پس از بازداشت دو کانادایی در چین
انتقاد ترودو از رویکرد حقوق بشری چین
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا روز سه شنبه، دیپلماسی قهری چین در برابر برخی کشورها و رویکردش در زمینههای حقوق بشر را غیرسازنده توصیف کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، جاستین ترودو، بار دیگر، بازداشت دو کانادایی در چین و همچنین بازداشت سایر اتباع خارجی را محکوم و تصریح کرد: بازداشت این افراد، نتیجه دیپلماسی قهری و تاکتیکهایی است که کانادا و متحدانش، دیدگاه مثبتی درباره آن ندارند.
وی همچنین از رویکرد چین در زمینه حقوق بشر، چه برای اویغورها و چه برای شهروندان هنگ کنگی انتقاد کرد. ترودو این اظهارات را در حالی بیان کرد که امروز سه شنبه، پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور است و در زمانی بیان میشود که سفیر کانادا در چین به تازگی با مایکل کووریگ، دیپلمات سابق و مایکل اسپاور، مشاور امور سیاسی تماس میگیرد. از ماه ژانویه تاکنون برای نخستین بار است که این دو شهروندان بازداشتی کانادایی در چین میتوانند با خارج از زندان تماس برقرار کنند. کووریگ و اسپاور از ۱۰ دسامبر ۲۰۱۸ در چین زندانی شده اند. آنها ژوئن گذشته به جاسوسی متهم شدند. ترودو در کنفرانسی مطبوعاتی گفت بازداشت آنها روابط بین کانادا و چین را تیره کرده است. وی گفت: ما به همکاری با متحدان خود در سراسر جهان ادامه خواهیم داد تا به چین بفهمانیم رویکردش در امور داخلی و خارجی، به ویژه برای خودش و برای ما غیرسازنده شده است.
در غرب بازداشت دو کانادایی در چین به عنوان اقدام تلافی جویانه از سوی این کشور در پاسخ به بازداشت منگ وانژو، مدیر مالی غول مخابرات چین یعنی شرکت هواوی تلقی میشود. مدیر مالی شرکت ارائهکننده خدمات رایانهای و ارتباطی هوآوِی (Huawei) در دسامبر ۲۰۱۸ بنا به درخواست آمریکا به خاطر دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران، بازداشت شد و درخواست استرداد وی را داد.
ژائو لیجیان، سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین، روز چهارشنبه گفت: این اقدامات کانادا در ماجرای منگ وانژو است که مصداق بازداشت خودسرانه و دیپلماسی قهری است. وی اوتاوا را به ریاکاری متهم کرد و گفت: کانادا از تحویل صدها سند و مدرک مربوط به وجود توطئه احتمالی میان مقامات کانادایی و آمریکایی، علیه منگ به وکلای او پرهیز کرده اند. فرانسوا-فیلیپ شامپاین، وزیر امور خارجه کانادا با یادآوری آنکه کانادا در برقراری روابط با پکن در سال ۱۹۷۰ در میان کشورهای جهان سرآمد بوده است، گفت: امروز، اوتاوا نگاهی هوشیارانه به این روابط دارد. وی در بیانیهای گفت: ما همچنان به اهمیت روابط خود اعتقاد داریم، اما استفاده از دیپلماسی قهری چین موجب شده است کانادا در رویکرد خود تجدید نظر کند. شامپاین نتیجه گیری کرد: ما گفتگو و همکاری با چین را ادامه خواهیم داد.