گزارش مکتوب...
افزایش قیمت مرغ و دغدغه های مرغداران
افزایش قیمت گوشت مرغ و تامین به موقع نهاده های دامی به یکی از مهمترین دغدغههای مردم و مرغداران تبدیل شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، بالا رفتن بی رویه قیمت گوشت قرمز و ماهی در سالهای اخیر، بسیاری از خانوارها
را به سوی مصرف مرغ کشانده است، طوری که نیاز به مصرف این فراورده هر روز در جامعه بیشتر می شود.
در این میان مشکلاتی که در سالهای اخیر در زمینه ارزی برای کشور اتفاق داده، سبب شده است تهیه و تامین نهادههای دامی برای خوراک مرغ، به موقع و به میزان کافی به دست مرغداران نرسد که این مساله باعث بالا رفتن قیمت مرغ شده است.
بازار و اقتصاد مرغ زده این روزها تنها نوایی که سر میدهد، سر به فلک کشیدن قیمت مرغ است و بس! اتفاقی که در چند وقت اخیر هر کسی را به نوعی به واکنشی وا داشته است.
برخی از فعالان اقتصادی افزایش نهادههای دامی را مقصر میدانند، اما بر اساس گزارشها فروش مرغ در بازار آزاد یکی از مهمترین دلایل این افزایش قیمت است که باید دستگاههای نظارتی به این موضوع ورود کنند.
در این بین افزایش تقاضا وسیلهای شده تا بر قشر ضعیف و کم برخوردار فشار مضاعف وارد شود و آنها را وادار به حذف یا جایگزینی کالای دیگری برای گوشت مرغ کند.
دیر رسیدن نهاده دامی
محسن مدمولی از مرغداران شهرستان مسجدسلیمان دیر رسیدن محمولههای نهاده دامی از بندر را مهمترین مشکل در تامین خوراک و نگهداری مرغهای خود میداند و میگوید: در ماههای گذشته همیشه حواله نهاده برای خوراک مرغ بعد از چهل روزگی جوجهها به دستم رسیده، به طوریکه مجبور شده ام در این مدت خوراک مورد نیاز مرغداری را از بازار آزاد تامین کنم.
به گفته این مرغدار مسجدسلیمانی، دیر رسیدن نهاده های دامی در مواردی سبب می شود مرغها برای تامین خوراک خود به جان مرغهای دیگر بیفتند.
قیمت مصوب مرغ
مدیر کل پشتیبانی امور دام استان خوزستان، علت اصلی افزایش قیمت مرغ را تامین نشدن نهادههای دامی میداند.
حمید بدوی میگوید: قیمت مصوب مرغ کشتار روز با روند فعلی تامین نهادههای دامی مورد نیاز در بازار استان، حدود ۲۶ هزار تومان است.
قیمت مرغ کشتار روز در خوزستان در مقایسه با استانهای همجوار همچون لرستان حدود ۱۰هزار ریال گرانتراست که این خود بر التهاب بازار این فراورده پروتئینی افزوده است.
مصرف سالانه مرغ در خوزستان حدود ۱۰۰هزار تن است که حدود ۶۵هزار تن در استان تولید و بقیه نیاز استان به این فراورده پرمصرف از دیگر استانها به خصوص اصفهان، لرستان، مرکزی و فارس تامین میشود.
مرغداری صنعتی در خوزستان به علت شرایط سخت آب و هوایی و افزایش هزینهها و بیماریها با چالشهایی همراه است و بسیاری از مرغداریهای سطح استان در فصل تابستان با مشکلات زیادی رو به رو هستند.
بدوی با اشاره به افزایش بهای مرغ کشتار روز در ۲ ماه اخیر در سطح استان اظهار داشت: افزایش قیمت مرغ کشتار روز یک موضوع کشوری است و علت اصلی آن به کاهش جوجه ریزی در سطح مرغداریها و افزایش بهای نهادهها برمیگردد که در دوره جدید با افزایش جوجهریزی و افزایش عرضه این فراورده پروتئینی، شاهد تعدیل و کاهش قیمت مرغ کشتار روز در بازار خواهیم بود.
در ۲ ماه اخیر افزایش غیرمنتظره و بی سابقه بهای مرغ کشتار روز در خوزستان، بازار این فراورده پرمصرف را به شدت ملتهب و نابسامان کرد.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت معدن و تجارت خوزستان هم قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ کشتار روز در بازار استان را ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد.
بهرام جباری افزود: مشکل اصلی افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ در استان تامین نشدن نهادههای دامی و بالا رفتن هزینههای تولید است.
کمال سروستانی مشاور اتحادیه مرغ گوشتی، بالا رفتن قیمت مرغ را ناشی از تامین نشدن به موقع نهاده های دامی، توزیع نامناسب خوراک مرغ و بالا رفتن هزینه های تولید می داند.
وی میافزاید: در حال حاضر قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده برای مرغدار حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود و بنابراین رغبتی برای جوجه ریزی توسط مرغدار وجود ندارد چرا که مطمئن نیست بتواند به موقع نهاده دامی مورد نیاز را تامین کند.
رییس سازمان صمت خوزستان میگوید: قیمت نهادهها از کیلویی ۴۰ هزار ریال به ۷۰ هزار ریال افزایش یافته است و همین موضوع باعث افزایش قیمت تمام شده تولید مرغ و درنهایت افزایش قیمت این کالا در بازار شده است.
نظری درادامه بیان کرد: در کنار افزایش قیمت نهاده کاهش میزان جوجه ریزی باعث بالا رفتن قیمت مرغ در بازار شده است.
