پخش زنده
امروز: -
معیارهای انتخاب دوست در چارچوب اهداف و ویژگیهای شخصیتی میتواند در موفقیت و شکست ما دخیل باشد و سبک زندگی را دگرگون کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ "دوست" واژهای قدیمی است که همه ما تجربههای مختلفی از آن داریم؛ تلخ و شیرین.
عسل و فرشته دو دوستی هستند که با ما در یکی از پارکهای تهران به گفتگو نشستند؛ دو دوست که به لحاظ پوشش شبیه هم هستند و با دقت به یک دیگر گوش جان میسپارند.
وقتی به آنها نزدیک شدم تصور کردم از سالها پیش یکدیگر را میشناسند. اما عسل میگوید: ۴ سال است که با فرشته آشنا شدم، از آنجا که او مشوق خوبی برای من بود و مشورت هایش در زندگی و کار کمک کننده بود، احساس کردم که میتوانم به او اعتماد کنم، اما همیشه حدود و مرزهای دوستی را رعایت کرده ایم.
این دو دوست ۱۰ سال اختلاف سنی دارند، اما هر دو وجود دیگری را لازم میداند که در پریشانی و اضطرابهای زندگی دستگیر هم باشند.
خانم فرشته میگوید: کافی است مشکلی داشته باشم فقط با یک تلفن با دوستم آرام میشوم؛ احساس میکنم حرف هایش میتواند راه سعادت و موفقیت را برای من هموار کند.
ارتباط دوسویهای که در خلال آن حرفهایی انگیزه بخش منتقل میشود، حالا به عسل کمک کرده است در کارش به موفقیت برسد.
موفقیت خانم عسل نه تنها باعث حسدورزی در فرشته نشده است بلکه به پیشرفتهای دوستش افتخار میکند.
خانم عسل میگوید: برای رشد کردن در زندگی باید دوست موفق داشته باشیم، چون ما از دوستمان تاثیر میگیریم و در هم تاثیر میگذاریم مثل همان کمال همنشینی است که از قدیم گفته اند.
خانم فرشته میگوید: مگر میشود با کسی نشست و برخاست کنیم و تاثیر نگذاریم و نپذیریم؟ به همین خاطر است که باید بیشتر به انتخاب دوست توجه و دوستی انتخاب کنیم که در رفتار با دیگران تعادل را حفظ میکند.
او از حرفهای دلنشین خانم عسل میگوید و اضافه میکند: عسل همیشه امید را در دلم زنده میکند؛ من را ناامید نمیکند و ضعف هایم را به رخم نمیکشد؛ در عین حال انتقادهای سازندهای میکند که باعث اصلاح فلان رفتارم میشود.
عسل میگوید: نتیجه همنشینی تصمیمهایی است که در آینده باعث موفقیت ما میشود یا شکست.
البته این همان نکتهای است که روانشناسان بر آن اتفاق نظر دارند.
با مرجان حقیقت گو روانشناس به صحبت مینشینم او هم دوست یابی را کلید کامرانی یا ناکامی افراد میداند و میگوید: باید از که کودکی چارچوب دوستی و دوست یابی مورد توجه قرار گیرد.
دوست میتواند شبیه یک الگو باشد و دوست یابی هنری است که والدین باید به فرزندانشان آموزش دهند.
وی اضافه میکند: والدین باید بتوانند بچهها را اقناع کنند که فلان دوست با مشخصاتی از جمله عزت نفس پایین و حسود میتواند برای او خطرآفرین باشد.
از این روانشناس میپرسم آیا مراجعانی داشته اید که گرفتار دوست بد شده باشند و آنها را از اهدافشان دو کرده باشند؟
در جواب میگوید: مراجعان زیادی دارم که دوست گرفتارشان کرده با یک نخ یا دو نخ سیگار شروع شده و حالا واقعا به بن بستهای بزرگی رسیدند.
بن بستهایی که دوستان به اصطلاح ناباب در زندگی افراد زیادی ایجاد کرده اند.
فرشته و عسل دوستهای خوبی که همراه یک دیگر هستند نیز از افرادی میگویند که دوست راه خوشبختی را برای برخی دور کرده است.
فرشته میگوید: یک نفر را میشناسم که دوست ناامید انگیزه را از او گرفت و با اینکه رتبه اول دانشگاه بود، اما راهش را گم کرد و نتوانست به موفقیتهایی که شایستگی آن را داشت برسد.
مثال هایشان هم از افرادی که راه سعادت را با رفقای خود طی کردند، شنیدنی بود.
عسل گفت: زندگی سردار پورجعفری را وقتی میبینیم که با دوست قدیمی اش سردار سلیمانی همراه بود به این فکر میکنم که من هم باید در انتخاب دوستم دقت کنم، چون دوست سبکی از زندگی را در من پرورش میدهد. شهیدان ابومهدی المهندس و پورجعفری را ببینیم؛ همین دوستی با حاج قاسم باعث سربلندی همه آنها در دنیا و آخرت شد.
فرشته هم میگوید: اینها واقعا رفیق بودند، چون سعادت آن یکی را سعادت خود میدانستند و آخر هم سعادت دنیا و آخرت نصیبشان شد. این عزیزان در زمان ما بودند مگر میشود الهام نگرفت؟ من معنی سعادت و شقاوت را در هم نشین میدانم.
این دو دوست میگویند: قطعا به فرزندانمان هم یاد میدهیم که با انتخاب دوست خوب موفق میشوند و برای جامعه هم میتوانند الگویی مثال زدنی از موفقیت و خوش بختی باشند؛ و در آخر...
با فرشته و عسل خداحافظی کردم و به تعداد دوستان خوب خودم فکر کردم؛ اینکه همراهی کدامشان میتواند حالم را خوب کند و دریچه امید و انگیزه را به روی من باز کند؟