با شروع فصل سرما و افزایش ابتلا به آنفلوانزا
اصول مراقبت در برابر آنفلوانزا
با شروع فصل سرما و افزایش ابتلا به بیماری آنفلوانزا علاوه بر شیوع ویروس کرونا لزوم مراقبت بیشتر در مقابل این بیماری را الزامیست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه هاروارد، فصل پاییز از فصول ماقبل خود متفاوت است. بازگشت به مدارس، ورزشهای تخصصی فصل و بسیاری از دیگر فعالیتهای مرتبط با این فصل، امسال مدیون کووید ۱۹ بوده اند. ولی بازگشت آنفلوانزا، کاملا عادی است و پاییز امسال از این نظر، تفاوتی با سالهای گذشته ندارد. آنفلوانزا چیزی بیش از یک سرماخوردگی است.
همان اقداماتی که برای پیشگیری و شیوع کرونا اعلام شده است، برای آنفلوانزا نیز پیشنهاد میشود: شستن مرتب و کامل دست ها، استفاده از ماسک، نبوسیدن همدیگر، جلوگیری از انتشار محتویات دهان حین سرفه یا عطسه با استفاده از آرنج، دوری کردن از افراد بیمار و دور شدن از دیگران در صورت ابتلا.
گر چه بسیاری از مردم بعد از ابتلا به آنفلوانزا با استراحت و مصرف مایعات، بهبود مییابند، ولی هزاران آمریکایی همه ساله بر اثر ابتلا به این بیماری جان میبازند و میلیونها نفر نیز به علت ابتلا به آن، از حضور در مدرسه یا محل کار باز میمانند.
آنفلوانزا جدی است، ولی میتوان از آن پیشگیری، و در صورت ابتلا، آن را درمان کرد.
فصل آنفلوانزای امسال به علت نگرانی از کرونا، پیچیدهتر شده است.
همان اقداماتی که برای پیشگیری و شیوع کرونا اعلام شده است، برای آنفلوانزا نیز پیشنهاد میشود: شستن مرتب و کامل دست ها، استفاده از ماسک، نبوسیدن همدیگر، جلوگیری از انتشار محتویات دهان حین سرفه یا عطسه با استفاده از آرنج، دوری کردن از افراد بیمار و دور شدن از دیگران در صورت ابتلا.
ویروسهای آنفلوانزا متعددند؛ نزدیک به همه موارد آنفلوانزا به علت ابتلا به گونههای آنفلوانزای A یا B ایجاد میشوند. آنفلوانزای نوع A گونه جدی تری است.
از آنجا که ویروس آنفلوانزا سال به سال تغییر چهره میدهد استفاده از واکسن آنفلوانزا، الزاما از شما در برابر بیماری امسال محافظت نمیکند؛ به همین علت برخی از کسانی که واکسن میزنند دوباره به آنفلوانزا مبتلا میشوند. ویروس های آنفلوانزا با ویروس کرونا متفاوتند.
از آنجا که ویروس آنفلوانزا سال به سال تغییر چهره میدهد استفاده از واکسن آنفلوانزا، الزاما از شما در برابر بیماری امسال محافظت نمیکند؛ به همین علت برخی از کسانی که واکسن میزنند دوباره به آنفلوانزا مبتلا میشوند.
این نکته نیز مهم است که
ویروسهای آنفلوانزا با ویروس کرونا متفاوتند.
اپیدمیهای آنفلوانزا
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، سی دی سی، برآورد میکند در فصل آنفلوانزا در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بالغ بر ۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به آنفلوانزا مبتلا شدند و از این تعداد ۱۶ میلیون نفر به پزشک مراجعه کردند و بیش از ۳۰ هزار نفر نیز مردند.
آنفلوانزا از طریق قطرکهای سبک دستگاه تنفس، حین سرفه یا عطسه یا حتی گفتگوی معمولی منتشر میشود.
چرا زمستان؟
آنفلوانزا زمستان را دوست دارد؛ در نیم کره شمالی بین ماههای نوامبر و مارس این بیماری شایع میشود، ولی در نیم کره جنوبی از ماه مه تا سپتامبر شاهد شیوع آن هستیم.
در استوا هیچ فصل واقعیای برای آنفلوانزا وجود ندارد و شیوع این بیماری اندک است.
بسیاری از عفونتهای تنفسی در زمستان، هنگامی که مردم در زیر یک سقف، گرد هم میآیند شایع میشوند؛ ولی دانشمندان دریافتند این ویروس در هوای سرد، بسیار بهتر منتشر میشود.
رطوبت پایین یکی از عوامل تشدید کننده بیماری است؛ در مطالعهای مشخص شد ویروس در رطوبت ۲۰ درصد، بسیار راحتتر از رطوبت ۸۰ درصد منتشر میشود.
علائم آنفلوانزا:
آنفلوانزا سریع خود را نشان میدهد.
پس از یک دوره نهفتگی یک تا دو روزه، علائم آن به طور ناگهانی شروع میشوند.
بسیاری از مبتلایان، تب را تجربه میکنند.
تقریبا همه مبتلایان، آب ریزش بینی و گلو درد دارند، ولی بر خلاف سرماخوردگی، آنفلوانز سرفههای خشک نیز تولید میکند.
درد عضلات و مفاصل ممکن است به صورت بسیار شدید روی دهد.
سردرد، سرخی چشم، ضعف و خستگی مفرط نیز از علائم این بیماری است.
در بسیاری موارد، تب بالا و مشکل شدید تنفسی در دو تا پنج روز اول مشاهده میشود، ولی سرفه ممکن است یک تا دو هفته و خستگی حتی ممکن است از این هم طولانیتر روی دهند.
بدترین عارضه آنفلوانزا، ذات الریه است.
کودکان کم سن، افراد مسن و مبتلایان به بیماریهای مزمن، بیشتر در خطرند.
در بسیاری موارد، خود ویروس آنفوانزا عامل ذات الریه است، ولی گاهی عفونتهای باکتریایی نیز به دنبال آنفلوانزا، ریه را درگیر میکنند.
حملات آسم، عفونت گوش، برونشیت، سینوزیت، التهاب قلب یا دیگر عضلات بدن و التهاب دستگاه عصبی نیز از دیگر عوارض احتمالی بیماری آنفلوانزا هستند.
گروههای اصلی هدف واکسیناسیون آنفلوانزا عبارتند از:
همه کودکان شش ماهه تا چهار ساله
همه افراد ۵۰ ساله و بالاتر
کودکان و بزرگسالان شش ماهه تا هجده ساله که به مدت طولانی آسپیرین مصرف کرده اند.
زنانی که احتمال دارد باردار شوند.
مبتلایان به آسم، دیابت یا بیماریهای مزمن همچون بیماریهای ریوی، قلبی، خونی، کلیوی و کبدی
کسانی که به دلیل بیماری، داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند.
افرادی که در محل نگهداری مبتلایان به بیماری مزمن حضور دارند.
کادر درمان
آنتی بیوتیک در برابر آنفلوانزا موثر نیست.