سوء استفاده از شبکههای اجتماعی توسط متخلفان و سودجویانی که وحوش را به ابزاری برای خودنمایی و یا کسب درآمد غیرقانونی تبدیل کردهاند چند سالی است که باب شده. مسئولان محیط زیست هم هر از گاه وعده پیگیری این تخلفات را میدهند، اما متاسفانه باید گفت که سازمان حفاظت محیط زیست در راه مبارزه با تخلفات حوزه حیات وحش در فضای مجازی، عملکردی ضعیف به نمایش گذاشته که حاصل آن گستاخ شدن متخلفان است:
تعداد شکارچیانی که بدون نگرانی از مواجه شدن با برخورد قانونی، تصاویر شکار بدون مجوز خود را به نمایش میگذارند، شهرتطلبانی که تصاویر خود در کنار وحوش را به اشتراک میگذارند و سودجویانی که برای فروش گونههای بومی و غیربومی حیات وحش در شبکههای مجازی مشتری پیدا میکنند رو به افزایش است و تا به حال شنیده نشده که با یکی از آنها برخورد قانونی بازدارنده صورت گرفته باشد.
حالا هم یکی از صفحات شبکههای اجتماعی با درج شماره تلفن، برای فروش توله گرگ و توله گرگاس (دورگه گرگ و سگ) مشتری جلب میکند؛ گونههایی که وحشی به حساب آمده و خرید و فروش و نگهداری آنها بدون مجوز سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع است.
برای اطلاع از جزئیات این فعالیت غیرقانونی، خبرنگار میزان طی تماس تلفنی با شماره درج شده روی این صفحه پرسشهایی را مطرح کرد که پاسخ آنها ماجرا را جالبتر میکند.
فروشنده توله گرگاسها و توله گرگها با اشاره به اینکه توله گرگاسها به قیمت ۶ الی ۸ میلیون تومان فروخته میشوند گفت: ما یک مرکز تخصصی تکثیر و پرورش گرگاس هستیم و سالهاست با مولدهایی که داریم این فعالیت را آغاز کردهایم. گرگاس یک گونه ثبت شده سگ است و جزو حیات وحش محسوب نمیشود بنابراین تکثیر و پرورش آن قانونی است.
وی در پاسخ به اینکه آیا علاوه بر فروش گرگاس، توله گرگ هم میفروشد یا نه گفت: توله گرگ هم میفروشیم که قیمت آن ۱۰ میلیون تومان است. البته تکثیر و پرورش و خرید و فروش گرگ، غیرقانونی است بنابراین ناچاریم این کار را زیرزمینی انجام بدهیم تا سازمان حفاظت محیط زیست از فعالیتمان جلوگیری نکند.
بسیاری از متقاضیانی که توله گرگاسها و توله گرگها را خریداری میکنند، که تعدادشان هم کم نیست، پس از بالغ شدن این حیوانات به این نتیجه میرسند که نگهداری از آنها دشوار و حتی غیرممکن است. در نتیجه آنها را طبیعت رهاسازی میکنند.
آیا با رویکرد انفعالی، زمینه برای گسترش تخلفات فراهم خواهد شد؟این اقدام با توجه به اینکه گرگاس در ایران یک گونه مهاجم محسوب میشود پیامدهای ناگواری به همراه میآورد. پیامدهایی که شامل وارد آمدن آسیبهای جبرانناپذیر به حیات وحش کشور و جوامع انسانی میشود. چرا که گرگاس حیوانی به مراتب جسورتر و باهوشتر از گرگ است و بر خلاف گرگ، از انسان ترسی ندارد. چه بسا خسارتهای مالی و جانی که به باور جوامع محلی بر اثر حمله گرگ به آنها وارد شده ناشی از حمله گرگاس بوده نه گرگ.
آیا سازمان حفاظت محیط زیست برای مبارزه با سوء استفاده از گرگهای بومی و ارزشمند کشورمان و همچنین جلوگیری از اضافه شدن گونهای مهاجم به نام گرگاس که برای حیات وحش، به ویژه نوزادان وحوش خطری جدی محسوب میشود از ابزارهای قانونی خود استفاده خواهد کرد یا با ادامه دادن به رویکرد انفعالی خود در برابر تخلفات، زمینه را برای گسترش آنها فراهم خواهد کرد؟