درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت امام رضا (ع) تا تحریم رژیم صهیونیستی
امروز شنبه، بیست و ششم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ صفرسال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هفدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و ششم مهر) به شرح زیر است:
شهادت امام رضا (ع)
۱۲۳۸ سال پیش در چنین روزی، آخرین روز ماه صفر سال ۲۰۳ هجری قمری امام «علی بن موسی (ع)» ملقب به «رضا»، از نوادگان گرامی پیامبر اسلام (ص) به شهادت رسید.
این امام بزرگوار در سال ۱۴۸ هجری قمری در شهر مدینه متولد شد و پس از شهادت پدرش، امام موسی کاظم (ع) به امامت رسید و پرچم هدایت مسلمانان را به دست گرفت. آن حضرت نسبت به آنچه از جانب خداوند به او میرسید راضی و خشنود بود و به همین جهت به رضا ملقب شد. مامون، خلیفه عباسی در سال ۲۰۰ هجری قمری از امام رضا (ع) خواست تا به مقر خلافت وی در شهر مرو ـ در جنوب شرقی ترکمنستان فعلی که جزئی از خراسان بزرگ بود ـ برود. اگرچه مامون در ظاهر امام رضا (ع) را ولیعهد خود کرد، اما از این راه قصد داشت پایههای حکومت خود را تحکیم بخشد و به همین دلیل امام با کراهت و به اجبار این منصب را پذیرفت. مقام والای علمی و روحانی امام رضا (ع) و نفوذ روزافزون ایشان در افکار عمومی، به تدریج باعث هراس مامون شد و وی، امام رضا (ع) را با زهر به شهادت رساند. با عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام رضا (ع)، سخنی حکیمانه را از آن حضرت برایتان نقل میکنیم: «بهترین بندگان کسانی هستند که هرگاه نیکی کنند، خرسند شوند و هرگاه خطا کنند، بخشش طلبند و زمانی که نعمتی به آنها عطا شود، سپاسگزاری کنند. هنگامی که گرفتار شوند، شکیبا باشند و زمانی که خشمگین شوند، درگذرند.»
تحریم نفتی رژیم صهیونیستی
۴۷ سال پیش درچنین روزی، هفدهم اکتبر سال ۱۹۷۳ میلادی کشورهای عرب صادر کننده نفت، تحریم نفتی آمریکا، انگلیس و شرکتهای فروشنده نفت به رژیم صهیونیستی را آغاز کردند زیرا آمریکا و انگلیس در جریان جنگ رژیم صهیونیستی با سوریه و مصر که از ششم اکتبر آغاز شده بود، از این رژیم سرسختانه حمایت میکردند.
یک روز پس از اعلام افزایش قیمت نفت در اجلاس کشورهای صادر کننده نفت (اوپک ـ OPEC)، کشورهای عربی تحریم نفتی آمریکا، انگلیس و اسرائیل را اعلام کردند و به این ترتیب قیمت نفت بیش از پیش افزایش یافت. افزایش سریع بهای نفت، برای کشورهای غربی بسیار غیرمنتظره بود، به طوری که از آن به شوک نفتی تعبیر کردند. با این حال چندی بعد کشورهای عربی تحریم را نقض کردند و فروش نفت به آمریکا و انگلیس را از سر گرفتند. تحریم نفتی محدود اعراب علیه برخی کشورهای غربی و پیامدهای آن در غرب، نشان داد که کشورهای اسلامی نفت خیز، سلاح مهمی برای مقابله با حمایت غرب از رژیم صهیونیستی در اختیار دارند که در صورت استفاده مناسب از آن، میتوانند حداقل از میزان این حمایت بکاهند.
روز جهانی ریشه کنی فقر
هفدهم اکتبر برابر با روز جهانی ریشه کنی فقر است.بدون تردید فقر و نابرابریهای اقتصادی از زمرة مهمترین معضلات جامعه بشری امروز است که از جایگاه ویژهای در بین دیگر مسائل اجتماعی برخوردار است.
