتند.
۱۰. از اهرام ثلاثه مصر بزرگتر نیز وجود دارد
شاید اهرام ثلاثه جیزه، معروفترین و بلندترین هرم در جهان باشد اما بهتر است بدانید بزرگترین هرم جهان، در کشور مکزیک پیدا شده است. این هرم که چولولای بزرگ نام دارد، دو برابر اهرام ثلاثه وسعت دارد. هرم چولولا برای سالیان دراز از دید انسانها مخفی بود که علت آن، پنهان شدن این هرم در زیر گیاهان گفته شده است.
۱۱. تقویم مصری جهت پیشبینی زمان طغیانهای نیل اختراع شد
یکی از چرخههای طبیعی در مصر، طغیان رود نیل بود که تأثیر منفی در زندگی کشاورزان داشت. این علت سبب شد با اندازهگیری دقیق بالا آمدن سطح آب، میزان برداشت محصولات و طغیانهای نیل، مصریها دست به اختراع تقویمی بزنند که آنها را از این فاجعه آگاه سازد.
۱۲. زنان مصر باستان از امتیازات بالایی برخوردار بودند
زنان مصر باستان بر خلاف سایر زنان در جهان باستان از امتیازات بالایی در جامعه برخوردار بودند و میتوانستند مالک یک کسب و کار یا خانه شوند و معامله انجام بدهند. در مصر باستان، زنان و مردان از امتیازات اجتماعی برابر برخوردار بودند.
۱۳. مصریان مومیاییکردن اجساد را اختراع نکردند
زمانی که نام مومیایی به گوش میرسد، ذهن انسان به سمت پادشاه و فرعونهای مصر سوق پیدا میکند که پس از مرگ به صورت مومیاییشده در قبرها دفن میشدند اما بهتر است بدانید پروسه مومیاییکردن اجساد، نخستین بار بهدست یک قبیله در آمریکای جنوبی انجام شد.
این اقدام که چینچورو نام داشت، نوعی مراسم مذهبی محسوب میشد و ۲۰۰۰ سال قبلتر از نخستین مومیایی در مصر، به ثبت رسید.
۱۴. اسب آبی، نماد بدیمنی در مصر باستان
خرافات و قدیسگرایی، یکی از ویژگیهای انسانهای زمان باستان و امکان نفرت یا محبوبیت بیدلیل از یک موجود، جسم و غیره، در زمان گذشته بسیار شایع بود. در مصر باستان، اسب آبی، نماد بدیمنی شناخته میشد و نام او در کنار سِت، خدای هرج و مرج در مصر باستان آورده میشد.
یکی از دلایلی که سبب شد این حیوان شوم خوانده شود، احتمال کشتهشدن توتعنخآمون، فرعون پرآوازه مصریها به دست اسب آبی بود.
۱۵. خمیردندان در مصر باستان کشف شد
با وجود اینکه در زمان باستان چیزی به عنوان دندانپزشک وجود نداشت، مصریها با اختراع خمیردندان، نقش پر رنگی در بهداشت دهان و دندان داشتند. مواد تشکیلدهنده خمیردندان در مصر باستان، پودر سم گاو نر، خاکستر و پوست تخم مرغ سوختهشده، بودند.
جالب است بدانید به دلیل اعتقاد مصریان باستان به زندگی بعد از مرگ، در کنار اجساد مومیاییشده، خلال دندان قرار میدادند تا مردگان، پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را تمیز کنند!