به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما ، آب هویج یک نوشیدنی بسیار مغذی است. آب هویج حاوی پتاسیم و ویتامین C است و سرشار از پروویتامین A است. به نظر میرسد نوشیدن آب هویج به طور خاص به بهبود سلامت چشم و مو و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
بسیار مغذی استآب هویج کم کالری و کربوهیدرات است، در شرایطی که سرشار از مواد مغذی است. یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) از این نوشیدنی حاوی:
کالری: ۹۶
پروتئین: ۲ گرم
چربی: کمتر از یک گرم
کربوهیدرات: ۲۲ گرم
قندها: ۹ گرم
فیبر: ۲ گرم
ویتامین A (به عنوان پروویتامین A): ۲۵۵ درصد از ارزش روزانه
ویتامین C: ۲۳ درصد از ارزش روزانه
ویتامین K: ۳۱ درصد از ارزش روزانه
پتاسیم: ۱۵ درصد از ارزش روزانه
آب هویج حاوی رنگدانههای کاروتنوئیدی لوتئین و زیزانتین است که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل میکنند. آنتی اکسیدانهای با مولکولهایی ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد که به سلولهای سالم آسیب میرسانند، مبارزه میکنند.
کاروتنوئید اصلی در آب هویج بتا کاروتن است که مسئول رنگ نارنجی هویج است. بدن انسان این ماده را به آنتی اکسیدان ویتامین A تبدیل میکند.
ممکن است سلامت چشم را بهبود ببخشدآب هویج حاوی مقادیر زیاد از مواد مغذی مفید برای چشمهای انسان است.
به طور خاص، یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب هویج میتواند بیش از ۲۵۰ درصد از ارزش روزانه ویتامین A، بیشتر به شکل کاروتنوئیدهای پروویتامین A مانند بتا کاروتن را تامین کند.
ویتامین A برای سلامت چشم ضروری است. چندین مطالعه ارتباط بین مصرف میوهها و سبزیجات حاوی پروویتامین A و کاهش خطر نابینایی و بیماریهای چشم مرتبط با افزایش سن را نشان داده اند.
افزون بر این، آب هویج یک منبع عالی از لوتئین و زیزانتین است که دو کاروتنوئید با تراکم بالا در چشمها هستند و از آنها در برابر نور آسیبرسان محافظت میکنند.
مصرف غذایی لوتئین و زیزانتین به میزان زیاد ممکن است خطر مشکلات چشم مانند انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد. یک آنالیز شامل شش مطالعه مصرف غذایی این ترکیبات به میزان زیاد را با کاهش ۲۶ درصدی خطر انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن در مقایسه با مصرف کم آنها پیوند داد.
ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کندآب هویج ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
ویتامینهای A و C موجود در هویج به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و از سلولهای ایمنی در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند.
افزون بر این، آب هویج منبع خوبی برای ویتامین B۶ است و یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) از آن میتواند ۳۰ درصد از ارزش روزانه برای این ویتامین را تامین کند. ویتامین B۶ نه تنها برای واکنش ایمنی مطلوب نیاز است، بلکه کمبود آن با ضعف ایمنی پیوند خورده است.
یک مطالعه با حضور سوژههای حیوانی نشان داد که مصرف ناکافی ویتامین B۶ با اختلال در رشد و تکثیر سلولهای ایمنی به نام لنفوسیتها مرتبط بوده است.
با این وجود، به انجام پژوهشهای بیشتر با حضور سوژههای انسانی در این زمینه نیاز است.
ممکن است آثار ضد سرطان ارائه کندمطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که برخی ترکیبات در آب هویج ممکن است به محافظت در برابر سرطان کمک کنند.
به طور خاص، پلیاستیلن ها، بتا کاروتن، و لوتئین از عصاره آب هویج ممکن است در برابر سلولهای لوسمی یا سرطان خون انسانی موثر عمل کنند.
یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که درمان سلولهای لوسمی با عصارههای آب هویج برای ۷۲ ساعت به مرگ سلولهای سرطانی و توقف چرخه رشد سلولی منجر شده است.
مطالعهای دو هفتهای با حضور ۲۲ مرد جوان سالم نشان داد که نوشیدن تقریبا ۱.۵ فنجان (۳۳۰ میلی لیتر) آب هویج در روز اثر قابل توجهی بر زیستنشانگرهای موجود در مدفوع مرتبط با سرطان روده بزرگ نداشته است. اما این مطالعهای کوتاه مدت با اندازه نمونه محدود بود.
به طور کلی، به پژوهشهای بیشتر در این زمینه نیاز است. در حال حاضر، آب هویج نباید به عنوان درمانی برای سرطان در نظر گرفته شود.
ممکن است کنترل بر قند خون را بهبود ببخشدنوشیدن مقادیر کم آب هویج ممکن است به کاهش سطوح قند خون کمک کند.
به طور خاص، مطالعات روی موشهای مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داده است که آب هویج تخمیر شده قند خون را کاهش میدهد و نشانگرهای مرتبط دیگر را بهبود میبخشد. این به دلیل آن است که آب هویج حاوی پروبیوتیکها است و این باکتریهای مفید بر باکتریهای روده بزرگ مرتبط با دیابت تاثیر میگذارند.
مطالعهای دیگر روی موشها نشان داد که آب هویج بنفش به واسطه اثر ضد التهابی رنگدانههای آنتوسیانین خود کنترل قند خون را بهبود میبخشد.
اما این نوع خاصی از آب هویج بوده و مشخص نیست که آب هویج معمولی نیز آثاری مشابه را ارائه میکند یا خیر.
