پخش زنده
امروز: -
تمایل آشکار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای خارج کردن نیروهایش از افغانستان موجب شده است طالبان در مذاکرات خود دست بالا را داشته باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از واشنگتن تایمز؛ عبدالله عبدالله مذاکره کننده ارشد دولت افغانستان روز پنجشنبه گفت تمایل آشکار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای خارج کردن نیروهایش از افغانستان موجب شده است طالبان در مذاکرات خود دست بالا را داشته باشد.
اين روزنامه آمریکایی با درج این مطلب در گزارشی نوشت در توافق ماه فوریه آمریکا و طالبان در صورت عمل کردن طالبان به برخی قول های خود، خروج مرحله ای آمریکا تا اواسط سال آینده درخواست شده است. در عین حال، ترامپ هفته گذشته در توئیتی که در آن اعلام کرده بود نظاميان آمریکایی باید تا کریسمس به کشورشان بازگردند، که اين سخن موجب به وجود آمدن سردرگمی شد.
مشاور امنیت ملی ترامپ گفت تا پایان امسال دو هزار و پانصد نفر از نظاميان به آمريکا باز می گردند و پنتاگون اعلام کرد هنوز براساس برنامه ریزی اولیه عمل می کند.
عبدالله عبدالله که ریاست هیئت دولت افغانستان در مذاکرات با گروه طالبان را برعهده داشته است، در مصاحبه ای که روز پنجشنبه در روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز منتشر شد، گفت «توئیت ترامپ موجب تشدید سردرگمی درباره اهداف آمریکا شده و طالبان را در پای میز مذاکره جسورتر کرده است.»
عبدالله عبدالله به این روزنامه گفت کسی درباره وضع نیروهای آمریکایی شفاف سازی نکرده است.
وی گفت «اگر آمریکا عقب نشینی کند، طالبان می تواند با توسل به زور بازگردد. آنها ممکن است این وضع را به نفع خود بدانند.»
ترامپ هفته گذشته در توئیت غافلگیر کننده خود نوشت «ما باید تعداد اندک زنان و مردان شجاع باقی مانده خود را که در افغانستان خدمت می کنند، تا کریسمس بازگردانیم.»
طالبان مدت مدیدي است که خروج آمریکا از افغانستان را یکی از مهم ترین اولویت های خود اعلام کرده است.
ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا این هفته گفت واشنگتن در حال اجرای روند کاهش نیروها از حدود ۱۲ هزار نفر در ابتدای امسال به حدود ۴۵۰۰ نفر است. وی در سخنانش درباره جدول زمانی کاهش سریع نیروها را تایید نکرد.
ترامپ خواستِ خود را مبنی بر پایان دادن به مأموریت آمریکا در مناقشه های «بی پایان» نظیر افغانستان پنهان نکرده است. وی خواهان بازگرداندن نیروهای آمریکایی از سوریه و عراق است و این هفته خواستِ خود را درباره بازگرداندن نظامیان آمریکایی از سومالی اعلام مي کند.
خروج نیروهای آمریکایی یکی از ارکان توافق صلح ماه فوریه بین آمریکا و طالبان محسوب می شود. این توافق شامل دولت اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان نمی شود ولی موجب امکان پذیر شدن مذاکرات میان افغان ها شده است که عبدالله عبدالله نظارت بر آن از طرف دولت را به عهده دارد.
طالبان براساس این توافق قول داد دیگر از گروه های تروریستی خارجی مانند القاعده و داعش حمایت نکند و نیز پذیرفت حملات به نظاميان آمریکایی را متوقف کند. اما خشونت در افغانستان به میزان چشمگیری افزایش یافته است هر چند مقامات اطلاعاتی و دفاعی اعلام کرده اند طالبان به قول خود مبنی بر صدمه نزدن به نیروهای آمریکايي و یا نیروهای ائتلاف عمل کرده است.
زلمای خلیل زاد دیپلمات کهنه کار آمریکایی که نماینده ویژه ترامپ در ارتباط ها با طالبان بوده است، روز پنجشنبه گفت آمریکا و طالبان موافقت کردند اقدامات را از سر بگیرند و قاطعانه به مفاد توافق ماه فوریه بازگردند.
خلیل زاد در توئیتی نوشت «ژنرال میلر و من پس از چند دیدار با طالبان پذیرفتیم با اجرای قاطع همه عناصر توافق آمریکا و طالبان و نیز همه تعهدات داده شده، اقدامات را از سر بگیریم.»
مقامات محلی افغانستان گفتند طالبان یک رشته حملات هماهنگ را در سراسر استان هلمند آغاز کرده است. این حملات موجب شده است؛ بیش از سی هزار نفر مجبور به تغییر محل های سکونت خود شوند.
تحلیلگران معتقدند اظهارات رئیس جمهور آمریکا می تواند این عزم طالبان را تقویت کند که منتظر خروج آمریکا و متحدانش و طولانی تر شدن مذاکرات تقسیم قدرت شود.