پخش زنده
امروز: -
اگر چه استان بوشهر رتبه اول تولید نشاء مکانیزه سبزی و صیفی را در کشوردارد و با تولید 560هزار تن گوجه فرنگی ، پیشرو در تأمین این محصول در خارج از فصل در کشور است ، اما توجه بیشتر سرمایه گذاران می تواند فرصت خوبی برای برای توسعه و صنایع تبدیلی باشد .
به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز بوشهر ؛ امسال بیش از یک میلیارد و 150 میلیون قطعه نشاء سبزی و صیفی در گلخانه های استان بوشهر تولید شد که شهرستان دشتی از نظر سطح زیر کشت گلخانه رتبه اول را در این استان دارد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر می گوید : تعدادی از نشاء های تولیدی به مزارع استان ، گلخانه ها و سایر استانهای دیگر منتقل می شود.
سمیه فرح بخش مهمترین محصول تولیدی سبزی و صیفی را گوجه فرنگی دانست و گفت : این محصول در 11 هزار و 300 هکتار مزرعه خاکی و 420 هکتار گلخانه کشت می شود.
وی توسعه سطح گلخانه های استان را از سال 95 تا کنون 3 برابر دانست و گفت : کشاورزان اقبال بیشتری برای راه اندازی گلخانه ها پیدا کرده اند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان افزود : نشاء های تولیدی در گلخانه های استان علاوه بر تامین نیاز داخلی استان به استانهای فارس ، اصفهان ، خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد نیز فرستاده می شود.
کشت نشاء راهی برای کاهش مصرف هزینه ها و آب
فرح بخش از مزایای کشت گلخانه ای به صرفه جویی 50 درصدی آب ، مقاومت ریشه گیاه ، مصرف کود کمتر ، کنترل آفات و علف های هرز و محصول بیشتر اشاره کرد.
وی همچنین افزود : افزایش 5 برابری تولید و قابلیت صادرات هم باید به مزایای کشت گلخانه ای اشاره کرد.
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان با اشاره به اينكه از نظر اقتصاد مقاومتي كشت نشاء مزاياي زيادي دارد؛ از جمله اينكه در كشت نشاء ميزان بذر كمتري را نسبت به كشت مستقيم در مزرعه استفاده ميكنيم ، ميگويد: از طريق اين كشت ميتوان تاريخ كشت را مديريت كرد به گونهاي كه در شرايط جوي نامساعد اين بذور در داخل گلخانه پرورش مييابند و پس از مساعد شدن شرايط به زمين كاشت انتقال مييابند.
از طرف ديگر كشت نشاء امكان كنترل بهتر شرايط محيط را در مراحل اوليه توليد و كشت فراهم ميكند و ميتوان آفات و بيماريها را نيز به صورت منظمي كنترل كرد.
وي با بيان اينكه در كشت نشاءها ميتوان گياهان قويتر را انتخاب كرد، ميافزايد: در واقع زمينه انتخاب گياه سالم فراهم شده است.
در كشت مستقيم وقتي بذور در مزرعه كاشته ميشوند، بعد از كمي رشد، آنهايي را كه با هم فاصله كمي دارند به مكانهاي بهتري منتقل ميكنند تا مانع رشد هم نشوند اما در كشت نشاء فواصل به صورت منظم و مستقيما بادستگاه تنظيم ميشود.
در مراحل اوليه كشت نيز كه نشاء در داخل گلخانه است با تغذيه مناسب محصول راندمان نيز افزايش مييابد. در نتيجه هزينههاي توليد باعث كاهش قيمت نهايي محصول هنگام خريد مصرفكننده ميشود ،به همين دليل محصول ارزش بالايي داشته و نياز بازار را در موعد مقرر برطرف می کند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی هم از آغاز کشت پاییزه گوجه فرنگی در این شهرستان خبر داد و گفت : چند روزیست که کشاورزان ، نشاء های گوجه فرنگی را به مزارع خاکی و یا گلخانه ها انتقال داده اند.
بهادری افزود : 156 واحد گلخانه ای با سطح زیر کشت 150 هکتار گلخانه در شهرستان دشتی وجود دارد که عمدتا به تولید نشاء و تولید گوجه فرنگی مشغول هستند.
وی افزود : از یک میلیارد و 150 میلیون قطعه نشائی که در استان تولید می شود 960 میلیون قطعه آن مربوط به شهرستان دشتی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی با بیان اینکه مدیریت در تولید بسیار مهم است افزود : کشاورزان محصولی را تولید کنند که نیاز مصرف جامعه است والگوی کشت نیز رعایت شود.
بهادری اعلام آمادگی کرد که متقاضیان ایجاد گلخانه ، به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه و نسبت به تشکیل پرونده اقدام کنند.
حسین اندایش 16 سالی می شود که فعالیتش کشت بذر و تولید نشاء
است و در کنارش هم یک کشاورز.