آب هویچ دارای شاخص گلیسمی پایین - معیاری از این که یک ماده غذایی چه مقدار سطوح قند خون را افزایش میدهد - است. مصرف غذاها و نوشیدنیهایی با شاخص گلیسمی پایین ممکن است مدیریت قند خون در افراد مبتلا به دیابت را بهبود ببخشد.
از این رو، آب هویج ممکن است جایگزین خوبی برای آبمیوههایی با شاخص گلیسمی بالا باشد. با این وجود، کنترل بر میزان مصرف اهمیت دارد، زیرا میزان بیش از حد آب هویج نیز ممکن است سطوح قند خون را افزایش دهد.
ممکن است سلامت پوست را بهبود ببخشدمواد مغذی موجود در آب هویج ممکن است به طور خاص برای سلامت پوست مفید باشند.
یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب هویج بیش از ۲۰ درصد از ارزش روزانه برای ویتامین C را تامین میکند که یک ویتامین محلول در آب و ضروری برای تولید کلاژن است. کلاژن فراوانترین پروتئین فیبری در بدن انسان است و انعطاف پذیری و استحکام پوست را موجب میشود.
افزون بر این، ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و از سلولهای پوست در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
بتا کاروتن موجود در آب هویج نیز ممکن است به سلامت پوست کمک کند. یک مطالعه نشان داد که یک رژیم غذایی سرشار از کاروتنوئید ممکن است به محافظت از پوست در برابر آسیب نور فرابنفش و بهبود شرایط ظاهری پوست کمک کند.
ممکن است سلامت قلب را تقویت کندآب هویج ممکن است به کاهش عوامل خطر برای بیماری قلبی کمک کند.
آب هویج منبع خوبی برای پتاسیم است که این ماده معدنی نقش مهمی در تنظیم فشار خون ایفا میکند. یک رژیم غذایی حاوی پتاسیم زیاد نشان داده است که به محافظت در برابر فشار خون بالا و سکته مغزی کمک میکند.
ترکیبات آنتی اکسیدانی در آب هویج نیز ممکن است برای قلب مفید باشند.
مطالعهای سه ماهه با حضور ۱۷ بزرگسال با سطوح کلسترول و تری گلیسیرید بالا نشان داد که نوشیدن دو فنجان (۴۸۰ میلی لیتر) آب هویج در روز به طور قابل توجهی آنتی اکسیدانهای خون را افزایش داده و اکسیداسیون لیپیدهای خون که ممکن است به بیماری قلبی منجر شود را کاهش داد.
با این وجود، به انجام پژوهشهای بیشتر با حضور سوژههای انسانی در این زمینه نیاز است.
ممکن است از کبد محافظت کندبه نظر میرسد کاروتنوئیدهای موجود در آب هویج سلامت کبد را بهبود میبخشند.
چندین مطالعه نشان داده اند که آثار ضد التهابی و آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدها در برابر بیماری کبد چرب غیرالکلی از انسان محافظت میکنند.
کبد چرب غیرالکلی زمانی رخ میدهد که چربی در کبد انباشته میشود، به طور معمول در نتیجه یک رژیم غذایی ضعیف، اضافه وزن یا چاقی. این ممکن است در نهایت به زخم شدن کبد و بروز آسیب دائمی در این اندام منجر شود.
مطالعهای هشت هفتهای روی موشها نشان داد که آب هویج برخی از نشانگرهای کبد چرب غیرالکلی را کاهش داده است. مطالعهای دیگر روی موشها نتایجی مشابه را نشان داد و مشخص شد که آب هویج میزان چربی در کبد را کاهش نداده، اما در کاهش نشانگرهای التهابی خون نقش داشته است.
با این وجود، به انجام پژوهشهای بیشتر با حضور سوژههای انسانی در این زمینه نیاز است.
اقدامات احتیاطی برای مصرف آب هویجدر شرایطی که آب هویج برای بیشتر افراد بی خطر است، چند نکته باید رعایت شوند.
برخی آب هویج ها، به ویژه آنهایی که تازه تهیه شده اند، ممکن است برای نابودی باکتریهای مضر پاستوریزه نشده باشند. زنان باردار، افراد سالخورده، کودکان و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف باید از مصرف آب هویجهای غیرپاستوریزه پرهیز کنند.
افزون بر این، نوشیدن مقادیر بسیار زیاد آب هویج ممکن است به «کاروتنمی» منجر شود که در این شرایط به واسطه سطوح بالای بتا کاروتن در خون، پوست فرد به رنگ زرد-نارنجی در میآید.
اگرچه کاروتنمی مضر نیست، اما میتواند هشداردهنده باشند. حذف موقت منابع بتا کاروتن از رژیم غذایی به طور معمول برای بهبود این شرایط کفایت میکند.
در نهایت، آب هویج دارای محتوای فیبر کمتر نسبت به خود هویج کامل است و حاوی قندهای طبیعی است. از آنجایی که محتوای فیبر کمتر به معنای آن است که قندها سریعتر جذب میشوند، نوشیدن بیش از حد آب هویج ممکن است موجب جهش در سطوح قند خون شود.
در شرایطی که شاخص گلیسمی پایین آب هویج به معنای آن است که قند خون بدن انسان را به اندازه آبمیوههایی با شاخص گلیسمی بالا افزایش نمیدهد، اما اگر به دیابت مبتلا هستید و به ویژه اگر این نوشیدنی به تنهایی مصرف شود، باید حد اعتدال در مصرف آن را حفظ کرد.