صرفه جویی ۱۰۰ میلیون دلاری درصورت تامین به موقع ارز نهادهها
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران از صرفه جویی ۱۰۰ میلیون دلاری درصورت تامین به موقع ارز نهادهها خبر داد.
گفت:اگر ارز مورد نیاز برای واردات کنجاله سویا به موقع تامین شده بود، علاوه بر به وجود نیامدن بحران قیمت و کمبود کالا در بازار میتوانستیم صرفه جویی ارزی ۱۰۰ میلیون دلاری برای کشور داشته باشیم.
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران افزود: برای واردات کنجاله سویا از ابتدای امسال تا ۱۲ مهر ماه، حدود ۴۶۰ میلیون دلار ارز تامین شده که تامین ۱۵۰ میلیون دلار از این رقم، در بازه زمانی ۱۵ شهریور ماه تا ۱۲ مهر ماه انجام شده است.
وی افزود: تاخیر در تامین ارز مورد نیاز از یک سو و تخصیص ارزهای بعضا غیر قابل انتقال برای واردات کنجاله سویا از سوی دیگر، باعث از دست رفتن فرصت خرید به موقع این نهاده شده و واردکنندگان را با افزایش چشم گیر قیمتهای جهانی مواجه کرده است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران گفت: هر چند بخشی از ارزهای مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی از سوی بانک مرکزی تامین شده، ولی مساله اساسی این است که با زمان بر بودن جابجایی ارز به ویژه ارزهای نامرغوب و تحمیل هزینه بعضا ۱۰ درصدی برای نقل و انتقال چنین ارزهایی نمیتوان انتظار داشت که مشکلات قیمت و کمبود کنجاله سویا در بازار به سرعت برطرف شود.
نهاوندی ادامه داد: اغلب ارزهای تخصیص یافته برای واردات کالا یا قابلیت جابجایی ندارد و یا در صورت جابجایی این پروسه چند ماه زمان بر خواهد بود، به همین دلیل در کوتاه مدت نمیتوان انتظار داشت که مشکل کمبود کنجاله سویا در بازار داخلی بر طرف شود.
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران تصریح کرد: نرخ خرید نهادههای دامی باید به تائید کارگروه ارزی برسد اما، افزایش چشمگیر قیمتهای جهانی کنجاله سویا موجب شده تا برای واردکنندگان امکان خرید این محصول با نرخهایی که قبلا به تائید کارگروه ارزی رسیده است، مهیا نباشد.
وی با اشاره به افزایش ۲۵ درصدی قیمت کنجاله سویا در بازارهای جهانی گفت: عبور از بحرانهای ایجاد شده در بازار کنجاله سویا مستلزم تامین ارز به موقع و مرغوب از سوی بانک مرکزی برای واردات است.
نهاوندی تصریح کرد: مشکلاتی که برای حلقههای مختلف زنجیره تامین تا مصرف نهادههای دامی ایجاد شده، ناشی از این است که متاسفانه تصمیم گیرندگان کماکان به نظرات کارشناسی تشکلهای تخصصی کم توجهی میکنند که این امر، در شرایط حساس کنونی هزینههای بسیاری را به اقتصاد ملی کشور تحمیل میکند.
منشاء نهادههای موجود در بازار آزاد شناسایی شود
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران با تاکید بر ضرورت اصلاح نظام توزیع و نظارت بر این فرآیند گفت: از سوی وزارت جهاد کشاورزی، اصلاحاتی در سامانه بازارگاه انجام و بخشی از مداخلات دستی در تخصیص سهمیهها حذف شد اما، همچنان روند توزیع و تخصیص سهمیهها با سرعت لازم انجام نمیشود.
نهاوندی افزود: در حال حاضر یکی از سوالات اساسی که درباره توزیع نهادههای دامی در بازار مطرح میشود این است که، چرا امسال برغم واردات مناسب ذرت، همچنان در بازار نهادههای دامی با کمبود این کالا مواجه هستیم که برای یافتن پاسخ این سوال لازم است تا روند توزیع نهادههای دامی و سهمیهها از سوی وزارت جهاد کشاورزی مورد بازنگری قرار بگیرد.
وی ادامه داد: وزارت جهادکشاورزی باید پیگیر منشا نهادههای دامی موجود در بازار آزاد باشد، زیرا این اقلام با تمام مشکلاتی که وجود دارد، تامین میشود و برای توزیع در اختیار سامانه بازارگاه قرار میگیرد بنابراین عرضه کالایی که در اختیار سامانه بازارگاه قرار گرفته در بازار آزاد نشان دهنده اشکالات اساسی در این سامانه است که باید با قید فوریت اصلاح شود.
نهاوندی افزود: ما اصل شفافیت و سلامت روند توزیع با نظارت و سیاست گذاری وزارت جهادکشاورزی را نیاز قطعی امروز برای اصلاح بازار نهادهها میدانیم، ولی تاکنون این مهم تحقق پیدا نکرده است؛ هر چند اخیرا اقداماتی در زمینه اصلاح سامانه بازارگاه صورت گرفته است، ولی این میزان اصلاحات کافی نیست.