پخش زنده
امروز: -
فن آوری زمین گرمایی در گلخانه راهی برای کاهش هزینه های تولید است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، خرج کمتر سود بیشتر شعاری که یکی از اصول افزایش بهره وری و موفقیت هر کسب و کار در علم اقتصاد است.با توسعه و پیشرفت علم روشهای رسیدن به این شعار هم روز به روز با تحقیق و توسعه کاملتر شده و توانسته غیر ممکن ها را ممکن کند از جمله با توسعه صنعت گلخانه ضرب المثل ایرانی زمستان و خیار را محقق کرده است.
به لطف فن آوری گلخانه و دانش گیاه شناسی محصولات متنوع خارج از فصل همچون توت فرنگی ،گوجه فرنگی خیار و گل های زینتی تولید می شود.
علت موفقیت این گلخانه ها کنترل عوامل محیطی از جمله آب و دمای هوا است.
کنترل دمای هوا آن هم در هوای شب های سرد زمستان تامین مداوم انرژی چالشی بزرگ محسوب می شود . چالشی به بزرگی تامین مداوم سوخت گاز و یا گازوئیل آن هم با افزایش مداوم کرایه های های حمل و نقل و استهلاک بخاری ها و آلودگی هوا .
خانم رضا عرب مسوول طرح توسعه گلخانه های سازمان جهادکشاورزی گلستان می گوید: تا سال ۱۳۹۶ در گلستان ۱۲ هزار مترمربع گلخانه وجود داشت اما از سال قبل و با بیشتر شدن حمایت دولت، سطح کشت گلخانه ای استان به بیش از ۱۹۸ هزار مترمربع افزایش یافته است.
این یعنی تامین انرژی فسیلی برای توسعه این گلخانه ها به توسعه زیر ساخت های شرکت نفت و شرکت گاز نیاز دارد که خود مانعی بزرگ بر سر توسعه گلخانه ها خواهد بود.
البته اینجا هم دانش به کمک انسان آمده است و آن استفاده از دانش زمین شناسی و معرفی انرژی زمین گرمایی یا ژئو ترمال است .
سه گلخانه در گلستان به روش ژئوترمال ساخته شده که شامل گلخانه آقای فرش باف در مینودشت،شرکت بهکاشت صنعت گنبد کاووس و شرکت لاله زار گنبد کاووس که آقای فرش باف در نزدیک شهرستان مینودشت گلخانه ژئو ترمال را اجرا کرده است.
عیسی کرامتلو کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی می گوید: با نصب اتاسیسات ژئوترمال هرمتر مربع 30 هزار تومان هزینه احداث گلخانه افزایش می یابد.
ساختار گلخانه ژئو ترمال هم مانند گلخانه معمولی است اما در زیر گلخانه تونل هایی به عمق 3 و نیم متر حفر می شود که دمای آن روی 24 درجه ثابت است و اگر جریان هوای آن به داخل گلخانه بچرخد دمای گلخانه را ثابت نگه می دارد.
مسوول طرح توسعه گلخانه های سازمان جهادکشاورزی گلستان می گوید تفاوت ویژگی اقلیم گلستان با استانهای دیگر موجب شده عملکرد ژئو ترمال کمتر از استانهای خشک باشد.
خانم رضا عرب می گوید: تفاوت دمای کمتر شب و روز در گلستان به خصوص در زمستان و دمای بسیار زیاد و رطوبت نسبی بالای زیر گلخانه در تابستان باعث هم دم شدن تونل های زیر زمینی گلخانه ژئو ترمال در گلستان می شود.
وی می گوید: تعداد مقالات پژوهشی در این زمینه بسیار اندک است و باید برای افزایش کارایی آن تحقیقات بسیاری صورت بگیرد.
مسوول طرح توسعه گلخانه های سازمان جهادکشاورزی گلستان می گوید : مصرف گاز یک هکتار گلخانه حدود70 هزار متر مکعب است که با روش ژئو ترمال 30 درصد هزینه سوخت کاهش می یابد.
خانم رضا عرب با اشاره به هزینه های ساخت گلخانه می گوید :10 درصد از هزینه احداث گلخانه ژئو ترمال بیشتر از گلخانه معمولی است اما با صرفه جویی در مصرف سوخت و افزایش 25 درصدی تولید ظرف 5 تا 7 سال هزینه های آن به مالک برمی گردد.
عیسی کرامتلو کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی می گوید:علاوه بر حذف هزینه های سوخت به علت افزایش دو ماهه زمان برداشت میزان تولید محصول در گلخانه ژئو ترمال 25 درصد بیشتر است.
جهاد کشاورزی برنامه هایی برای توسعه گلخانه ها اجرا کرده است.
خانم رضا عرب می گوید : تا سال 1404 پایان برنامه ششم توسعه گلستان باید 1000 هکتار گلخانه داشته باشد.
وی می افزاید : از سال 96 که تنها 11 هکتار گلخانه در گلستان بود تا کنون302 هکتار قرار داد برای احداث گلخانه قرار داد بسته شده که حدود 90 هکتار آن به بهره برداری رسیده است .
خانم رضا عرب می گوید : حدود 44 هکتار از گلخانه های موجود به تولید سبزی و صیفی مشغول است که سالانه 14 هزار تن محصول تولید می کند.
معاون مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان می گوید: تا 80 درصد از هزینه کل گلخانه را تسهیلات می دهد.
فرهانی می گوید : نرخ سود این وام 14 ونیم درصد در مناطق برخوردار و 12 ونیم درصد برای مناطق محروم است.
محدودیت منابع آبی را یکی از معضلات رونق کشاورزی استان است .
رییس سازمان جهادکشاورزی گلستان می گوید: توسعه گلخانه ها از سیاست های این سازمان است.
مختار مهاجر می افزاید: در برنامه های ششم و هفتم توسعه کشور ایجاد هزار و ۵۰۰ هکتار گلخانه به روش کشت بدون خاک (هیدرو پُنیک) برای گلستان پیش بینی شده است .