رییس سازمان صمت خوزستان بیان کرد: افزایش قیمت نهادهها و افزایش صادرات نیز باعث افزایش قیمت تخم مرغ در بازار شده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برای تعدیل قیمت این کالا در بازار، مرغ منجمد در حال توزیع است افزود: در حال حاضر برای کاهش قیمت تنها راه عرضه مرغ منجمد در بازار است.
به گفته نظری، برخورد بازرسان سازمان صمت با واحدهای تولیدی مرغ در استان هیچ تاثیری در تعدیل قیمت این کالا نخواهد داشت.
معاون اقتصادی و بازرگانی سازمان صمت خوزستان نیز مهمترین عامل افزایش قیمت مرغ در بازار را بالا رفتن قیمت نهادهها دانست و بیان کرد:به دلیل رانت موجود در نهادهها و اینکه نهادهها به صورت انحصاری در دست یکسری افراد خاص است در بسیاری موارد برای تولید کنندگان کار تولید به صرفه نیست.
عبدالرحمان ناصریان افزود: انحصاری شدن نهاده در دست چند نفر مهمترین عامل افزایش قیمت مرغ در استان خوزستان است.
راهکار خوراک در مقابل گوشت مرغ
عباس جمشیدیان از مرغداران شهرستان ایذه هم مناسبترین روش برای تخصیص و توزیع نهادههای دامی را دادن نهاده در مقابل گوشت مرغ(دان در مقابل گوشت) میداند.
وی میگوید: به عنوان مثال اگر ۲۰ تن نهاده دامی به مرغدار تعلق میگیرد دولت یا نهاد توزیع کننده باید حدود ۱۰ تن گوشت از مرغدار بخواهد تا نهادهها به طور صحیح و در جای خود مصرف شود و تولید گوشت هم محقق شود.
او عمده مشکل مرغداران را تامین سویا میداند و میافزاید: تولید کنجاله سویا و ذرت در کشور صرفه اقتصادی ندارد.
جمشیدیان توضیح میدهد: در کشوری مثل برزیل کشت دیم ذرت حدود ۱۷ تن در هکتار به دست میدهد، اما در کشورمان با وجود کشت آبی این محصول، حدود سه تن ذرت در هر هکتار برداشت میشود.
براساس اعلام سازمان جهادکشاورزی خوزستان، نیاز استان به گوشت مرغ سالانه حدود ۱۲۰هزار تن است، از این رو بخشی از نیاز استان به گوشت مرغ از استانهای همجوار تامین میشود.
روند افزایش قیمت مرغ برای هفته و ماههای آتی نگرانکننده است.
بررسیها نشان میدهد که قیمت کنجاله سویا در بازار آزاد ۵ برابر و ذرت ۲ تا ۳ برابر نرخ مصوب است که این امر در قیمت تمام شده تولید تاثیر به سزایی دارد. بسیاری از فعالان صنعت مرغداری بر این باورند که نرخ تمام شده هر کیلو مرغ زنده با احتساب تامین ۵۰ درصد نهاده با نرخ مصوب، ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان و مرغ ۲۵ هزار تومان است که در صورت حذف ارز دولتی از واردات نهادههای دامی، قیمت مرغ افزایش صعودی پیدا میکند.
با وجود اذعان مسئولان پشتیبانی امور دام مبنی بر تامین ۵۰۰ هزار تن نهاده دامی در فصل پاییز، اما مرغداران در تامین ذرت و سویای مورد نیاز همچنان دچار مشکل هستند که اگر هر چه سریعتر تدابیری برای رفع این بحران اندیشیده نشود، صنعت مرغداری در ورطه نابودی قرار میگیرد.
بهرام جباری معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان در خصوص آخرین وضعیت قیمت مرغ در بازار خوزستان می گوید: افزایش قیمت نهاده و داروهای دامی باعث افزایش قیمت مرغ در بازار شده است و روند افزایش قیمت مرغ برای هفته و ماههای آتی نگرانکننده است. همچنین در صورتی که نهادههای دامی مورد نیاز پرورشدهندگان مرغ با قیمت مناسب تامین نشود، روند افزایشی قیمت مرغ ادامه مییابد و قطعا قیمت مرغ از آنچه که در بازار است و گران است نیز بالاتر میرود.
بهرام جباری با بیان اینکه حدود ۸۰ درصد از قیمت مرغ را نهاده و داروهای دامی تشکیل میدهد، تصریح کرد: قیمت مرغ ارتباط مستقیم با نهاده و داروهای دامی دارد، زیرا جوجه باید دانه بخورد تا بزرگ شود و مساله تامین نشدن نهاده و داروهای دامی، عامل افزایش قیمت این محصول در بازار شده است.
در شرایط فعلی که نهاده با قیمت بالا و به سختی تامین میشود، هزینههای تولید افزایش یافته است و این افزایش قیمت شرایط بازار را بر هم زده است.
جباری با بیان اینکه بازرسی از بازار به ویژه در بحث قیمتگذاری مرغ از اولویتهای سازمان صمت است، گفت: این بازرسیها مرتبا در حال انجام است، اما باید با علت گرانی مقابله شود.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان با بیان اینکه قیمت مرغ زنده افزایش یافته و این مساله باعث شده مرغ کشتار روز و مرغ منجمد نیز گران شود، گفت: افزایش قیمت مرغ زنده ارتباط مستقیمی با افزایش قیمت مرغ کشتار روز و منجمد دارد.
* خبرنگار: خیرا... شایان