بی بی سی گزارش داد
زمان پایان مأموریت نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان
زمان پایان دادن به مأموریت نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان فرارسیده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی بی بی سی، زمان پایان دادن به مأموریت نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان فرارسیده است.
خبرنگار بی بی سی در کابل تأکید کرد: صرف نظر از این که چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا خواهد بود، زمان پایان دادن به مأموریت نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان فرارسیده است، اما معلوم نیست چگونه و چه زمانی این کار انجام خواهد شد.
مجری این شبکه گفت: در حالی که فقط دو هفته به برگزاری انتخابات آمریکا باقی مانده است، ما در این هفته، به این مسئله مینگریم که راهبرد «آمریکا نخستِ» دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، چگونه جهان را تغییر داده است.
ترامپ با توجه به سیاست «آمریکا نخستِ» خود، تلاش کرده است شمار بیشتری از سربازان آمریکایی را از جنگ ۲۰ ساله افغانستان، به آمریکا بازگرداند.
«لیز دوسِت» خبرنگار ارشد امور بین الملل بی بی سی، گفت:اکنون برههای بسیار حساس و عمیقاً غیرمطمئن در افغانستان است. در این رابطه که نیروهای ناتو به رهبری آمریکا چه زمانی به مداخله حدوداً ۲۰ ساله خود در افغانستان خاتمه خواهند داد، اظهارات کاملاً ضد و نقیضی از سوی مقامات مختلف آمریکایی و ناتو ارائه شده است.
وی ادامه داد: مزید بر علت این است که میزان خشونتها در بسیاری از مناطق افغانستان اخیراً به شدت افزایش یافته است. اکنون مذاکرات صلح در کشور قطر که مدتهای مدید همه در انتظار آن بوده اند، متوقف شده است.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، درباره توئیت اخیر دونالد ترامپ، که در آن نوشته بود: «مردان و زنان شجاع آمریکایی که در افغانستان مستقر هستند، احتمالاً تا تعطیلات کریسمس به خانه بازخواهند گشت.»، گفت: «ما هرچه در توان داریم به کار میگیریم تا به برقراری صلح در کشورمان کمک کنیم. ما به دنبال آن هستیم تا ببینیم آیا طالبان خواستار مصالحه و سازش هست یا خیر.»
وی ادامه داد: «طالبان باید درباره نقش خودشان در آینده افغانستان، واقع بین باشند. اما اگر آنها کماکان اصرار بورزند که ما مردم افغانستان را تسلیم شان کنیم، آنگاه برنامههایی دفاعی داریم که از آن برنامهها برای حفاظت از مردم افغانستان در برابر طالبان استفاده خواهیم کرد.»
حمدالله ادامه داد: «جنگ و صلح در کنار هم هستند و با هم پیش میروند. اگر نیروهای طالبان باور نداشته باشند که دولت افغانستان میتواند آنها را در جنگ شکست دهد، هیچگاه صادقانه با ما صلح نخواهند کرد. آنچه آنها اکنون در حال انجام دادن آن هستند، این است که میخواهند برای خودشان وقت بخرند، زیرا آنها به قابلیتهای ما باور ندارند. »
وی افزود: «آنها تصور میکنند که وقتی آمریکاییها بروند، نیروهای امنیتی افغانستان از هم فروخواهند پاشید و دولت مرکزی این کشور نخواهد توانست خود را سر پا نگه دارد. آنها هنوز هم باور نمیکنند که عملیاتهایی که ما هم اکنون علیه آنها انجام میدهیم، صرفاً به دست نیروهای امنیتی و نظامی افغانستان انجام میشود. آنها مدعی هستند که حتماً آمریکاییها در حال کمک به نیروهای افغان هستند.»
حمدالله در خصوص اصلیترین نگرانی اش گفت: «اگر ما نتوانیم از افغانستان در برابر به راه افتادنِ یک جنگ داخلی حفاظت کنیم، آنگاه آن یک نگرانی بزرگ در ذهن من خواهد بود، که فکر میکنم بسیار دشوار است که بتوان با چنین نگرانیِ سنگینی کنار آمد.»
حمدالله درباره احتمال تهدید جنگ داخلی در افغانستان تصریح کرد: «احتمال بروز آن بسیار زیاد است، اما ما هر آنچه میتوانیم انجام میدهیم تا این احتمال را کاهش دهیم. طالبان میتواند وارد بازی سیاست (و نه جنگ) شود و با ما با حسن نیت، مذاکره کند.»
حمدالله گفت: «من نمیدانم آیا آنها آنقدر واقع بین و عملگرا هستند که این مسئله را (که من هم اکنون گفتم) درک کنند و ببینند که در حال ورود به عرصهای هستند که شرایطِ به مراتب دشوارتری در جنگ (با ما) خواهند داشت. آنها در جنگهایی که باعث ترس و رعب مردم میشود، خوب عمل میکنند، اما وقتی وارد یک جنگ متعارف (با ارتش افغانستان) شوند، شرایط برای آنها بسیار دشوار خواهد شد.»
حمدالله ادامه داد: «در جنگ متعارف، ما دارای مزیت هستیم، تا طالبان را شکست دهیم.»
اکنون، افغانها مانند بسیاری دیگر از مردم در سراسر جهان، با نگرانی و حالتی عصبی، منتظر نتایج انتخابات آمریکا هستند. در هر صورت، چه دونالد ترامپ برای دومین بار در انتخابات آمریکا پیروز شود، چه جو بایدن، رقیب دموکراتش، به ریاست جمهوری آمریکا دست پیدا کند، افغانها و حتی متحدانشان میدانند که دیگر زمان آن فرارسیده است که به مأموریت ناتو در افغانستان باید پایان داده شود.
اما سؤال اصلی این است که سرانجام چه زمانی و چگونه مأموریت آمریکا و ناتو در افغانستان به پایان خواهد رسید؟