یادداشت
نیروی انتظامی و تراز تمدن ایرانی اسلامی
نیروی انتظامی، مردمیترین پلیس در جهان، گام نخست برای تولید سرمایه اجتماعی در ناجا و افزایش اعتماد مردمی محسوب میشود.
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که روز به روز کیفیت ساختار و منابع انسانی خود را تقویت کرده؛ بیشترین همگرایی را با رفتارهای مردم و حضور در میان مردم ایران دارد.
ناجا بیشترین ارتباط مستقیم و غیرمستقیم را با مردم دارد و از نقطه صفر مرزی تا پایتخت، در تولید، حفظ و ارتقاء امنیت نقش و پلیس خدمتگزار هم مورد اعتماد مردم و پشتیبان و محل رجوعی برای حل مسائل و مشکلات آنهاست.
خوشبختانه امنیت کشور یک امنیت مردم پایه و متکی به همراهی، همکاری و مشارکت معنی دار مردم با نیروهای امنیتی و انتظامی در صحنههای مختلف دوران انقلاب بوده است.
خدمت رسانی مطلوب به شهروندان و حامی و حافظ مردم بودن سبب شده است خدمات ناجا همواره بخش پایداری از زندگی آحاد مردم را تشکیل دهد.
اقتدار مردمی پلیس ایران
خوشبختانه اعتماد به پلیس دربالاترین سطح است و این اعتماد و مشارکت عمومی بزرگترین سرمایه اجتماعی پلیس را در حفظ نظم و امنیت عمومی کشور تشکیل میدهد به همین خاطر اقتدار ناجا در ایران
مردمی و ناشی از قدرت نرم است و نه قدرت سخت.
ویژگی متمایز پلیس در ایران در مقایسه با همتاهای خارجی هم همین مردمی بودن اقتدار است.
این دستاورد حاصل پایبندی پلیس به مبانی و ارزشهای دینی و انقلابی، مردمی بودن آن، مشی خدمتگزاری، تعهد، دلسوزی و مسئولیت پذیری کارکنان و همچنین دانش پایه و علمی بودن، تحول گرایی و روزآمدی پلیس است.
اولویتهای متمایز و ترازهای نوین.
اما نیروی انتظامی در ایران باید به تراز جمهوری اسلامی، تراز بیانیه گام دوم و تراز تمدنی ایرانی اسلامی برسد.
برای تحقق این اهداف باید اولویت بندی شود و ۱) تقویت قدرت پیشگیری ۲) افزایش نظارت ۳) پلیس یاری مردم ۴) تراز بیانیه گام دوم و ۵) پلیس تراز تمدن اسلامی از اصلیترین رویکردهاست.
پیشگیری
پیشگیری اجتماعی به ویژه در حوزه آسیبها و جرایم، پیشگیری از چند آسیب محوری مانند اعتیاد، طلاق، امنیت اخلاقی، حاشیه نشینی و ...)، رصد و بازشناسی مسائل اجتماعی و فرهنگی نوپدید باید در اولویت قرار گیرد.
این تلاشها کمک میکند روند اجتماعی شدن شهروندان بیشتر شود.
افزایش نظارت
نظارت بر اجرای دقیق مقررات و قوانین انتظامی و پلیسی کمک میکند حاکمیت نظم و قانون و رعایت حقوق اجتماعی و فردی افراد، ارزش تلقی شود و تخطی از آن ضد ارزش باشد.
احترام به مقررات باید از آموزشهای خانوادگی و اجتماعی آغاز و نهادینه شود و بازتعریف جدی در نهادهای اجتماعی، آموزشی و رسانهای لازم است تا فرآیندهای نهادینه سازی ارزشهای دینی و هنجارهای اجتماعی در میان مردم و جامعه تقویت شود.
اقدامهای سلبی نباید در اولویت باشد بلکه کارهای ایجابی نیز مهم است
بیش از ۴۰ دستگاه نظارتی و دولتی کارهای فرهنگی و آموزشی میکنند و بودجه میگیرند و باید در همگرایی کامل با نیروی انتظامی و نقشه راه فرهنگی و سیاست واحد آموزشی و تربیتی، نسلی همسو با ارزشها و هنجارهای بومی پرورش دهند که یکی از دستاوردهای آن هم احترام به نظم و قانون و حقوق افراد خواهد بود تا محیط زیست فردی و اجتماعی مردم از سلامت و امنیت مطلوب برخوردار شود.
در این صورت نظارت اجتماعی و ایجابی پلیس و برخورد بازدارنده و سلبی با افراد نابهنجار و تعدی کنندگان به حقوق دیگران بهتر خواد شد.
پلیس تراز انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران، نقطه آغاز تحول در جامعه ایران بوده و البته ابتدای مسیر برای تحقق جامعه طیبه است که خوشبختانه روز بروز به دستاوردهای بی شماری میرسد.
در دوره صلح نیروی انتظامی بیشترین حضور را در میان مردم و خدمت رسانی مستقیم دارد و خوشبختانه تلاش کرده است در دو قالب سخت و نرم به پیشرفت و تعالی برسد.
ناجا در عصر جدید با همگرایی الگوهای متنوع توسعه اجتماعی و تجربه شده میتواند به شکل گیری پلیس تراز انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی کمک کند.