براساس ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر، برخورداری از امکانات مناسب رفاهی، از جمله دسترسی به خوراک، پوشاک، مسکن و خدمات درمانی و اجتماعی کافی از جمله حقوق اساسی تمامی افراد است. اما متأسفانه امروزه فقر از بنیادیترین مشکلات و ناهنجارترین دردهای زندگی انسان است که با وجود پیشرفت و توسعه گسترده در جوامع بشری، میزان آن نه تنها کاسته نشده بلکه بر طبق آمارهای موجود در حال افزایش است؛ لذا در سال ۱۹۹۲ میلادی در سازمان ملل متحد این روز به عنوان روز جهانی ریشه کنی فقر ثبت شد تا توجه جدیتر کشورها به موضوع رفع فقر را جلب نماید. این در حالیست که بسیاری معتقدند بخش مهمی از فقر در جهان معلول ظلم و بهرهکشی و استعمار است.
درگذشت ریمون آرون نویسنده آغاز جنگ اتمی
۳۷ سال پیش، در روز هفدهم اکتبر سال ۱۹۸۳ میلادی «ریمون آرون» (Raymond Aron) جامعه شناس فرانسوی درگذشت. وی درسال ۱۹۰۵ متولد شد. او برای سالها در رشته جامعه شناسی در دانشگاه سوربن پاریس تدریس کرد. آرون همچنین در مجلات فیگارو و اکسپرس چاپ پاریس، به نویسندگی پرداخت. وی کتابهای متعددی تالیف کرده است که از جمله آنها کتابهای «آغاز جنگ اتمی»، «مبارزه طبقاتی» و «سالهای پایانی قرن» را میتوان نام برد.
درگذشت جابر بن سنان، ریاضیدان مسلمان
۱۱۲۵ سال پیش در چنین روزی بیست و نهم صفر سال ۳۱۷ هجری قمری "ابوعبداللَّه محمد بن جابر بن سنان" (Abū ʿAbd Allāh Muḥammad ibn Jābir ibn Sinān) ریاضیدان بزرگ مسلمان درگذشت.
ابو عبداللَّه محمد بن جابر بن سنان بتانی از مشاهیر و اکابر حکمای اسلام و منجم، اختر شناس و ریاضی دان بود و در هندسه و ریاضیات و هیئت سرآمد روزگار خود به شمار می رفت. وی در مصر به دنیا آمد و بیش از چهل سال به رَصَد افلاک و نجوم اشتغال داشت. او زمان دقیق سال خورشیدی را معین نمود و کتب متعددی را نگاشت. تعدیل الکواکب، زیج صابی، مقدار الاتصالات از جمله کتب وی میباشند.
درگذشت کاشف زنده بودن مرجانها
۲۶۳ سال پیش در چنین روزی برابر با هفدهم اکتبر ۱۷۵۷ میلادی "رِنِه آنْتْوان رئومور" (René Antoine Ferchault de Réaumur) دانشمند فیزیک، ریاضیدان و محقق فرانسوی فوت کرد.
رِنه آنتوان فِرشولْتْ دو رئومور، در فوریه ۱۶۸۳ م در فرانسه به دنیا آمد.وی در ۲۵ سالگی به عضویت آکادمی علوم فرانسه برگزیده شد. برجستهترین کار علمی رئومور، تحقیقاتی در باب فرایند هضم است. رئومور پس از مدتها آزمایش به این نتیجه رسید که عمل هضم فرایندی شیمیایى است. از آن هنگام تاکنون، هیچ کس نتوانسته است در صحت این نظریه تردید به خود راه دهد. او کتابی در شش جلد در باب حشرات نگاشت و نخستین کسی است که ثابت کرد مرجانها در زمره حیوانات هستند نه نباتات و گیاهان. رئومور سرانجام در هفدهم اکتبر ۱۷۵۷ م در هفتاد و چهار سالگی درگذشت.