سانسور و تردید افکنی رسانه های بیگانه درباره تدابیر جدید بانک مرکزی برای کاهش بهای دلار
رسانه های بیگانه روند افزایش قیمت ها را با آب و تاب پخش و بارها بازپخش می کنند اما در مورد اقداماتی چون تزریق دلار از سوی بانک مرکزی به بازار که برای مقابله با افزایش قیمت ها صورت می گیرد یا از اساس خبر را حذف و یا در باره تاثیرگذاری آن تردید ایجاد می کنند.
بانک مرکزی روز یکشنبه اعلام کرد که از روز دوشنبه 21 مهرماه روزانه 50 میلیون دلار به بازار ارز ایران تزریق می کند و در عین حال سقف خرید کارگزاران ( بانک ها و صرافی ها) در بازار متشکل ارزی به 500 هزاردلار افزایش می یابد.
در حالکیه انتظار می رفت با اتخاذ و اجرای این دو تصمیم مهم روند نزولی بهای دلار آغاز شود، تلویزیون ایران اینترنشنال که با دلارهای سعودی می چرخد این خبر را از اولویت های خبری ساعت 7 صبح خود برداشت و تلویزیون و رادیو بی بی سی نیز در گزارش خود با طرح سوال های هدایت شده کوشید این تصویر را از زبان کارشناس برنامه در ذهن مخاطب ایجاد کند که اولا این تزریق این میزان ارز پاسخگوی نیاز داخلی نیست و دوم اینکه درخصوص استمرار آن نیز تردید وجود دارد.
در این میان تلویزیون من و تو گزارش شب گذشته خود را بازپخش کرد که در آن همانند ایران اینترنشنال هیچ اشاره ای به تصمیم های بانک مرکزی نشده و تنها به تحولات بازار ارز در روز یکشنبه اشاره و بسنده شده بود که با افزایش بی سابقه همراه بود. این جهت گیری های مغرضانه چند نکته را یاد آوری و خاطرنشان می کند:
نخست اینکه این شبکه ها روند افزایش قیمت ها را در زمینه های های مختلف با آب و تاب پخش و بارها بازپخش می کنند اما در مورد اقداماتی که برای مقابله با افزایش قیمت ها صورت می گیرد یا از اساس خبر را حذف و یا در باره تاثیرگذاری آن تردید ایجاد می کنند.
دوم اینکه اساسا به افزایش قیمت ها بخصوص در حوزه ارز دامن می زنند و چند هفته پیش زمانی که قیمت ارز در حدود 20 هزار تومان بود برای اولین بار در تلویزیون ایران اینترنشنال درباره عبور آن از مرز 30 هزار تومان گمانه زنی شد. سوم اینکه در این رسانه ها در باره امکان شکست ترامپ در انتخابات آبان ماه که در حدود سه هفته دیگر برگزار خواهد شد و به عنوان یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر کاهش ارز است یا هیچ حرفی گفته نمی شود و یا اینکه به سرعت از کنار آن عبور می شود.
در مقابل اقداماتی که دولت ترامپ در واپسین روزهای حیات خود آن هم از روی عصبانیت و در واکنش به شکست ها و ناکامی های قبلی خود علیه ایران انجام می دهد به گونه ای تبلیغات می شود که انگار دولت ترامپ تا چند سال دیگر هم بر سرکار خواهد بود حال آنکه از یک نظر چند هفته بیشتر به پایان عمر دولت ترامپ باقی نمانده است و اساسا در خود امریکا از دولت های امریکا در واپسین روزهای خود به اردک لنگ تعبیر می شود که هیچ کاری جز تمشیت امور از دستشان بر نمی آید.
مجموعه ای از این عوامل موجب شده است که واکنش بازار به تصمیمات اخیر بانک مرکزی مثبت اما کند باشد اما به نظر می رسد با تقویت شکست ترامپ و پایان دوره ترامپیسم روند سقوط دلار شتاب بگیرد.
---------------------------------------
احمد کاظم زاده