وی بذر را از کشاورزان تحویل می گیرد وکشت را به صورت مکانیزه در محیط گلخانه انجام می دهد.
این تولید کننده موفق کشت نشاء و تولید را در محیط گلخانه بسیار خوب می داند و معتقد است ضمن کاهش هزینه ها ، عملکرد بهتری در تولید و صادرات دارد.
آقای اندایش پارسال 1300 تن گوجه را به کشورروسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر کرده است و می گوید : برای حضور در بازارهای جهانی باید به سمت کشت های صنعتی و مکانیزه برویم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر هم می گوید :
گوجه خارج از فصل نیازمند الگوی کشت ویژه استانهای تولیدکننده است و همچنین هماهنگی لازم بین استانهای تولیدکننده است.
محمد تقی منوچهری افزود: بیشترین میزان گوجه فرنگی خارج از فصل کشور در بوشهر تولید میشود که از پایان مهرماه برداشت آن آغاز و تا اردیبهشت ماه سال آینده ادامه دارد.
وی بیان کرد: یکی سری الزام ها است که درصورت رعایت آن مسائل و مشکلات حوزه گوجه فرنگی خارج از فصل استان بوشهر کاهش می یابد.
منوچهری ادامه داد: در این راستا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر باید بستر لازم را برای صادرات و اداره کل حمل و نقل موضوع تامین وسیله حمل و ابلاغ تعرفه حمل بار را در دستور کار خود قرار دهد.
وی گفت: تعاونی روستایی با آمادگی برای عرضه مستقیم محصول در میدان میوه و تره بار و برنامه ریزی برای خرید توافقی و حمایتی گوجه فرنگی و بانک کشاورزی در موضوع پرداخت تسهیلات و بخش خصوصی نیز با الگوی کشت می توانند به بهبود وضعیت گوجه فرنگی خارج فصل استان کمک کنند.
منوچهری تاکید کرد: ابلاغ الگوی کشت کلی به استانها، هماهنگی بین تولید کنندگان گوجه خارج از فصل و برنامه ریزی لازم برای صادرات و همچنین خرید گوجه فرنگی ربی باید دستور کار جدی دستگاههای ذیریط قرار گیرد.
وی یادآورشد: تولید محصولات کشاورزی استان بوشهر سالانه افزون بر یک میلیون و ۵۸۰ هزار تن است که مزیتهای اصلی استان در این حوزه شامل نخیلات، گوجه فرنگی خارج از فصل و محصولات شیلاتی است.
منوچهری یادآور شد: این استان بیش از ۱۶۵ هزار تن خرما،۶5۰ هزار تن محصول گوجه فرنگی خارج از فصل، حدود یک میلیون تن انواع محصولات صیفی و سبزیجات و در حوزه شیلات نیز حدود ۲۹ هزار تن میگوی پرورشی که بیش از ۵۰ درصد میگوی پرورشی کشور است را شامل میشود.
راهاندازی صنایع تبدیلی در قطب گوجهفرنگی
استان بوشهر رتبه نخست تولید گوجهفرنگی فصل زمستان را در کشور دارد. در این استان ۱۱ هزار و ۳۰۰ هکتار مزرعه گوجهفرنگی با توان تولید 600 هزار تن محصول وجود دارد که بخشی از آن به صورت تازهخوری مصرف میشود و بخشی دیگر برای تهیه رب به کار میرود.
گوجهکاران شهرستانهای دیر، دشتی، دشتستان، کنگان و جم بیشترین اراضی را در سطح استان بوشهر زیر کشت این محصول پرمشتری میبرند و در عرصه تولید گوجه فرنگی فعالیت قابل توجهی دارند. اما در بین مناطق تولیدکننده گوجه، بیشترین محصول مربوط به شهرستان دیر است و در سالیان اخیر توانسته است رتبه نخست کشت و تولید گوجه را از آن خود کند.
ایجاد صنایع تبدیلی مثل کارخانه تولید رب گوجه یکی از نیازهای اساسی گوجه کاران در سطح استان است که از چند سال قبل استارت احداث این صنایع در استان بوشهر و در محدوده قطب تولید گوجه زده و مجوز ساخت این کارخانهها صادر شد و در حال حاضر وارد مدار تولید شدهاند.
از سال 95 مجوز احداث 3 واحد کارخانه تولید رب در شهرستانهای دیر و تنگستان و دشتی که قطب گوجه فرنگی استان بوشهر محسوب میشوند صادر شده، ودرحال حاضر این 3 واحد به بهرهبرداری رسیده و در خط تولید قرار گرفتهاند.
استان بوشهر با تولید 560 هزار تن محصول گوجه فرنگی ، رتبه اول تولید گوجه فرنگی خارج از فصل را در کشور داراست و عمده شهرستانهای تولید کننده دشتی با تولید 187 هزار تن و دیر با 300 هزار تن هستند.
نگارنده : بهاره مسعودی