مردم ایران که بصیرت انقلابی و سیاسی خود را به بالاترین ظرفیت ایجاد سرمایه اجتماعی تبدیل کرده اند؛ نیروی انتظامی هم با برنامه ریزیهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی میرود که از تمامیت ۴ دهه و حتی از تمامیت حوادث ۱۴ قرن هجری و همین طور از تاریخ بشریت درسهای تازه بگیرد و با آسیب شناسی همه جوانب و شناخت موارد قوت و ضعف؛ "طرحی متعالی برای ((فردا))" بیندازد.
بی شک ناجا در این عرصه نقش مهمی دارد و تولید برنامههای خدمت رسانی برای استانها و شهرستانها با توسعه آمایشی، سیاسی و اجتماعی مهم است و ناجا میتواند طرحها و سیاستهای خود را همواره به "پردستاوردترین طرحها " با رویکردهای اجتماعی تبدیل کند.
همه پلیس یار باشیم
پلیس به عنوان اصلیترین نهاد حافظ نظم و امنیت عمومی در ایران بیشترین سطح ارتباط و تعامل را با مردم و گروههای اجتماعی دارد.
زمانی به پلیس کم هزینه و پردستاورد خواهیم رسید که همه مردم خود را پلیس یار بدانند و برای پیشبرد ماموریتها و تأمین امنیت و آرامش اجتماعی، نیروی انتظامی را همراهی کنند، چون خود مردم از نتایج آن بهرهمند خواهند شد و این یک بازی برد - برد است.
پلیس یار شدن به معنی همگرایی همه مردم با پلیس در استقرار نظم و امنیت و مبارزه با ناهنجاری هاست.
نیروی انتظامی در همه سرزمین و همه شهرها، روستاها، جادهها و مرزها حضور دارد و در دوره شیوع ویروس کرونا نیز تلاشهای خوبی کرده است.
"با هم برای امنیت و سلامت "؛ شعار هفته ناجاست و همه مردم در رویکرد اجتماعی و ملی باید به کمک پلیس بیایند و به استقرار کامل دوگانه سلامت و امنیت در کنار هم کمک شود.
تراز بیانیه گام دوم و تمدن ایرانی - اسلامی
انقلاب کبیر اسلامی ایران چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشت سر گذاشت و قدم به دهه پنجم حیات طیبه خود نهاد و با یک درصد جمعیت و ۷ تا ۸ درصد منابع ثروت امیدوارانه در حال گذر از چالشها و به دست آوردن پیشرفتهای خیرهکننده است.
بیانیه «گام دوم انقلاب» تجدید مطلعی است خطاب به ملت ایران و بهویژه جوانان که بهمثابه منشوری برای «دومین مرحلهی خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی» خواهد بود و «فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی» را رقم خواهد زد.
در این مسیر نیروی انتظامی هم رسالت مهمتری دارد و باید به تراز گام دوم برسد تا به مردم و نظام برای آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمیٰ (ارواحنافداه) هست» نزدیک کند.
همگرایی رفتارهای مردمی و ماموریتهای نیروی انتظامی و تولید حداکثر سرمایه اجتماعی عامل مهمی در تحقق پلیس تراز گام دوم خواهد بود.
افزایش چشمگیر معنویّت و اخلاق در فضای عمومی جامعه؛ ایستادگی روزافزون در برابر قلدران و زورگویان و مستکبران جهان؛ اقتدار انقلاب اسلامی و تغییر چالشها و شکست مستکبران؛ معنویّت و اخلاق؛ تقویت اقتصاد؛ عدالت و مبارزه با فساد؛ استقلال و آزادی از اهداف عالی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است.
انتظار میرود نیروی انتظامی رسالتهای خود را در این مسیر به خوبی و دقیق تبیین و نقشه راه خود را ترسیم کند تا به پلیس تراز بیانیه گام برسد، به تحقق اهداف آن کمک کند و عالیترین سطح پیشرفت پلیس در ایران هم "تراز تمدن ایرانی - اسلامی" است.
روز شمار هفته ناجا" با هم برای امنیت و سلامت " از ۲۷ مهر تا ۲ آبان
روزهای هفته ناجا با نام "حفظ ارزشها، ولایت مداری، پلیس در تراز انقلاب اسلامی " آغاز میشود، برنامههای روز یکشنبه ۲۷ مهر با شعار " اقتدار توام با رأفت، هوشمندی و خدمت صادقانه" دنبال و برای روز دوشنبه ۲۸ مهرشعار " مشارکت عمومی، پیشگیری اجتماعی و توسعه امنیت" برگزیده شده است.
سه شنبه ۲۹ مهرماه " امنیت اقتصادی، کمک به تولید، آسایش عمومی" است، روز چهارشنبه ۳۰ مهر نیز" آموزش همگانی، نظم و قانون مداری، فرهنگ ترافیک" نامگذاری شده است.
روز پنجشنبه اول آبان شعار " مرزبانی، ایثار وجوانمردی، همگامی با مرزنشینان" و روز جمعه دوم آبان نیز عنوان " سلامت خانواده، فضای مجازی پاک، جامعه امن" برگزیده شده است.
این هفته را به همه خدمتگزاران مکردم در نیروی انتظامی تبریک عرض میکنیم.
اسماعیل محمدی