پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت علمی سازمان پزشکی: قرص برنج بسیار کشنده است و هیچگونه مصرف پذیرفته شدهای در کشور ما ندارد.
خانم دکتر مریم اخگری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ گفت: قرص برنج یا آلومینیوم فسفید برای حشره کشی در داخل برنج و بیشتر در نواحی شمالی کشور استفاده میشود، اما مصرف آن در کشور ما به قصد خودکشی هم زیاد شده است.
وی گفت: قرص برنج مادهای است که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آن را به عنوان دارو و مادهای غیرمجاز تلقی کرده است و هرگونه ورود و توزیع یا در اختیار داشتن و در اختیار قرار دادن آن جرم محسوب میشود، اما متاسفانه برخی عطاریها از مبادی غیررسمی این ماده را وارد میکنند و در اختیار متقاضیان قرار میدهند.
متخصص سم شناسی و داروشناسی افزود: قرص برنج بسیار سمی است و توصیه میکنیم به جای آن از قرصهای سیر که در داروخانهها موجود و بی خطر است، استفاده شود که میتواند جایگزین خوبی برای جلوگیری از ایجاد حشرات در برنج باشد.
خانم اخگری افزود: اگر هم کسی قرص برنج در منزل نگهداری میکند حتما در جای سربسته قرار دهد تا در دسترس کودکان نباشد، چون گازی از این قرصها متصاعد میشود که میتواند ایجاد مسمومیت کند.
در پروندههای پزشکی قانونی خانوادهای را داشتیم که در انبار برنج استراحت میکردند و به دلیل گازهای متصاعد شده از قرص برنج که داخل برنج بود؛ همه افراد این خانواده فوت کردند.
وی گفت: متاسفانه ما هر روز شاهد مرگ براثر استفاده از قرص برنج هستیم و هم اکنون پروندهای به دست مان رسید که آقای جوانی به خاطر مسمومیت با قرص برنج فوت کرده است که در آزمایشگاه و نمونه برداریها متوجه شدیم که این فرد قرص برنج مصرف کرده است؛ بنابراین گزارش روابط عمومی سازمان پزشکی قانونی کشور هم اعلام کرده است پارسال ۹۱۹ نفر در کشور بر اثر مسمومیت با قرص برنج جان خود را از دست دادند، این رقم در مقایسه با سال قبل از آن که آمار تلفات ۸۲۵ نفر بود، ۱۱.۴ درصد بیشتر شده است.
۵۸۶ نفر از این تعداد مرد و ۳۳۳ نفر زن بودند و استانهای تهران با ۲۲۰ نفر، مازندران با ۱۲۲ نفر و گیلان با ۸۵ فوتی بیشترین آمار مرگ ناشی از مسمومیت با قرص برنج را داشته اند.
پس از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از مصرف خوراکی قرص فسفید آلومینیوم، علایم و نشانههای مسمومیت ظاهر میشوند و مرگ در مدت کمتر از ۶ ساعت ممکن است، رخ دهد.
با توجه به اینکه تاکنون مکانیسم دقیق بروز آثار سمی فسفید آلومینیوم در انسان شناخته نشده است، هیچ پادزهر اختصاصی در درمان مسمومیت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درمانی تنها شامل کارهای حمایتی ـ علامتی است.